Zeven jaar na Gnomeo & Juliet zijn de pratende tuinkabouters terug voor een nieuw avontuur in Sherlock Gnomes (2018). Veel is er niet veranderd aan het concept van de eerste film, logisch ook want het budget van 36 miljoen dollar werd met 193 miljoen dollar ruim terugverdiend. Verwacht je dus aan vele woordspelingen met ‘gnome’ (genre ‘Indiana Gnomes’, ‘Game of Gnomes’ of ‘The Twilight Gnome’), felle kleurtjes en een hyperactief avontuur.
Korte inhoud: Gnomeo (James McAvoy) en Juliet (Emily blunt) verhuizen samen met hun vrienden en familie naar Londen. Daar komen ze terecht in een tuin die een opknapbeurt wel kan gebruiken. De grootste zorg van de kersverse leiders van de tuinkabouters (hun ouders hebben hun pensioen aangekondigd) is om de tuin lenteklaar te maken. Juliet neemt deze taak wel heel ernstig, in die mate dat Gnomeo zich een beetje verwaarloosd voelt.
Op advies van Nanette de kikker (Ashley Jensen) gaat Gnomeo naar de nabijgelegen bloemist om een zeldzame bloem te stelen om Juliet weer voor hem te winnen. Maar er loopt vanalles mis en Juliet moet Gnomeo komen redden. Wanneer ze terug in de tuin komen, zijn al hun vrienden en familie verdwenen. Er zit niet anders op dan de hulp in te roepen van Sherlock Gnomes (Johnny Depp), de ietwat eigenaardige detective die gespecialiseerd is in tuinkabouters terugvinden.
Zoals vele animatiefilms heeft het verhaal van Sherlock Gnomes niet veel om het lijf. Dat hoeft op zich geen groot probleem te zijn als de rest van de film op hoog niveau is. Daar schort het in Sherlock Gnomes echter een beetje aan. Het idee van de levende tuinkabouters is na het eerst deel niet meer verfrissend nieuw en de film biedt eigenlijk meer van hetzelfde. Voor kinderen zal de herkenbaarheid en herhaling niet zo’n probleem zijn, maar volwassenen hebben het allemaal al eens gezien in Gnomeo & Juliet. Zij moeten het stellen met sporadische grapjes tussen de lijntjes.
Wel op niveau is de animatie, de kleurrijke tuinkabouters zien er erg gedetailleerd uit. Op piekmomenten waren er tot 100 tekenaars tegelijkertijd bezig aan het project. En dat is er aan te zien. Sommige kabouters vertonen sporen van de lange blootstelling aan de zon, of scheurtjes en blutsen van jarenlang gebruik. Doordat de actie zich verplaatst heeft naar Londen konden de animatoren ook Londense attracties als The Tower of Londen of het Museum of National History in de film verwerken. Leuk om Londen eens vanuit het standpunt van een tuinkabouter te zien.
Het personage Sherlock Gnomes is natuurlijk gebaseerd op de beroemde detective Sherlock Holmes. Ook zijn partner Watson (Chiwetel Ejiofor) is van de partij, net als Holmes aartsvijand Moriarty. Holmes wordt ingesproken door Johnny Depp en blijft over het algemeen een veeleer vlak personage dat niet helemaal biedt wat je ervan verwacht. Schurk Moriarty (Jamie Demetriou) is aanvankelijk nog wel grappig, maar gaat na een tijdje vervelen.
© 2018 Universal Pictures (Belgium)
In de stemmencast vinden we heel wat bekende namen zoals Mary J. Blige, Maggie Smith, Matt Lucas, Michael Caine of Ozzy Osbourne. Ook zij kunnen hun aardewerken personages niet echt leven inblazen wat jammer is met zoveel talent achter de microfoon. Net als in Gnomeo & Juliet is Elton John ook nu verantwoordelijk voor de muziekkeuze. Verwacht je dus aan klassiekers als ‘Crocodile Rock’ en ‘Don’t Go Breaking My Haert’ in tuinkabouterversie.
Kort gezegd is Sherlock Gnomes een redelijk lui vervolg op Gnomeo & Juliet. De originaliteit van de eerste film is er af en de makers slagen er niet in om het niveau van de grappen en het verhaal hoog te houden. Jonge kijkers zullen zich nog kunnen amuseren met de felle kleuren en de doldwaze actiescènes die met een rotvaart over het scherm rollen, maar de oudere kijkers hebben al snel door dat er achter deze kleurenpracht weinig inhoud zit.
De Blu-ray van Sherlock Gnomes is reeds verkrijgbaar. Daarop features als ‘Gnome west, thuis best’, ‘Alle wegen leiden naar Gnome’, ‘Gnome is niet op één dag gebouwd’ en de muziek en het animeren van Sherlock Gnomes.
Beoordeling: 2 / 5
Recensie door Karen op 17 september 2018