Blair Witch (2016) **½ review

Found footage films zijn dood voor mij. En dat toch al een tijdje. Toch was ik hoopvol naar de opkomende Blair Witch (2016) van Adam Wingard (The Guest), naar een script van Simon Barrett (The Guest), en dat na de vrij geslaagde trailer. Maar het script is een copy-paste van de eerste film, met iets meer digitaal geschud en drone shots, maar echt scary vond ik het niet … zelfs bij momenten wat irritant.

blair_witch_2016_poster2.jpg

Korte inhoud: Het verhaal volgt een groep studenten die besluit te gaan kamperen in de bossen. James (James Allen McCune) denkt dat zijn vermiste zuster Heather nog steeds in leven is en hij kan zijn vrieden – Peter (Brandon Scott), Ashley (Corbin Reid) en Lisa (Callie Hernandez) overtuigen om de trip te maken naar Burkitsville. Ze passeren eerst nog langs het huis van Lane (Wes Robinson) en Talia (Valorie Curry) die alles weten over de legende van The Blair Witch en vervoegen uiteindelijk de crew. Wanneer ze zich in het bos bevinden, realiseren ze zich dat ze niet alleen zijn. Er zit namelijk een duister gevaar verscholen in de bossen…

De buzz was groot (zeker na ComCon met de vele lovende kritieken) en ik ging in de zaal met bepaalde verwachtingen. Niet noodzakelijk torenhoge verwachtingen, maar toch een hoop dat deze reboot/sequel de formule nieuw leven zou inblazen. Maar het enige vernieuwende element is dat ze een drone gebruiken. Voor de rest is het slechter gefilmd dan de eerste film. The Blair Witch Project (1999) had een mengeling tussen video (kleur beelden) en 16 mm pellicule (zwart wit beelden), in deze prent is alles digitaal. Het grootste probleem is dat alles artificieel hard werd geschud om spanning op te wekken, en soms zit je minuten lang naar een wazig beeld te staren en wordt je misselijk van de shaky cam. En dat is meteen het probleem van de found footage. Een ander probleem van het genre naast de vreselijke fotografie, is dat er een motivatie moet zijn om te filmen. En hier hebben de makers op het vernuftige idee gekomen om iedereen een kleine spy-camera te geven die boven hun oor hangt. Maar uiteraard moet je af en toe variatie brengen met camera’s en dan heb je soms echt wel belachelijke scènes waar een personage door een tunnel moeten kruipen en toch nog de camera kunnen werpen zodat het nog een perfect beeld kan maken. Bepaalde shots voelen ook niet spontaan aan maar voelen echt wel in scène gezet. Is dit een fout van de acteurs of de regisseur? Volgens mij is het wel een beetje de fout van beiden. Maar de scenarist blijft ook niet buiten schot. Het script is lui, kopieert net iets teveel van de eerste film en er zitten ook rare toestanden in. Iedereen zou uitgerust zijn met gps, kwestie van alles hedendaags te maken, maar niemand lijkt de gps echt te gebruiken om vermiste leden terug te vinden.

De makers hebben de intentie om te vernieuwen, maar deze Blair Witch krijgt van mij een NUL voor originaliteit. Dus ik weet niet aan welke drug deze fans in ComicCon hadden gesnoven, maar dit was echt geen goede film. Je zou denken dat als deze jongeren zo voorbereid zijn, waarom ze dan dezelfde domme fouten maken, te beginnen om eventjes meters ver van het kamp alleen hout te gaan sprokkelen voor het kampvuur. Er zitten ook heel bizarre scènes in zoals deze met Ashley die haar voet bezeert terwijl ze een rivier oversteekt ***spoiler*** later blijkt dat haar voet ontstoken is en nadien dat er zelf een beest is ingekropen. Dat was even een belachelijke Blair Witch / Evil Dead cross over. Hoe dat beestje door de schoen is gekropen is mij een mysterie. Er zit ook een scene in waarin een houten pop wordt gebroken en dit uiteindelijk een uitwerking heeft op één van de karakters die letterijk in twee breekt. Hiermee zijn we terecht gekomen in een ander soort prent, en hiermee nemen ze dan afstand van de originele film, maar het komt behoorlijk gimmicky over en allesbehalve schrikwekkend ***end spoiler***.


blair_witch_2016_pic01.jpgblair_witch_2016_pic02.jpgblair_witch_2016_pic03.jpg
© Belga Films

Het meeste drama wordt gecreëerd door de toevoeging van Lane en Talia aan de groep. Er ontstaat zelfs iets van een klasse conflict en als kijker weet je niet meteen of zij te betrouwen zijn of ook net zoals hen slachtoffer zijn. Toch is er wat verwarring wanneer *** spoiler*** een van de groep een bol jute touw in de rugzak van Lane vindt, dezelfde touw dat gebruikt werd om de houten figuurtjes te maken die rond het kamp werd gevonden en waardoor ze uiteindelijk zijn gevlucht. Maar er is op geen enkel moment een logische verklaring of motivatie voor deze daad. En op het einde van de rit overleven de twee voorspelbare leden van de groep en zij ontdekken uiteindelijk het huis. En wat ze daar aantreffen is … een muur. I am not even kidding. *** end spoiler***

Mijn grootste ergernis met deze horror is dat de Blair Witch helemaal niet scary is. In de eerste film zagen we niks van de heks, maar de sfeer, de geluiden was echt scary en je voelde haar aanwezigheid, hier doen ze net hetzelfde en de formule werkt niet meer. Het deed me wat denken aan Paranormal Activity 2 waarin ze de formule wilden herhalen maar er was niks meer scary aan omdat je wist wat er zou komen. The Thing (1982) is één van mijn favoriete horrorfilms, maar de reden waarom de reboot zo slecht was is omdat het eigenlijk niets nieuws aanbracht en ruste op effecten die werkten uit de originele prent. De film is wel beter dan die andere sequel Book of Shadows: Blair Witch 2 (2000), maar ik had veel meer verwacht en vond dat ze dit project maar in het bos hadden moeten laten, tezamen met de found footage. Blair Witch komt volgende week 21 september 2016 in de bioscoop.

rating

Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 14 september 2016

***Related Post***
23/07/2016: The Woods was eigenlijk een Blair Witch reboot!

*** Blair Witch trailer ***

2 Comments

  1. Domi

    De eerste Blair Witch vond ik wel geweldig en dan voornamelijk omdat de angst voornamelijk kwam door de sfeer en het geluid en niet door de ‘heks’. Maar ik heb de film gezien en dus sta ik niet meteen te wachten op remake.

    Reply
  2. Cedric

    Krijgt 5,8/10 op Imdb … oei

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *