Ik heb zowat 54 Hitchcock films gezien en 3 biografieën gelezen over zijn werk, maar ik wist niet dat hij ooit nog een documentaire over de Holocaust heeft gemaakt, en nu blijkt dat deze film opnieuw het daglicht zal zien in een gerestaureerde versie. De film Memory of the Camps zou gemaakt zijn na de bevrijding van de concentratiekampen in 1945.
Volgens The Independent zal de film later dit jaar uitgezonden worden op de Britse televisie, evenals op verschillende filmfestivals en bioscopen, om zo de 70e verjaardag van de bevrijding van Europa te herdenken. De film werd al eens in 1984 vertoond, maar toen ontbrak er één van de zes rollen en was de film in slechte staat. De nieuwe versie is geremasterd en bevat een aantal herstelde delen van de verloren filmrol.
Memory of the Camps was een opdrachtfilm met als doel het Duitse volk kennis te laten maken met de gruweldaden van de nazi’s, en zo ook het land dwingen om verantwoordelijkheid voor die acties te nemen. Hitchcock werd als regisseur gevraagd de beelden die gemaakt werden door het Britse leger aan elkaar te puzzelen, incluis de bevrijding van Bergen-Belsen in 1945.
Maar de horror-meester was zo geschokt van de “echte horror”, dat hij moeite had om de film af te werken, naar verluidt zou hij zelfs geweigerd hebben om terug te keren naar Pinewood Studios voor een week vanwege de gruwelijke beelden. Het werk aan de documentaire was traag en vervelend, en op een gegeven moment werd de stekker uit het project getrokken na het veranderende politieke klimaat. Men dacht dat de film uiteindelijk niet veel meer teweegbrengen. De filmbobijnen werden bewaard in het Britse Oorlogsmuseum. Een testpubliek die de film heeft gezien getuigt dat de beelden na al die jaren nog steeds schokkend en hartverscheurend zijn. De film zou inhoudelijk vreselijk zijn en briljant in elkaar gestoken. Volgens insiders zou de film geen pamflet zijn van kommer en kwel, maar een hoopvolle boodschap wil uitdragen. De niet afgewerkte versie stond in ieder geval al een tijdje op YouTube.