Site icon De FilmBlog

Marvel presteert beter dan DC Comics

Ik vroeg me al een tijdje af waarom Marvel Comics (Spider Man, Iron Man, Silver Surfer, Hulk, Wolverine, Ghost Rider, X-Men, Thor) de laatste jaren iets meer van zich liet horen dan DC Comics (Batman, Superman, Wonder Woman). Waarom worden de Marvel adaptaties één voor één op de markt, terwijl DC met zweet en tranen zijn superhelden op het witte doek kan uitbrengen. Wel, het antwoord vond ik bij de mensen van Yahoo.

Well, actually, there is one big difference: Marvel is its own entity, cutting its own deals, and even financing its own movies. DC Comics is a subsidiary of Warner Bros. Even higher profile DC properties have to fight through other Warner priorities and projects to get made.

To Jim Littler, webmaster of ComicBookMovie.com, the long-planned Wonder Woman (2009) movie is a prime example of the superhuman challenges a DC superhero can face. “Warner Bros. was able to get Joss Whedon at the helm—AND THEN THEY REJECTED HIS SCRIPT! Joss Whedon of Firefly, Buffy the Vampire Slayer and more!” Littler wrote in an email. “I’ll bet the DC people were crying when that fell apart.”

En ik dacht vroeger dat Marvel gewoon iets meer lef had en doorzettingsvermogen dan DC Comics, maar niet dus. Als je een film moet maken met twee verantwoordelijken in plaats van één zorgt dat meteen voor vertragingen en zelfs onvruchtbare beslissingen. Daarentegen maakt Marvel hopen geld. Nog maar pas met de release van Iron Man (2009) van Jon Favreau die zomaar eventjes 365 miljoen dollar opbracht (…and counting) wereldwijd in slechts 2 weken tijd. Het zal dus ook niemand verbazen dat Iron Man 2 (2010) nu al in pre-productie is. Binnenkort is er The Incredible Hulk (2009) en ook The Avengers (2011) van Zak Penn, Thor (2009), Ant-Man (2010) van Edgar Wright, Doctor Strange (2010) van Guillermo del Toro, Luke Cage (2009) van John Singleton, Magneto (2009) van David S. Goyer, Deathlok (2008) en Captain America (2011) van Nick Cassavetes. Stuk voor stuk films die indruk kunnen maken aan de box-office.

Misschien moet Warner Bros zich maar eens dringend beraden over hun eigen structuur en misschien het model van Marvel maar eens navolgen en een eigen filmstudio in leven roepen die zich ontfermt over de adaptaties, naast de WB studio. Dit zou problemen als bij Justice League of America voor een stuk kunnen opvangen. Stel je voor welke films DC zo allemaal zou kunnen uitbrengen: Wonder Woman, Green Lantern, Green Arrow, Aquaman, en ga zomaar door. Twee comics uitbrengen per jaar zou een haalbare kaart moeten zijn voor DC als ze min-of-meer onafhankelijk hun budget kunnen beheren. Het blijft een risico, maar Marvel heeft bewezen dat het mogelijk is en dat er een groeiende markt is voor dergelijke films.

Update 16/07/2008: Ian McKellen ziet wel brood in een Magneto spin-off, het personage dat hij speelde in de X-Men-trilogie. Dat vertelt de Britse acteur aan de BBC. “Ik weet dat er wordt gesproken over een dergelijk script. Het zou dan wel gaan over een jongere Magneto. Als ik bij het project betrokken zou worden, zou dat dus wel alleen aan het begin en het einde van de film zijn.” De 69-jarige McKellen kroop voor alle drie de X-Men-films in de huid van de mutant Magneto. Deze beschikt over magnetische krachten, waardoor hij onder meer voorwerpen kan laten bewegen en van vorm veranderen.

Exit mobile version