Dit is zo’n project dat in het begin op Netflix had moeten uitkomen maar gelukkig heeft Universal Pictures deze alsnog kunnen oppikken voor een bioscooprelease. Dit is een film van en met Dev Patel die van een derderangs tv-acteur is opgegroeid tot een echte filmster en telkens opduikt in verrassende producties. Monkey Man (2024). De trailer begint met de introductie van de legende van de Witte Aap, die volgens de mythe de ‘beschermer van het volk’ was tegen ‘vuur en terreur’, en ontrolt dan in stijlvolle John Wick achtige actie.
Korte inhoud: Kid (Dev Patel) is een onopvallende jongeman die zijn geld bijeenschraapt in een illegale vechtclub, waar hij elke nacht weer met een gorillamasker op door populairdere vechters tot moes geslagen wordt. Na jarenlang zijn woede over het verleden te hebben opgekropt, ontdekt Kid een manier om de geheimzinnige elite van de stad te infiltreren. Als hij zijn razernij de vrije loop laat, gebruikt hij zijn handen met mysterieuze littekens om op explosieve manier wraak te nemen op de mannen die hem alles ontnomen hebben.
De film is dus een coproductie van Universal Pictures en de studio Monkeypaw Productions van horrorregisseur Jordan Peele. Peele fungeert ook als producer bij het project die gefinancierd werd door enerzijds India en Singapore, maar ook door Canada en de States. Het script van Monkey Man werd mede geschreven door Patel, John Collee en Paul Angunawela. De film werd zelfs omschreven als “John Wick in Mumbai”. De beelden beloven in ieder gevak een behoorlijk intense en spannende film te worden, boordevol Wicky vechtscènes en knappe fotografie Sharone Meir.
In de film zien we ook nog rollen voor Sharlto Copley, Sobhita Dhulipala en Brahim Chab, maar hoofdzakelijk acteurs die toch eerder gekend zijn in India en niet zozeer bij ons.
Monkey Man is letterlijk een samensmelting van The Big Boss (1971) en Game of Death (1978), met een geweldige John Wick-vibe met een schuddende camera. Diep van binnen is het een wraakverhaal, maar je ziet verschillende lagen via de flashbacks. Dat is de katalysator voor dit verhaal, dat vervolgens de deur opent voor een kritiek op de systematische corruptie van de Indiase regering en de wetshandhaving. En dus ja, het heeft dus ook een politiek-kritische dimensie. In deze film is niet alleen de actie van belang maar ook de socio-economische situatie in Indië.
© Universal Pictures
Wat ook leuk vond aan deze film is het achtergrondverhaal met religieuze symboliek en zijn alter ego van de Indiase god Hanuman, die terugbrengt naar wat zijn moeder hem heeft geleerd. Deze wijze leer van zijn moeder gebruikt hij om die woede te kanaliseren, woede wanneer hij in opstand komt tegen het corrupte systeem. Wat Dev Patel hier doet, is het mythische verhaal van Hanuman verankeren in het Kid-personage. Hij stuurt ook een precieze boodschap over absolute macht die absoluut corrumpeert en die verloren gaat in de chaos. Als het erop aankomt dat Kid de ladder beklimt, voelt het als Bruce Lee in Game of Death waar hij elk niveau van de Pagode beklimt en in dit geval is het een privéclub. Het is een waanzinnig leuke rit en het leidt tot het blootleggen van de corruptie van de elite.
Dev Patel verplettert het met zijn regiedebuut. Hoewel er enkele aspecten zijn die typische minpunten zijn voor een debuutfilm zoals het tempo van de film (zeker het middengedeelte) voelt wat lang aan, het verhaal voelt bij momenten alle kanten te willen uitgaan en het camerawerk is bij momenten irritant, maar toch was ik echt geïnvesteerd in de reis die dit personage doormaakt. De actie is behoorlijk geweldig en over het algemeen voelde ik echt de moeite en passie die hierin is gestoken. Het heeft ook een erg coole en unieke soundtrack. Op 5 juli 2024 is de film beschikbaar bij jou thuis op Blu-ray, DVD en 4K UHD.
Review Monkey Man (2024)
Recensie door Dave op 5 juni 2023