De laatste Disney Animation film die we hier hebben besproken was Vaiana (2016) en het zal nog even duren alvorens we een nieuwe loepzuivere Disney animatiefilm te zien krijgen. Ondertussen zijn er wel de Disney-Pixar films zoals Cars 3 (2017) en binnenkort Coco (2017), maar deze voelen toch net iets anders aan. Voor Disney’s Frozen 2 (2019) moeten we spijtig genoeg nog 2 jaar wachten.
Tegenwoordig is het allemaal Disney wat de klok slaat in Hollywood, gaande van de Marvel films (Avengers, Iron Man,…) tot Pirates of the Caribbean tot Star Wars sequels en spin-offs. Het is niet te verwonderen dat het de studio is die de grootste recettes maakt wereldwijd. Vroeger ging het er anders aan toe en was Disney voornamelijk bekend voor zijn romantische animatiefilms zoals Assepoester, Doornroosje en Dombo. En zo vond ik het wel eens leuk om op een druilerige zondag iets te schrijven over Disney.
De eerste Disneyfilm die ooit gemaakt werd was Snow White and the Seven Dwarfs (1937), waarvan ondertussen al een live-action film werd gemaakt. Dit was tevens de eerste Amerikaanse animatiefilm die langer dan een uur duurde. Het sprookje zelf was afkomstig van de gebroeders Grimm. De makers van Disney zijn overigens echte romantici, want er is één groot verschil tussen het verhaal van de gebroeders Grimm en de Disney film: bij Disney wordt Sneeuwwitje uiterst romantisch wakker gekust door haar droomprins. In de originele versie van de gebroeders Grimm gaat dit echter minder romantisch, want daar schiet het stukje appel uit de keel van Sneeuwwitje bij het dragen van de kist. Ik had een paar maand geleden nog een Sneeuwwitje op de achterkant van mijn smartphone. Tegenwoordig pak ik uit met mijn Samsung Galaxy J5 2017 hoesje, wat me net iets minder commentaren oplevert op het werk.
De bekende muis Mickey is natuurlijk hét symbool van Disney. Walt Disney had voor deze kleine vriend eigenlijk de naam Mortimer Mouse bedacht. Zijn vrouw vond dit echter veel te serieus klinken en bovendien niet representatief voor de minder bedeelden van de samenleving. Zij bedacht daarom de succesvolle naam Mickey Mouse. Overigens wordt deze naam niet in ieder land zo overgenomen. In het Deens heet hij bijvoorbeeld Mikkel Mus, in het Fins Mikki Hiiri en in het Italiaans hebben ze het veranderd naar Topolino. Het uiterlijk van de muis is door de jaren heen ook behoorlijk veranderd. Al relatief snel werd Mickey een vriendelijkere blik aangemeten en de rode broek met grote knopen die hij in het begin droeg werden na een tijdje vervangen door “normale” kleding. In Disneyland kreeg de muis onlangs nog een subtiele wijziging waarbij zijn ogen meer ovaal werden en dichter bij elkaar zijn geplaatst.
Mickey werd bedacht in 1928 en was daarmee de eerste in het bekende rijtje van Disney figuren. De andere figuren volgden echter snel. Pluto is de trouwe viervoeter van Mickey sinds 1931 en zijn goede vriend Goofy leerde hij kennen in 1932. Donald Duck werd voor het eerst getekend in 1934 en sinds 1937 is zijn vriendinnetje Daisy (Katrien) erbij. De neefjes van Donald, Kwik, Kwek en Kwak, zitten sinds 1938 in de Disney films.
Wereldwijd zijn er heel wat Disney parken, van Florida tot in Parijs. Die laatste is voor Belgen relatief dichtbij en daarom een echte must-go. Disneyland Resort in Parijs is maar liefst 1943 hectare groot, wat een vijfde van heel Parijs is! Overigens is er nog ruimte voor veel meer ontwikkeling, want er is kort geleden 900 hectare bij gebouwd. Zo’n megapark heeft natuurlijk ook een mega-organisatie. Er werken dan ook 15.000 mensen in het park, verschillend van acteurs tot naaisters en decorateurs tot verkoopmedewerkers. Want in Disneyland is alles verkrijgbaar in Disney versie: van oorwarmers, telefoonhoesjes, Frozen-jurken, oordopjes, sleutelhangers en nog veel meer. Voor alle acteurs worden jaarlijks bijna 5000 nieuwe kostuums gemaakt, een flink karwei dus! Zelf ambitie om Disney prinses te worden? Dan moet je in ieder geval tussen de 1.64 en 1.74 zijn, want anders kom je niet in aanmerking. Disney alleen voor kinderen? Eigenlijk hebben we allemaal een apart plekje in ons hart voor Disney.