Site icon De FilmBlog

Riverdale (2017) ***½ DVD review seizoen 1

Al een tijdje te bekijken op Netflix en nu ook op dvd verkrijgbaar: de serie “Riverdale” (2017-) die op het eerste gezicht een tienerserie lijkt, maar eigenlijk veel meer is dan dat. Hoewel tieners wel de voornaamste personages zijn, gaat “Riverdale” ook over het oplossen van een moord, coming-of-age-verhalen, ouders-kinderenproblemen enz. Dat alles in een klein, broeierig dorpje dat soms doet denken aan het illustere Twin Peaks. Meets “Pretty Little Liars” of “Dawson’s Creek”, dat wel.

Korte inhoud: Archie Andrews (K.J. Apa) heeft de zomervakantie meegeholpen in het bouwbedrijf van zijn vader Fred (Luke Perry), wat hem een stevig sixpack heeft opgeleverd. Tot grote tevredenheid van Betty Cooper (Lili Reinhart), Archies beste vriendin die eigenlijk stiekem een oogje op hem heeft. Helaas is de aantrekking niet wederzijds en ziet Archie meer in de muzieklerares van zijn school.

Tot Veronica Lodge (Camila Mendes) vanuit New York naar Riverdale verhuist samen met haar moeder Hermione (Marisol Nichols). Veronica’s vader Hiram (Mark Consuelos) zit in de cel wegen fraude en Hermione wil in Riverdale een nieuwe start maken. Dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn want zelfs vanuit de gevangenis houdt Hiram de touwtjes stevig in handen. En Veronica’s en Hermiones gevatte New Yorkse levensstijl valt niet bij iedereen in Riverdale in de smaak.

Alsof dat alles nog niet genoeg is, is er tijdens de zomervakantie een heuse moord gepleegd in Riverdale. Het lijk van Jason Blossom (Trevor Stines) spoelt op de rivierbedding aan met een gat in zijn kop. Zijn tweelingzus Cheryl (Madelaine Petsch) wordt nog meer dan ooit de kwelduivel van de school, terwijl hun steenrijke ouders al hun macht en invloed in de weegschaal gooien om de dader te ontmaskeren.

“Riverdale” is losjes gebaseerd op personages uit de stal van Archie Comics die in 1939 werd opgestart. Sommige personages en begrippen uit de serie komen – ook voor Archie Comics-leken – bekend voor want de comics zijn al meermaals gebruikt als inspiratie voor films en series. Zo was er rond het muziekgroepje Josie and the Pussycats al een serie en een film en komt ook “Sabrina, The Teenage Witch” uit de Archie Comics-stal. Of misschien ken je wel de hit ‘Sugar, Sugar’ van The Archies uit 1969?

Je zou “Riverdale” een beetje kunnen beschouwen als een soort “Twin Peaks” voor de jongere generatie. Grootste raakpunt is de moord op een tiener, maar het dorpje Riverdale heeft ook gelijkenissen met het dorpje Twin Peaks. Beide zijn vrij afgelegen van de buitenwereld, dun bevolkt en iedereen kent iedereen. Maar iedereen heeft ook geheimen die ze liefst niet in de openbaarheid willen zien komen. “Our story is about a town, a small town and the people who live in the town,” aldus verteller Jughead Jones (Cole Sprouse). “Safe, decent, innocent. Get closer though and you start seeing the shadows underneath.”

Hoewel de jongeren de voornaamste personages zijn, staan hun ouders niet helemaal in de schaduw. Grappig is dat sommige ouders worden gespeeld door voormalige tieneridolen en de jongere cast zeker advies hebben kunnen geven over hun plotse succes. De vader van Archie wordt gespeeld door Luke Perry, in een ver verleden hunk Dylan McKay in “Beverly Hills 90210”. Jugheads vader is dan weer Skeet Ulrich die ooit door het leven ging als Johnny Depp-kloon, terwijl Mädchen Amick uit “Twin Peaks” de moeder van Betty Cooper speelt.

“Riverdale” kenmerkt zich door een fel kleurgebruik dat scherp in contrast staat met de donkere inhoud van de serie. Het verwijst natuurlijk naar de comics-oorsprong van de serie, maar geeft het geheel ook een bevreemdende look die uitstekend past bij de donkere, mysterieuze opzet van de serie. De serie lijkt zich af te spelen in de jaren ’50 of ’60, met drive-inbioscoop en diner Pop’s Chock’lit Shoppe als enige plaatsen van vertier voor de jongeren. Maar door referenties naar “True Detective” of “Mad Men” lijkt “Riverdale” zich eerder af te spelen in een soort parallel universum waarin het precieze tijdskader geen belang speelt.



© Warner Bros Home Video

Helaas vervalt “Riverdale” ook wel eens in clichés. De cheerleadende Cheryl Blossom is het wandelende cliché van een bitchy teenager die ruzie stookt als ze haar zin niet krijgt. Ook andere personages staan soms op het randje van cliché, maar echt storen doet dit nooit. En uiteindelijk blijft “Riverdale” in de eerste plaats een serie gericht op een vrij jonge doelgroep dus de typische puberliefdes en high schoolperikelen moeten ook niet genegeerd worden.

Wat aanvankelijk het zoveelste tienerdrama op televisie lijkt, met centraal de driehoeksverhouding tussen Archie, Betty en Veronica, intrigeert meer en meer wanneer de moord op Jason Blossom en de geheimen van de bewoners van Riverdale aan het licht beginnen te komen. Dan komt “Riverdale” pas echt op dreef en de laatste afleveringen zijn erg binge-waardig. Uiteindelijk klokt de serie af als een vermakelijke reeks met een ietwat trage start die echter blijft boeien tot het einde. Er wordt al gewerkt aan een tweede seizoen en dat is wat mij betreft terecht.

De dertien aflveringen van “Riverdale” staan op drie discs. Op het laatste schijfje vind je extra’s als ‘The New Normal’, ‘The Ultimate Sin’, ‘These Are Moments I Remember’, het Comic-Con Panel uit de serie uit 2016, geknipte scènes en bloopers.


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 21 augustus 2017

 


*** Riverdale trailer ***

Exit mobile version