Site icon De FilmBlog

Terrifier 3 wordt iets van een kerstfilm

Volgende week is het zover: Terrifier 3 (2024) komt uit en de verwachtingen zijn torenhoog. De vorige twee films van deze gruwelijke horrorreeks hebben een behoorlijke cultstatus verworven, en dat is vooral te danken aan de iconische en afschrikwekkende verschijning van Art de Clown. De clown, die al sinds zijn eerste verschijning in de anthologiefilm All Hallowse Eve (2013) menig nachtmerrie heeft bezorgd, keert nu terug voor een nieuwe ronde van bloederige terreur. Maar wat kunnen we verwachten van deze derde film? En zal het de grenzen van het horrorgenre verder verleggen?

© Bloody Disgusting

Korte inhoud: Art the Clown is van plan chaos te veroorzaken onder de nietsvermoedende inwoners van Miles County, terwijl ze op kerstavond vredig hun slaap vatten.

Als we naar de synopsis van Terrifier 3 bekijken, wordt er niet al te veel weggegeven over het plot. Wat wel duidelijk is, is dat de film verder gaat waar het tweede deel eindigde. Art de Clown, gespeeld door de onnavolgbare David Howard Thornton, is opgestaan uit de dood na zijn brute ontknoping in Terrifier 2. Zijn doel blijft onduidelijk, maar één ding is zeker: niemand is veilig. Regisseur en scenarist Damien Leone, die zowel het brein als de uitvoerder achter de franchise is, heeft laten doorschemeren dat de derde film dieper in de mythologie van Art zal duiken. Deze mythologie is tot nu toe slechts in fragmenten onthuld. In de eerdere films werd Art afgeschilderd als een sadistische maniak zonder veel uitleg over zijn oorsprong of motivaties. Toch zijn er aanwijzingen dat hij mogelijk bovennatuurlijke krachten bezit, vooral gezien zijn terugkeer uit de dood en het mysterieuze karakter van zijn handlangers. Fans speculeren al jaren over de aard van zijn kwaadaardigheid, en Terrifier 3 lijkt het perfecte moment om eindelijk enkele antwoorden te geven.

Wat Terrifier onderscheidt van andere horrorfilms is de compromisloze brutaliteit van de moorden en de sfeer van pure terreur die elke scène doordringt. Waar veel moderne horrorfilms de neiging hebben om te leunen op goedkope schrikmomenten of overdadige special effecten, kiest Leone voor een ouderwetse, bijna ambachtelijke benadering van horror. De practical effects in de vorige films waren een ware traktatie voor fans van gore en bloedvergieten, en volgens de regisseur zal Terrifier 3 daar nog een schepje bovenop doen. In een interview eerder dit jaar verklaarde Leone dat de film zijn publiek “tot het uiterste zal drijven”. Hij hintte op enkele van de meest schokkende en grafische scènes die hij ooit heeft gefilmd, waarbij hij waarschuwde dat zelfs doorgewinterde horrorliefhebbers niet klaar zullen zijn voor wat komen gaat. De film zou naar verluidt al de aandacht van de censuurorganisaties hebben getrokken, met geruchten dat sommige versies mogelijk geknipt moeten worden om een breed bioscooppubliek te bereiken.

Wat is nu eigenlijk de aantrekkingskracht van Art de Clown? Zijn zwart-wit geschminkte gezicht, de groteske glimlach, en zijn onvoorspelbare gedrag zijn slechts het topje van de ijsberg. Het feit dat hij volledig zwijgt, maar toch met zijn lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen een scala aan emoties weet over te brengen, maakt hem nog onheilspellender. Bovendien lijkt Art te genieten van de pijn en angst die hij veroorzaakt, wat hem onderscheidt van andere killers die meestal een doel of motivatie hebben. David Howard Thornton’s vertolking van Art de Clown is geslaagd. Zijn vermogen om humor en sadisme te combineren, zonder een woord te zeggen, maakt Art tot een unieke verschijning in de horrorwereld. Thornton heeft al gezegd dat hij in deze derde film dieper in de psyche van Art zal duiken, en we kunnen ons alleen maar afvragen wat voor huiveringwekkende momenten dat zal opleveren.

Met nog maar een week te gaan voordat Terrifier 3 in de bioscopen verschijnt, stijgt de anticipatie onder horrorliefhebbers. Zal de film voldoen aan de verwachtingen die zijn opgebouwd door de vorige twee delen? En kan Art de Clown zich definitief vestigen als een van de grote horroriconen van deze tijd? Als er één ding zeker is, dan is het wel dat Terrifier 3 zijn publiek niet ongemoeid zal laten. Of je nu komt voor de bloederige special effecten, de angstaanjagende verschijning van Art, of de mogelijke mythologische onthullingen, deze film belooft een onvergetelijke ervaring te worden. Voor fans van hardcore horror en gruwelijke spanning lijkt Terrifier 3 precies de film te zijn die ze willen: een wilde rit vol angst, afschuw, en misschien zelfs een vleugje zwarte humor. Zelfs de studio is er wild van, want ze worden gemaakt met het budget van een Belgische langspeelfilm (zowat 2 miljoen dollar) en brengen iets van een 15 miljoen op.
Tijdens de openingsscreening deze week zouden naar verluidt 11 mensen zijn opgestapt en was één ervan ziek geworden, 9 van hen zijn al opgestapt na de brutale openingsscène.



Exit mobile version