Site icon De FilmBlog

The Light Between Oceans (2016) ***½ Blu-ray review

Met Michael Fassbender, Alicia Vikander en Rachel Weisz beschikt regisseur Derek Cianfrance over een topcast. Als verhaal dient de gelijknamige bestseller van M.L. Stedman. En toch is The Light Between Oceans (2016) geen mokerslag zoals Cianfrances vorige films Blue Valentine of The Place Beyond the Pines. Daarvoor zijn de rauwe emoties deze keer iets te gepolijst, voorspelbaar en sentimenteel. Het maakt van The Light Between Oceans absoluut geen slechte film, maar wel eentje die wellicht niet voor iedereen is weggelegd.

light_between_oceans_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoud: We schrijven 1919. Tom Sherbourne (Michael Fassbender) keert na vier jaar gevochten te hebben in de Eerste Wereldoorlog terug naar West-Australië. Daar krijgt hij een baan als vuurtorenwachter van Janus Island, een belangrijk punt tussen de Indische en de Zuidelijke Oceaan. Wel eentje dat 150 kilometer van de bewoonde wereld ligt en enkel per boot bereikbaar is. Aanvankelijk is het een tijdelijke functie, maar omdat de vorige vuurtorenwachter zelfmoord pleegt, krijgt Tom de job permanent aangeboden.

Op het vasteland leert hij Isabel Graysmark (Alicia Vikander) kennen, een jonge vrouw voor wie hij haast onmiddellijk valt. De twee starten een briefwisseling, maar het duurt niet lang voordat Tom en Isabel trouwen en Isabel mee verhuist naar de afgelegen vuurtoren en zijn bijhuis. Daar leidt het koppel een idyllisch bestaan dat enkel wordt verstoord door twee miskramen.

Tom en Isabel rouwen nog steeds om het verlies van hun tweede baby wanneer er vanuit de open zee een roeiboot aanspoelt. Daarin het lijk van een jonge man, maar ook een krijsende baby. Tom en Isabel besluiten het kindje te houden en op te voeden als hun eigen dochter, Lucy. Hun gezinsleven lijkt compleet en perfect totdat ze tijdens een bezoekje aan het vasteland te weten komen dat Lucy eigenlijk Grace heet en de dochter is van Hannah Roennfeldt (Rachel Weisz).

The Light Between Oceans is een verfilming van het gelijknamide populaire boek van M.L. Stedman. Zelf heb ik het boek niet gelezen, maar uit online commentaren blijkt dat de filmmakers het boek vrij getrouw hebben gevolgd. Het scenario werd geschreven door Derek Cianfrance die meteen ook de regie voor zijn rekening nam.

Deze Cianfrance heeft al eerder interessante films gemaakt, zoals het bekroonde Blue Valentine en The Place Beyond the Pines. The Light Between Oceans is de eerste film waarvoor Cianfrance niet zelf een origineel scenario schreef, maar verder vallen er wel parallellen te trekken met zijn vorige films. Ook in The Light Between Oceans gaat Cianfrance voor rauwe emoties en biedt hij zijn acteurs de kans om te schitteren.

In de eerste plaats is dit de getalenteerde Michael Fassbender, die de rol van de getormenteerde Tom Sherbourne op een ingetogen manier speelt. Je ziet op Fassbenders gezicht zijn traumatische oorlogsverleden en de innerlijke strijd of ze Lucy moeten houden of niet, maar evengoed zie je zijn diepe liefde voor Isabel en Lucy. Fassbender is een man van vele talenten en is de ideale Tom Sherbourne.

Isabel wordt gespeelt door de Zweedse rising star Alicia Vikander, die zichzelf uitnodigde voor een auditie omdat ze graag wou samenwerken met Fassbender. En het moet gezegd dat het op het scherm enorm klikt met Fassbender. De twee vormen een geloofwaardig en sterk koppel. Overigens zou het niet alleen klikken op het scherm maar kregen Fassbender en Vikander tijdens de opnames een relatie.


© Entertainment One Benelux

De derde grote rol is weggelegd voor Rachel Weisz, die als de biologische moeder van Lucy/Grace vooral moet rondlopen met betraande ogen in het tweede gedeelte van de film. Haar personage Hannah Roennfeldt zorgt voor de emotionele breuk tussen Tom en Isabel, een gegeven waar ook Hannah het niet gemakkelijk mee heeft. Ondanks de relatief kleine rol, speelt Hannah een belangrijke rol in het verhaal.

Hieruit mag al blijken dat The Light Between Oceans vooral een dramatische film is, maar toch nemen de emoties de film niet helemaal over. De film is vooral een ode aan de sterke liefde tussen man en vrouw en de moeilijke keuzes die er soms genomen moeten worden. Toch kan je Cianfrance een beetje verwijten dat de film er te gepolijst uitziet en de melodramatische richting die de film soms inslaat niet altijd even goed werkt.

Maar dit wordt deels goedgemaakt door de adembenemende shots van het afgelegen, eenzame landschap van Tasmanië (waar de opnames plaatsvonden), de rustige momenten die Cianfrance inlast om zijn publiek even te doen bekomen en de prachtige dromerige muziek van Alexandre Desplat. The Light Between Oceans is een trage film, maar wel eentje die er enorm knap uitziet en met stevige acteerprestaties.

Op de blu-ray van de film vind je naast een audiocommentaar nog twee extra’s, namelijk ‘Bringing The Light to Life’ en ‘Lighthouse Keeper’. De eerste feature gaat over de ervaringen van de cast en crew op Cape Campbell waar ze 6 weken lang samenleefden. ‘Lighthoude Keeper’ gaat over de vuurtoren van Cape Campbell en wat het leven als vuurtorenwachter in de vroege 20ste eeuw inhield.


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 15 juni 2017

 


*** The Light Between Oceans trailer ***

Exit mobile version