Het was met Marvel’s Captain America: Civil War (2016) dat regisseur Anthony Russo en Joe Russo echt wel indruk hadden gemaakt en meteen ook carte blanche kregen voor Infinity War en Endgame. Stuk voor stuk mega-blockbusters die toch wel een schaduw wierpen op DC met hun ietwat ongelukkige Batman v Superman: Dawn of Justice (2016). Met zijn duurtijd van 147 minuten is het waarschijnlijk allemaal wat lang, maar het heeft genoeg gespannen confrontaties en intense vechtscènes om deze superheldenfilm bij de betere in het genre te klasseren. En vanavond kunnen jullie de film zien op VTM 2 om 20u30.
Korte inhoud: Captain America: Civil War pikt het verhaal na de gebeurtenissen in Avengers: Age of Ultron op. Steve Rogers (Chris Evans) geeft leiding aan een nieuw team van Avengers, in hun pogingen de mensheid te beschermen. Nadat een nieuw internationaal incident, waar de Avengers bij betrokken zijn, zorgt voor schade, groeit de politieke druk onder leiding van General Thaddeus ‘Thunderbolt’ Ross (William Hurt) om een systeem op te bouwen waarbij de helden verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun daden. Een regeringsorgaan wordt opgesteld met de zegen van Tony Stark (Robert Downey Jr.), om te bekijken wanneer gebruik gemaakt moet worden van de diensten van het team. De nieuwe status quo zorgt voor een breuk tussen de Avengers, terwijl ze de wereld ook moeten beschermen van een nieuwe dreiging.
In tegenstelling tot veel andere superhelden films zijn er hier geen echte villains en toch is er aan conflict geen gebrek. Meer nog, de villain Daniel Brühl speelt eigenlijk een soort van een bijrol, en draait alles tussen de clash tussen de Iron Man clan en de Captain America aanhang, die aangewakkerd wordt nadat het vermoeden bestaat dat de Winter Soldier (Sebastian Stan) achter de aanslag zit van een staatshoofd in de UN. Captain America gelooft in de onschuld van Bucky Barnes en vergezeld zich van Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), Falcon (Anthony Mackie), Ant-Man (Paul Rudd) en Hawkeye (Jeremy Renner) om de ware dader te traceren. Iron Man krijgt dan weer de steun van Black Panther (Chadwick Boseman), Black Widow (Scarlett Johansson), Vision (Paul Bettany), War Machine (Don Cheadle) en jawel, Spider-Man (Tom Holland). Een bont gezelschap van superhelden dus.
Er komen dus een pak karakters aan bod, maar de makers verliezen wel hun hoofdpersonages niet uit het oog. De film begint met een beetje intrige, nadien krijgen we 85 minuten lang build-up’s en set-up’s voorgeschoteld, doorspekt met de obligatoire actie-scènes, en uiteindelijk begint de film echt op dreef te komen in de 100e minuut met de komst van Spider-Man en de echte clash tussen de Avengers. En het feit dat dit toch een geslaagde blockbusterfilm is, heeft alles te maken met de liefde die we hebben voor de karakters en de steengoede casting. Van elk van die personages heb je een standalone film gezien of wil je deze zien. Tijdens de actiescènes halen ze dan ook al hun gadgets en vechttechnieken boven om ons telkens weer te verrassen. En ja, de humor is ook aanwezig, vooral in de tweede helft van de film. Het is geen perfecte comic adaptatie, maar deze Avengers films tonen wél hoe je verschillende helden in één verhaal in evenwicht kan brengen; iets waar Batman v Superman moeite mee had met zelfs 3/4 minder karakters.
© Walt Disney Studios Motion Pictures
“With great power comes great responsibility.” We hebben het al vaker gehoord en ook in deze comic-adaptatie is het zo een beetje het grote dilemma. Door actie te ondernemen in een gebeurtenis, draag je meteen ook de verantwoordelijkheid voor de mogelijke collateral damage/slachtoffers, ook al waren de bedoelingen goed. De sympathie en het hart zit bij Captain America, die een beetje de rebel wordt tegenover het gouvernementele apparaat. De rationaliteit zit dan weer bij Tony Stark. Het conflict is dus niet zo zwart/wit als je zou denken. Op het einde snap je als kijker wel niet goed waarom die vriendschap tussen Winter Soldier en Steve Rogers dermate groot is, indien je verder niets afweet van die personages. ***spoiler*** Ook het einde voelt wat bizar aan wanneer Bucky zichzelf laat invriezen, en Captain zoiets heeft van, ‘ok, dan’. *** end spoiler ***. Daar hebben de scenaristen Christopher Markus en Joe Russo zich er toch wat gemakkelijk van afgemaakt.
Er zit een geweldige scène in de film tussen Stark en Peter Parker, ook al voelt deze scène er een beetje bij de haren getrokken als introductie op de nieuwe Spider-Man film. Ik snap de reden waarom, maar dit komt het verhaal en bijgevolg de film niet ten goede. Ik had liever wat meer screentime gezien van Black Panther die toch een meer belangrijke rol had. Ik vond heb tevens één van de meest interessante nieuwkomers, met een gezonde mengeling tussen actie en smarts. Hij zou alles doen voor zijn volk maar heeft ook zijn zwaktes. Zijn personage maakt een echte dramatische evolutie mee en ik ben benieuwd om hem verder te zien evolueren in komende films.
© Walt Disney Studios Motion Pictures
Het finale gevecht tussen Iron Man en Captain is niet zo groots opgezet als de eerste gevechten en dat was doelbewust zo. De regisseurs begrepen wat nodig was om de kijker te boeien. Qua fotografie had ik de indruk dat ze de gevechtsscènes met een hoge frame rate hadden opgenomen om die nadien met reële snelheid af te spelen, wat alles een stuk meer scherp en schokkerig maakt. Ooit had Steven Spielberg deze trend begonnen met de beginscène uit Saving Private Ryan, ook al is het hier wel een pak minder indrukwekkend. Hier vond ik het eigenlijk wat storend.
Kortom, ik heb genoten van deze film al was dat misschien deels te maken met mijn liefde voor de personages die ik al in heel wat voorgaande films aan het werk zag. Anderzijds hebben de makers de verschillende personages wel goed in evenwicht gebracht en het oog niet verloren op het centrale thema van de film. De motivaties van elkeen zijn – hoe complex deze ook moge zijn – toch duidelijk. Ja, de film duurt wat mij betreft te lang, het begin is wat rommelig en nooit wordt je echt volledig emotioneel geraakt. Toch is het een plezier om naar te kijken hoe deze makers van iets quasi onverfilmbaar een geslaagde comic adaptatie hebben kunnen boetseren.
Op de 4k UHD & Blu-ray van Captain America: Civil War staan heel wat extraatjes, gaande van een dubbele audio-commentaar-track met zowel regisseurs als scenaristen. Daarnaast staan er ook documentaires op met making of materiaal, de eerste beelden van Doctor Strange, deleted en uitgebreide scenes en bloopers. Daarnaast is er ook een 3D versie beschikbaar. De film is vanavond 10 juli 2021 te zien om 20u30 op VTM 2.
Review Captain America: Civil War (2016)
Recensie door Dave op 19 april 2016