Site icon De FilmBlog

Elephant Song (2014) *** DVD review

De Canadese thriller Elephant Song (2014) was vooral te zien op filmfestivals. In België werd hij vertoond op het Luikse Festival International du Film Policier, maar een algemene bioscooprelease kreeg de film niet. Enerzijds begrijpelijk want er doen wel enkele bekende koppen mee, maar echte publiekstrekkers zitten er niet in de cast. Waarschijnlijk had de productiemaatschappij een kleiner marketingbudget waardoor de film een straight-to-dvd-release kreeg in de meeste landen. Gelukkig kunnen we Elephant Song alsnog op dvd ontdekken, want deze film heeft toch enkele aardige troeven in huis.

Korte inhoud: Psychiater Dr. Lawrence (Colm Feore) komt niet opdagen voor zijn werk in een inrichting waar zware psychiatrische patiënten verblijven. Eén van hen is de manipulatieve Michael Aleen (Xavier Dolan) die Dr. Lawrence als laatste in leven heeft gezien. Dr. Toby Green (Bruce Greenwood) is ervan overtuigd dat Aleen iets met de verdwijning van Dr. Lawrence te maken heeft, en staat erop om hem zelf te ondervragen. Maar Aleen wil niet zomaar informatie prijs geven en er ontstaat een psychologisch kat-en-muisspelletje tussen de twee.

Aleen ziet de kans schoon om te onderhandelen over meer privileges in ruil voor zijn kennis over Dr. Lawrence. Dr. Green wil vooral eerst te weten komen of Aleen überhaupt iets weet over de verdwijning van zijn collega. Verpleegster Susan Peterson (Catherine Keener) die dagelijks met Aleen werkt, waarschuwt Dr. Green meermaals om Aleen niet te dicht te laten komen. Maar toch kruipt de jongeman beetje bij beetje onder de huid van de ervaren psychiater.

Grote troef van Elephant Song is de vertolking van de toen 25-jarige Canadees Xavier Dolan. Het is niet simpel om een geloofwaardige psychiatrische patiënt te spelen, over the top acteren is verleidelijk maar niet altijd de beste keuze. In Elephant Song kiest Dolan voor een meer ingetogen manier. Er zijn wel enkele tics en aanwijzingen dat Aleen niet helemaal spoort, maar als je hem op straat zou tegenkomen, zou je aanvankelijk toch niet meteen je hoofd omdraaien.

Desondanks voel je wel dat er iets mis is met Aleen en het is door Dolans subtiele acteerspel dat je je steeds oncomfortabeler voelt bij deze man. Net als dokter Green voel je het gevaar, maar je wordt meegesleurd door het verhaal en voor je het weet heeft Aleen je te grazen genomen. Knap gedaan van Dolan van wie we hopelijk in de toekomst nog meer zullen horen.

Het is jammer dat de voorgeschiedenis van Aleen niet echt heel uitgebreid in beeld komt. In de eerste scènes zien we een kind dat door zijn moeder, een gevierd operazangeres, wordt genegeerd en weinig liefde krijgt, en later vertelt Aleen zelf nog wat over zijn jeugd en verleden. Maar ik had toch graag nog wat meer achtergrond gekregen over Aleen en hoe hij de man is geworden die hij in de film is.

Dr. Green wordt gespeeld door de ervaren Bruce Greenwood, die de rol wegkaapte voor de neus van Philip Seymour Hoffman en Colin Firth. Ook Greenwood speelt zijn personages op een rustige, ingetogen manier, en geeft daardoor Dolan de kans om met de meeste aandacht te gaan lopen. Catherine Keener als verpleegster Peterson én de ex van Green en Carrie-Ann Moss als de huidige partner van Green vervolledigen de cast.

De film is gebaseerd op een theaterstuk van Nicolas Billon die ook het scenario van de film schreef. Billon heeft ervoor gekozen om de setting van een theaterstuk te behouden in de film, namelijk weinig verschillende decors. Vrijwel de gehele film speelt zich af in de spreekkamer van Dr. Lawrence. Dat draagt enkel bij tot het beklemmende sfeertje dat Aleen met zijn aanwezigheid creëert.

De regie is van Charles Binamé die overigens in België werd geboren. Binamé heeft voornamelijk afleveringen van televisieseries op zijn actief staan, zoals “Reign”, “Flashpoint” of “Rookie Blue”. Binamés regie is weinig opvallend, maar dat geeft ook de ruimte aan de personages om centraal te staan. Het grootste gedeelte van de film bestaat uit conversaties tussen Aleen en Dr. Green waarin ze elkaar testen hoever de ander wil gaan.

Enkele kleinere minpuntjes zijn de rol van Carrie-Ann Moss die niet zo veel bijdraagt aan het verhaal. De film speelt zich af op kerstavond 1966 en Moss ‘rol lijkt er vooral in te bestaan om Green van zijn werk te houden met telefoontjes met vragen waar hij blijft voor het kerstdiner. En het feit dat je dr. Lawrence niet ziet aan het begin van de film maakt het iets moeilijker om je zijn verdwijning erg aan te trekken.

Daartegenover staat wel een sterke ontknoping die perfect past bij de rest van de film. Wie houdt van psychologische thrillers waarin niet de actie maar de interactie tussen de personages centraal staat, is met deze Elephant Song aan het juiste adres. Deze film had misschien wel iets meer verdiend dan een straight-to-dvd lot maar gelukkig kunnen we de film toch nog ontdekken. De dvd ligt inmiddels in de winkel, er staan helaas geen extra’s op.


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 6 mei 2016

*** Elephant Song trailer ***

Exit mobile version