Ik moet toegeven dat ik heel sceptisch was na het zien van de eerste trailer van Jack Ryan: Shadow Recruit (2013), de nieuwe film van Kenneth Branagh. Het zag er allemaal behoorlijk cliché uit en het feit dat Kenneth zichzelf de rol van villain had toegekend, was misschien ook niet meteen bemoedigend. Dat journalisten ook nog eens opgezadeld werden met een embargo om een review over de film te schrijven tot drie dagen voor de release, wees erop dat de distributeur de bui al zag hangen. Het ergste wat een potentiële blockbuster kan overkomen is dat deze niet als een slechte of geslaagde film wordt beoordeeld, maar gewoon als een middelmatige prent van geen belang. En dat is het spijtig genoeg ook geworden.
Korte inhoud: Ex-marinier Jack Ryan (Chris Pine), die na een zwaar militair ongeval maandenlang moest revalideren, is werkzaam als financieel analist in Moskou. Al snel komt hij op het spoor van een anomalie binnen het financieel systeem en vermoed een terroristisch complot die tot doel heeft de Amerikaanse beurs (letterlijk en figuurlijk) te doen kelderen. Als rekruut van Thomas Harper (Kevin Costner) wordt gestuurd naar Rusland voor een ontmoeting met Viktor Cherevin (Kenneth Branagh) die houder is van heel wat geheime fondsen waarvan Jack duidelijkheid wil. Maar al snel moet de jonge analist als zij kennis gebruiken om niet alleen zijn eigen leven te beschermen, maar ook dat van zijn vriendin Cathy Muller (Keira Knightley), en de gehele wereldeconomie.
Eigenlijk kan je hier spreken van een reboot of zelfs een prequel, want we krijgen hier Jack Ryan te zien in de beginjaren van zijn studies, worstelend met nog acne op zijn snoet, nog voor hij bij de CIA kwam. En we zitten ondertussen aan de 4de acteur die het personage van Jack Ryan zal vertolken na Harrison Ford, Ben Affleck en Alec Baldwin. Pine heeft een verdienstelijke vertolking neergezet, maar moet duidelijk nog groeien in zijn rol. In tegenstelling tot zijn vertolking van Captain Kirk in de Star Trek franchise heeft hij het personage van Jack Ryan nog niet kunnen heruitvinden. Keira Knightley vind ik dan weer niet passen bij Pine, maar ze heeft een knappe scène met Branagh, een spel van misleiding en verleiding wat ik zeer kon smaken. Spijtig zijn dergelijke momenten onderschikt aan de vele achtervolgingsscènes.
Jack Ryan is geen James Bond (zelfs geen Ethan Hunt of Jason Bourne), en daar ligt een beetje het probleem. Daar waar The Hunt for Red October, Patriot Games of zelfs A Clear and Present Danger het accent heeft gelegd op de spionage, wil deze film iets teveel Jack Ryan een 00-status geven met een scène die op twee druppels lijkt op de beginscène van Casino Royale (2006) waarin Bond met zijn blote handen zijn eerste kill maakt in een toilet. ***spoiler*** Hier hebben we Jack Ryan die zijn eerste kill maakt in de badkamer van zijn hotelsuite. En in plaats om hem te verdrinken in de lavabo, gebruikt hij nu de ondiepe badkuip. De scène op zich voelt ook heel onwaarschijnlijk aan alsof een Wall Street boy scout die maandenlang in revalidatie zat plots een zwaargebouwde huurdoder kan uitschakelen in hand-to-hand-combat zonder al teveel kleerscheuren. ***einde spoiler*** Er zit uiteindelijk zelfs nog meer spionage in een doorsnee Bondfilm dan in deze Shadow Recruit, en dat is op zich wel in fel contrast met de boeken van Tom Clancy.
© Paramount Home Entertainment
Kenneth Branagh mag dan nog wel een ervaren filmmaker zijn en een talentvol acteur, zijn werk achter de camera is niet altijd even overtuigend en hier laat hij toch maar een slordig werk achter. Het verhaal hangt met haken en ogen aan mekaar en lijkt wel een soort collage uit de 13 boeken van Clancy waar de logica compleet zoek is. En dan begin je te letten op details. Het is helemaal niet logisch waarom een Russische terrorist zijn tijd zou verliezen met een etentje, in het gezelschap van een Amerikaanse analist en diens vriendin. Ook al is er een leuke scène tussen Branagh en Knightley, die van een gelijkaardig acterend Brits niveau zijn, slaat de scène nergens op. Als Viktor Cherevin zo’n ingenieus systeem heeft kunnen uitwerken met een beurs- en bomaanval die de wereldeconomie op zijn knieën brengt, dan zou je toch vermoeden dat hij Jack Ryan wel in het oog zou houden tot hij daadwerkelijk de grens over is. Hier laat hij zich gewoon koud pakken met een heel doorzichtig toneeltje die allesbehalve geloofwaardig was.
Kortom, Jack Ryan: Shadow Recruit is een reboot die in dit stadium dezelfde kwaaltjes vertoond als The Bourne Legacy. De bedoelingen zijn goed maar de uitwerking laat te wensen over. Het is uiteindelijk een Jack Ryan met James Bond allures, met een verhaal en personages die nauwelijks kunnen overtuigen. In het beste geval is het een old-school-genre film die meer weg heeft van een late 70’ties spionage prent dan een hedendaagse hi-tech spy thiller. Op het einde van de dag ben je de film meteen ook weer vergeten en weet je nog nauwelijks waarover het gaat. Niet alleen is Jack Ryan, maar zowat alle karakters zijn ‘schaduwen’ en als publiek vinden we het spijtig dat ze geen meer ambitieuze filmmakers voor dit project hebben ‘gerekruteerd’.
Op 21 mei 2014 ligt de Blu-ray en DVD van Jack Ryan: Shadow Recruit in de winkelrekken, met op de eerste plaats de audio-commentaar van Kenneth Branagh en Lorenzo di Bonaventura. Maar ook deleted en extended scenes, ook al vergezeld met een woordje uitleg van de regisseur. Uiteraard zijn er ook making-off filmpjes: The Smartest Guy in the Room, Kenneth Branagh: The Tsar of Shadow Recruit, Old Enemies Return en Jack Ryan: A Thinking Man of Action. Qua extraatjes maakt deze editie wel veel goed en is het een mooie aanwinst aan de filmcollectie.
Beoordeling: 2.5 / 5
Recensie door Dave op 27 januari 2014
***Related Posts***
05/10/2013: Jack Ryan: Shadow Recruit trailer overtuigt niet
24/09/2012: Keira Knightley in nieuwe Jack Ryan film
22/12/2008: Een nieuwe Jack Ryan franchise op komst
*** Jack Ryan: Shadow Recruit trailer ***