Ik heb genoten van het eerste seizoen van “Fargo”, gebaseerd op de stijl van de gelijknamige film, Fargo (1996), van Joel Coen en Ethan Coen. En schrijver Noah Hawley is nog helemaal niet uitverteld want ook het tweede seizoen is om van te smullen, ook al hebben we hier een compleet nieuw verhaal met een andere cast. Het 2de seizoen is gebaseerd op twee eerdere films van de gebroeders Coen, namelijk The Man Who Wasn’t There en Miller’s Crossing.
Korte inhoud: Deze nieuwe true crime-serie gaat terug in de tijd en speelt zich af in 1979 en begint met een gewelddadige misdaad in een wafelhuis in Sioux Falls, South Dakota. In een flits raken de schoonheidsspecialiste Peggy Blumquist (Kirsten Dunst) en haar man, de slager Ed (Jesse Plemons), uit een klein stadje betrokken bij de zaak, die zich afspeelt tegen de achtergrond van een bloederige maffiaoorlog in het Midwesten van de VS. De plaatselijke politieagenten Hank Larsson (Ted Danson) en Lou Solverson (Patrick Wilson) onderzoeken de zaak.
Het leuke aan de serie, los van zijn knettergekke verhaal, zijn uiteraard de kleurrijke personages. Twee families staan tegenover elkaar. Enerzijds is er de Gerhardt familie, geleid door Otto (Michael Hogan) en Floyd Gerhardt (Jean Smart) en haar zonen Dodd (Jeffrey Donovan), Bear (Angus Sampson) en kleindochter Simone Gerhardt (Rachel Keller ). De jongste zoon Rye Gerhardt (Kieran Culkin) werd per ongeluk van de weg gemaaid door Peggy Blumquist, en na dit incident is de hel uitgebroken.
Bij de andere maffia familie zien we Mike Milligan (Bokeem Woodbine) met zijn trouwe bodyguards. Een zalig personage die me wat deed denken aan Samuel L. Jackson uit Pulp Fiction, maar dan op een meer ingetogen manier. Hij lijkt bij momenten op een priester maar met een dodelijk en meedogenloos trekje. Er gaat ook veel aandacht naar een handlanger van de Gerhardt familie, de indiaan Hanzee Dent (Zahn McClarnon) met een geheel aparte agenda. Het personage deed me wat denken aan het Javier Bardem karakter uit No Country for Old Men (2007).
Het typerende accent uit Minnesota is ook in seizoen 2 niet te missen. Kirsten Dunst was er al vrij bekend mee. Kirstens oma komt namelijk uit Minnesota en woonde op een boerderij met de familie. Kirsten heeft daardoor heel wat zomers daar doorgebracht.
© Twentieth Century Fox Home Entertainment
Het idee op zich om een tv-serie te maken gebaseerd op de stijl van een film leek krankzinnig maar gezien de Coen Brothers hun steun hebben verleend aan het project, lijkt het op geen enkel moment copy-paste werk. Het levert zelfs behoorlijk originele televisie op met makers die risico’s durven nemen, zowel op vlak van beeldvoering als narratie. Ook de casting zit er opnieuw boenk op met heel wat bekende en minder bekende koppen. Bepaalde episodes uit het tweede seizoen zijn zelfs stukken beter dan episodes uit het eerste. Maar naar het einde toe had ik toch een beetje de indruk dat de scenaristen een beetje het spoor bijster zijn geraakt. Plot-gewijs rammelt het ook wat naar het einde toe en maken karakters echt wel vreemde bokkensprongen. Maar al bij al blijf je geboeid door wat er zich allemaal afspeelt. En geen getreur voor de fans, want het derde seizoen zit er ook aan te komen.