Nu dat het overlijden van Paul Walker misschien wel een punt zal zetten achter de The Fast and the Furious franchise van Universal, kan misschien Need for Speed (2014) van Dreamworks de plaats gaan inpikken in het winstgevende snelle-wagens-actiegenre. Deze film leek het in ieder geval iets serieuzer aan te pakken dan F&F, waar alles met iets meer humor werd benaderd. En op zich een goede zaak dat deze prent een eigen koers wou varen. Spijtig genoeg mist het slagkracht en originaliteit, iets wat F&F bij momenten (vooral naar de laatste delen toe) wel had.
Korte inhoud: Tobey Marshall (Aaron Paul), een jonge automonteur die er ingeluisd is door een rijke zakenman (Dominic Cooper), is nog maar net uit de gevangenis wanneer hij mee gaat doen aan een cross-country race. Dit met een wraakplan in zijn gedachten. Wanneer zijn ex-partner echter lucht krijgt van de race, schakelt deze direct de politie in. Need for Speed is gebaseerd op het populaire gelijknamige race-game.
Eerst werd er gesproken van Taylor Kitsch in de hoofdrol, maar het werd uiteindelijk Aaron Paul. En natuurlijk ging er wel veel digitale inkt vloeien over de gestalte van Aaron Paul die met zijn 1m73 toch wel een stuk kleiner is dan de 1m88 van Paul Walker, en om hem te zien in een stoere rol misschien niet meteen de beste casting was. In alle eerlijkheid, Tom Cruise is 1m70 en niemand heeft er problemen mee dat hij Ethan Hunt vertolkt in de Mission: Impossible franchise. Scrap That! Tom Cruise is dé actiester van de laatste 25 jaar! Maar uiteraard vraagt dit wel een beetje gezond verstand en inzicht van de regisseur om hem op een gepaste wijze te kadreren. Om terug te grijpen naar Tom Cruise, bekijk Days of Thunder (1990) en let hoe regisseur Tony Scott zijn kader maakt wanneer de acteur naast de 10 cm grotere Nicole Kidman staat. Het is een kwestie van compositie, mobiele verhoogjes voor de acteur en slimme keuzes wanneer het op hakken aankomt.
Mijn enige vrees toen ik voor het eerst hoorde van het project was dat DreamWorks en Electronic Arts hier gingen uitpakken met een ex-stuntman als regisseur, Scott Waugh, die enkel nog maar een co-realisatie op zijn naam heeft staan met Act of Valor (2012). En uiteindelijk gebeurde precies was ik dacht. De realisatie mist creativiteit en vernuft om deze prent te doen slagen. Wat mij betreft heeft de studio hiermee toch wel geblunderd. Zelfs het script komt van een nobody genaamd George Gatins. Mocht ik niet beter weten zou je denken dat niemand deze game-adaptatie hoog had ingeschat. Met alle respect voor Aaron Paul en zijn geniale vertolking in Breaking Bad, maar ik denk niet dat mensen speciaal naar de bioscoop zullen trekken om hem te zien.
Aaron Paul, die tevens heel wat van zijn eigen stunts heeft ondernomen, zet hier hoe dan ook een knappe vertolking neer en het geheel moet in principe niet onderdoen voor een aantal oudere Fast & Furious vehikels. In het verhaal kent ook een aantal interessante plotwendingen en zelfs al ben je geen grote liefhebber van films met opgefokte snelle wagens, kan je er nog altijd wel van genieten. Maar het blijft alweer een game-adaptatie, en het karakteristieke element van game-adaptaties is dat ze nooit echt diepgaand zijn en vooral willen mikken op het visuele karakter in plaats van het inhoudelijke. Voor een bepaalde scene heeft de regisseur zelfs een 40 tal camera’s opgesteld om uit alle hoeken een actie in beeld te brengen. Het feit dat de regisseur koos om zo min mogelijk beroep te doen op CGI is uiteindelijk een goede zaak, en het brengt ook meteen een stuk nostalgie naar boven. Kwatongen zullen in ieder geval beweren dat het een langgerekte product placement film is geworden voor Ford.
© Walt Disney Studios Home Entertainment
De producers zijn wel in hun opzet geslaagd. Met zijn relatief klein productiebudget van 60 miljoen heeft deze prent toch 203 miljoen dollar opgehaald. Is het een goede film geworden ? Wel, een liefhebber van het genre zal hier misschien meer plezier aan beleven dan iemand die op zoek is naar een sterk verhaal met boeiende personages. Ikzelf heb eigenlijk niets nieuws gezien, dus zat ik toch wat op mijn honger. Straat-races zijn echter geen manier om uw jeugdige uitbundigheid in de verf te zetten. Het is en blijft een gevaarlijke bezigheid, zowel voor de deelnemers en, nog belangrijker, voor de onschuldige mensen die per ongeluk betrokken worden. Los van het feit dat dergelijke films wel degelijk idioten kunnen aanzetten tot snel rijden op de weg, is deze prent bij momenten toch een verdienstelijke adrenaline fix geworden. Alles kon uiteraard beter mits een beter script en regisseur achter de camera…maar een dergelijk argument kan je wel maken bij heel wat zwakke game-adaptaties.
© Walt Disney Studios Home Entertainment
Verder zien we in de casting de verschijning van Dakota Johnson, de dochter van Don Johnson and Melanie Griffith, alsook de Engelse Imogen Poots die toch wel indruk kon maken met haar rol in de ietwat tegenvallende Michael Winterbottom film The Look of Love (2013) en hier minder irritant is dan wat je had kunnen vermoeden. Zelfs Michael Keaton heeft hierin een klein rolletje als een soort underground race commentator en brengt wat madness in het verhaal, ook al zien we hem nooit in interactie met de karakters, wat toch wel iets van een tegenvaller is.
De Blu-ray en DVD van Need for Speed is vanaf 20 augustus 2014 verkrijgbaar. Op de schijf vinden jullie de audio-commentaar van de regisseur en de hoofdacteur, heel wat making-off filmpjes en deleted scenes. Need for Speed is spijtg genoeg de laatste in een lang rijtje van zwakke game-adaptaties, waarbij de kijker eigenlijk meer plezier zal beleven aan het spelen van het game dan aan het bekijken van de filmversie.
Beoordeling: 2 / 5
Recensie door Dave op 28 augustus 2014
***Related Post***
17/11/2011: Need for Speed: The Run