Site icon De FilmBlog

Nieuwe Emmanuelle film met Noémie Merlant

Emmanuelle (2024) van Audrey Diwan is een aankomende Engelstalige Franse erotische drama-reboot, van de gelijknamige erotische cultfilm en roman uit 1967 van van Emmanuelle Arsan.

© Belga Films / The PR Factory

Korte inhoud: Emmanuelle is op zoek naar een genot dat ze lang geleden verloren is. Voor een zakenreis vliegt ze naar de sensuele wereldstad Hong Kong. Gaandeweg volgen de ontmoetingen elkaar op … tot ze mysterieuze Kei ontmoet, een man die haar voortdurend ontglipt.

In mei 2022 werd aangekondigd dat Léa Seydoux zich bij de cast van de film had gevoegd, waarbij Audrey Diwan zou regisseren en produceren op basis van een scenario dat ze samen met Rebecca Zlotowski schreef. Maar zij heeft uiteindelijk het project verlaten. In februari 2023 voegde Noémie Merlant zich bij de cast van de film, ter vervanging van Seydoux. In december 2023 voegden Naomi Watts, Will Sharpe, Jamie Campbell Bower, Chacha Huang en Anthony Wong zich bij de cast van de film. Toch lijkt het een low-budget reboot te zijn.

De shoot begon in oktober 2023 in Parijs en eindigde in Hong Kong. De film krijgt zijn wereldpremière op 20 september 2024 op het 72e San Sebastián International Film Festival en komt op 25 september 2024 in België naar de bioscoop via Belga Films.

De eerste Emmanuelle film met Sylvia Kristel is uitgegroeid tot een cultklassieker en heeft een significante plaats in de filmgeschiedenis om verschillende redenen. Deze erotische Franse film was baanbrekend in zijn expliciete benadering van vrouwelijke seksualiteit. Het werd uitgebracht in een tijd waarin erotische films grotendeels beperkt bleven tot de marge van de filmindustrie. De film was een van de eerste die seksuele onderwerpen mainstream maakte en bracht ze naar een breder publiek, waarbij taboes rondom seksualiteit werden doorbroken. En ja, ze hebben de deur open gezet voor heel wat films van Adrian Lyne (9½ Weeks) en Paul Verhoeven (Basic Instinct).

De film was een onverwacht commercieel succes, vooral in Europa, en werd één van de best bezochte films in Frankrijk. Dit succes toonde aan dat er een grote markt was voor erotische films en hielp om het genre te legitimeren binnen de mainstream cinema. In tegenstelling tot veel andere erotische films van die tijd, had Emmanuelle een hoge productiewaarde en werd het sfeervol gefilmd op exotische locaties met een oog voor esthetiek. Dit gaf de film een allure van verfijning en kwaliteit die ongebruikelijk was voor het genre. De film reflecteerde en stimuleerde de seksuele revolutie van de jaren ’70, waarin traditionele seksuele normen werden uitgedaagd en herzien. Deze film uitbrengen in de puriteinse tijden waarin we leven is misschien nog niet zo verkeerd.



Exit mobile version