Site icon De FilmBlog

War of the Worlds (2005) *** 4k UHD Blu-ray recensie

Tom Cruise krijgt een 4k upgrade bij Universal want ook deze War of the Worlds (2005) heeft een 4k UHD versie gekregen. In de jaren ’30 zorgde Orson Welles voor een gigantische paniek in Amerika toen hij van het verhaal van H.G Wells (uit 1898!) een radiospel maakte dat zo echt leek dat mensen geloofden dat de marsmannetjes echt geland waren. Maar dat was in de jaren ’30 en in de 21ste eeuw is het publiek al wel meer gewoon dan onheilspellende radiospelen. En hier kwam Steven Spielberg dan met zijn versie van War of the Worlds.

Korte inhoud: Ray Ferrier (Tom Cruise) is gescheiden van zijn vrouw en heeft een moeizame relatie met zijn kinderen Rachel (Dakota Fanning) en Robbie (Justin Chatwin). Wanneer zijn kinderen hem bezoeken, breekt echter plots een ongelooflijk onweer los. Al snel blijkt dat er echter meer aan de hand is: mensen lopen in paniek de straat op, auto’s vallen stil en er klinkt een onheilspellend gerommel van onder de straten. Plots komt er vanuit de aarde een immens ruimteschip-achtig tuig naar boven en het opent onmiddellijk het vuur op de mensen in de straat. Ray beseft dat groot gevaar dreigt voor hem en zijn kinderen en hij besluit te vluchten. Maar waar kan hij naartoe als de hele wereld belaagd wordt?

Als er echter één regisseur de krachttoer van Welles zou kunnen evenaren, dan is het wel Steven Spielberg. Toen Spielberg aankondigde dat hij zijn eigen interpretatie zou geven aan War of the Worlds, heerste er al ongeduld en opwinding in het filmlandschap. Spielberg had immers niet alleen bewezen dat hij het science fiction genre aankan (E.T. en Close Encounters of the Third Kind), maar ook dat hij als geen ander een blockbuster kan maken (Jaws, de Indiana Jones trilogie, Jurassic Park, Saving Private Ryan). En toen Spielberg bekend maakte dat hij na Minority Report voor een tweede keer zou samenwerken met superster Tom Cruise, waren de filmbazen kwijlend hun winst aan het uittellen.

Steven Spielberg laat er dan ook geen gras over groeien in War of the Worlds. De actie begint vrijwel meteen en het eerste deel van de film is echt fenomenaal. De spanning zit er meteen in, de dreiging van de buitenaardse wezens is constant te voelen en je weet meteen dat er iets grondig fout is. In het eerste deel van de film grijpt Spielberg je naar de keel zoals hij dat in Saving Private Ryan ook deed met de scènes van de landing op Omaha Beach in Normandië. Steven Spielberg vindt het ook niet nodig om de spanning naar het uitzicht van de buitenaardsen op te drijven, nee hij laat bij de eerste mogelijkheid de ruimtetuigen meteen zien. De ruimteschepen zijn immens groot, imposant, dodelijk, je zou dus voor minder vluchten. (Om de één of andere reden doen de ruimteschepen mij trouwens denken aan een album van ‘Suske en Wiske’.)

Helaas kan Spielberg de spanning van het eerste uur niet vasthouden en in het tweede deel zakt de film een beetje in elkaar. Er zit een heel lange scène in een schuilkelder in die het tempo volledig uit de film haalt. Deze scène doet trouwens enorm denken aan een scène uit Jurassic Park waar de kinderen schuilen in het lab. Nadien wordt de strijd van Ray tegen de buitenaardsen zelfs een beetje lachwekkend. De aliens hebben zich 1 miljoen jaar voorbereid op de invasie van de aarde en de uitroeiing van het menselijk ras, maar van een simpele granaat hadden ze blijkbaar nog niet gehoord.



© Universal Pictures Home Entertainment

We weten allemaal dat Amerikanen patriotten zijn en dat zij de wereld graag redden van allerhande onheil (zie o.a. Independance Day en Armageddon). Maar wat Spielberg de laatste minuten van War of the Worlds toont, is toch een klein beetje van het goede te veel. Je hebt happy ends en je hebt overdreven sentimenteel gedoe waar de stroop van het scherm loopt en helaas laat Spielberg het laatste zien. De halve wereld is net uitgeroeid maar sommige personages komen precies net uit de beauty farm. Je weet wel wat ik bedoel als je de film hebt gezien.

Steven Spielberg laat de hele film door wel zijn technisch vrijwel ongeëvenaard vakmanschap zien. Verwacht je naast de indrukwekkende fotografie van Janusz Kaminski, aan spectaculaire speciale effecten, ongewone camerastandpunten en lange tracking shots (bv. de introductie van Ray Ferrier in de haven, klasse). Ook Spielbergs huiscomponist John Williams levert weer puik werk af. Tom Cruise speelt met een groot gemak Ray Ferrier. En het is een beetje ironisch dat net nu Tom Cruise zijn leeftijd (43) op het scherm lijkt te aanvaarden (Cruise heeft in War of the Worlds een puberzoon), dat hij in zijn privéleven zijn leeftijd lijkt te vergeten met Katie Holmes (26). Cruise speelt dus goed in War of the Worlds maar de ster van de film is toch wel de 11-jarige Dakota Fanning. Het gemak, de flair en de overtuiging waarmee zij Rachel Ferrier speelt, laat hopen dat we het laatste van haar nog niet gezien hebben. Een nieuwe Drew Barrymore is Fanning al lang niet meer, maar een nieuwe Jodie Foster zou best wel eens kunnen. Kortom, War of the Worlds blaast je in zijn eerste uur van je sokken, maar daarna wordt het allemaal iets te sentimenteel.

Vanaf is War of the Worlds beschikbaar op 4k UHD met heel wat making of filmpjes, die uiteindelijk al op de vorige Blu-ray schijf stonden. Maar het is een plezier op de film te herbekijken in 4k.


Review War of the Worlds (2005)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

*** War of the Worlds trailer ***


Exit mobile version