Site icon De FilmBlog

Peter Jackson krijgt The Hobbit niet !

Het dispuut rond de verfilming van The Hobbit (2009) lijkt nog niet zijn opgelost. Maar volgens de laatste berichten zou Peter Jackson de kans niet krijgen om de prequel op The Lord of the Rings te maken. Peter Jackson zag het project wel zitten, maar wegens een geschil rond de verdeling van de dvd rechten en de winsten van The Fellowship of the Ring (2001) tussen Jackson en New Line Cinema, wil de studio niet meer met hem samenwerken. Desondanks had Jackson er alsnog het volste vertrouwen in dat hij uiteindelijk toch nog gevraagd zou worden gezien er een tijdslimiet verbonden is aan de rechten van het boek, maar aan die illusie heeft studiobaas Robert Shaye (foto) nu een einde gemaakt.

In een interview met Sci-Fi Wire zei New Line baas Shaye dat zolang hij aan het hoofd van de productiemaatschappij staat, Peter Jackson niet de kans zal krijgen om The Hobbit te maken. “I do not want to make a movie with somebody who is suing me” Jackson reageerde in het vakblad Variety met de opmerking dat hij het zeer betreurenswaardig vond dat meneer Shaye de zaak rond de dvd rechten zo direct op de man speelt en dat hij de kwestie daarmee persoonlijk maakt. Maar Shaye gaat nog verder:

“There’s a kind of arrogance. Not that I don’t think Peter is a good filmmaker and that he hasn’t contributed significantly to filmography and made three very good movies. And I don’t even expect him to say ‘thank you’ for having me make it happen and having New Line make it happen. But to think that I, as a functionary in a company that has been around for a long time, but is now owned by a very big conglomerate, would care one bit about trying to cheat the guy, … he’s either had very poor counsel or is completely misinformed and myopic to think that I care whether I give him anything.”

Shaye is vooral boos op Jackson omdat de regisseur nog meer geld wil zien dan hij voor The Lord of the Rings trilogie al heeft gekregen. Shaye: “He got a quarter of a billion dollars paid to him so far, justifiably, according to contract, completely right, and this guy … turns around without wanting to have a discussion with us and sues us and refuses to discuss it unless we just give in to his plan. I don’t want to work with that guy anymore. Why would I? So the answer is he will never make any movie with New Line Cinema again while I’m still working for the company.”

“suddenly, because, I’m guessing, of Peter’s complaint, the LOTR actors have declined to participate in celebrating New Line’s 40th anniversary. I’m incredibly offended. I don’t care about Peter Jackson anymore. He wants to have another $100 million or $50 million, whatever he’s suing us for. He doesn’t want to sit down and talk about it. He thinks that we owe him something after we’ve paid him over a quarter of a billion dollars. … Cheers, Peter.”

En de zaken zullen er niet op verbeteren want in een reactie op Shaye wil Jackson ook een audit voor The Two Towers (2002) en The Return of the King (2003), en wil dus ook weten of er mogelijks malversaties zitten in de rekeningen zoals dat bij The Fellowship op the Ring blijkbaar het geval was, althans volgens de regisseur. Komt daar nog bij dat New Line binnen het jaar de film op de rollen moet zetten anders verliest deze de rechten aan producent Saul Zaentz (eigenaar van Tolkien Enterprises) en er moet nog onderhandeld worden met MGM die de distributierechten heeft.

Kijk, ik waardeer de regisseur voor zijn talenten en ik beschouw de trilogie als niets minder dan meesterwerken uit onze filmgeschiedenis. Ik vind ook dat Shaye in zijn discours Peter Jackson iets te gemakkelijk wil afschilderen als een hebzuchtige. Als Jackson denkt dat er iets mis is met de rekeningen, dan is het zijn goed recht om dat aan te kaarten. Maar meer to the point, al dat geld waarvan sprake is komt uiteindelijk van die miljoenen fans. En met een dergelijk financieel steekspel te voeren – los van het feit of hij gelijk zou hebben of niet – komt de fans niet ten goede. Ik sta meestal aan de kant van de creatieven en vooral van de regisseurs in vele discussies, maar hier wil ik toch ook even de studio bijtreden. Het is New Line Cinema die zijn nek heeft uitgestoken met een nog onbekende regisseur en een investering van 350 miljoen dollar (!!!), wetende dat andere studio’s het dure project hadden geweigerd of liever één film wilden maken dan 3. Dat de studio nu beloond wordt voor hun lef en inzicht vind ik maar de normaalste zaak. Trouwens, 250 miljoen dollar voor de regie is en blijft een smak geld en Peter Jackson zou dankbaar moeten zijn en ook af en toe eens denken aan de fans in plaats van zijn persoonlijke verrijking.

***Related Posts***
29/04/2008: Ian McKellen en Andy Serkis in The Hobbit 1 & 2
24/12/2007: Peter Jackson zal The Hobbit produceren
24/11/2006: The Hobbit met Peter Jackson of Sam Raimi ?
31/10/2005: Five things that sucked about Lord of the Rings
21/12/2004: The Lord of the Ring prequel

Exit mobile version