Ik heb al veel rampenfilms gezien, maar bij mijn weten nog nooit in een mijn. Daar zal binnenkort verandering in komen met The 33 (2015), gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de instorting van de San José mijn in Copiapó, Chili. Tijdens het ongeval werden 33 mijnwerkers gevangen in het ondergrondse gangenstelsel. De film is gebaseerd op het boek van Hector Tobar, en in scenariovorm gegoten door de Fin Mikko Alanne en de schrijver van Dallas Buyers Club Craig Borten.
Korte inhoud: Bijna vijf jaar geleden op 5 augustus 2010 stort een goud- en kopermijn in Chili in. 33 Chileense mijnwerkers zitten 700 meter onder de grond gevangen en ongeveer 5 km van de ingang van de mijn. Vele mensen zitten gekluisterd aan de tv wanneer er een reddingsoperatie wordt opgezet. Uiteindelijk lukt het de reddingswerkers na 69 dagen om de mijnwerkers te bevrijden.
Precies 17 dagen na de ramp bereikte men met een boring een plaats op 20 meter van de mijnwerkers. Ze schreven snel enkele berichten en bevestigden deze met tape aan de boorkop. De reddingswerkers waren verrast toen ze de berichten zagen, die hen lieten weten de mijnwerkers nog in leven waren. Via de smalle schacht konden camera’s beelden maken van de mijnwerkers, en kon voedsel en drank doorgegeven worden.
In de hoofdrollen zien we ondermeer Antonio Banderas , Juan Pablo Raba en Lou Diamond Phillips als mijnwerkers, 300 acteur Rodrigo Santoro als Chileense minister van Mijnbouw, Juliette Binoche als de zus van één van de mijnwerkers en de rol van de ingenieur die de operaties leidt werd vertolkt door Gabriel Byrne. De regie van de film is in handen van de Mexicaanse Patricia Riggen.
Het acteerwerk zal opnieuw van hoog niveau zijn, hoewel ik dacht dat ze deze film ook in de oorspronkelijke Chileense taal zouden hebben opgenomen in plaats van in het Engels met Spaans/Mexicaanse accenten. Maar voor een internationaal publiek zal dit wel een stuk meer toegankelijk zijn. Het verhaal is echt gebeurd en (spoiler alert! duh!) de meeste van ons weten dat de 33 mannen op miraculeuze wijze gered werden, lijkt het me toch eerder een acteursfilm te zijn die de overlevingsdrang van die heldhaftige mannen in de verf zet. De regisseuse blijft ook niet in de mijngangen ploeteren maar vertelt ook het verhaal van datgene wat zich op het aardoppervlak afspeelde, met reddingswerkers, politici, het publiek en familieleden. Op dit ogenblik is er nog geen releasedatum voor België.