De Amasia-reeks is op vele vlakken positief. Niet alleen wordt zo een breed gamma aan Aziatische films aan een wereldwijd publiek bekendgemaakt. Het biedt een kijk op de verschillende genres die de Aziatische cinema te bieden heeft. Al moet gezegd worden dat deze films zich toch concentreren op historische krijgerfilms of postmoderne film-noir-adaptaties, die wonderwel stukken kwaliteitsvoller zijn dan de Amerikaanse popcornfilms in het genre.
Zo ook de Zuid-Koreaanse A Company Man (2012) van Sang-yoon Lim. Het recept is ouwe koek. Eén tegen allen. Payback. Dit met het nodige schitterend in beeld gebrachte geweld, bliksemsnelle martial arts en meedogenloze cool. Terecht verwijst de hoes van deze Blu-ray naar A Bittersweet Life (2005). Jaren geleden was dit mijn eerste echte Aziatische actiefilm en wat voor één. Het dreigt met elke nieuwe film een herkauwing te worden van hetzelfde. Maar A Company Man slaagt er in de nodige diepgang te creëren en een verhaallijn uit te zetten die het karakter van het hoofdpersonage meer uitdiept dan het personage zelf wil onthullen.
Korte inhoud:Ji Hyeong-do (Ji-seob So) is een beroepsmoordenaar. Hij werkt voor een bedrijf dat uiterlijk een gewoon bedrijf lijkt, maar achter de schermen een moordsyndicaat. Hij voert iedere klus uit met een extreem dodelijke precisie en met dezelfde extreme onverschilligheid tegenover zijn doelwitten. Elke dag trekt hij routineus een nieuw hemd aan en vertrekt voor een nieuwe werkdag. Vragen stellen komt niet bij hem op. Tot hij opeens toch ergens iets menselijks voelt. Door omstandigheden maakt hij kennis met Yuk Mi-yeon (Mi-yeon Lee). Een vrouw uit het arbeidersmilieu. Zij tracht zich te beredderen met twee tienerkinderen. Haar levensstijl is zo verschillend dan de zijne dat hij begint na te denken over wat hij doet. Wanneer hij verliefd wordt op Yuk, en de ‘company’ dat te weten komt, blijkt ontslag nemen uit het bedrijf moeilijker dan verwacht en moet hij alles uit de kast halen om zichzelf en zijn geliefde te redden.
© Splendid Film
De opbouw van de film is knap in mekaar gezet met de nodige afwisseling tussen actie en ‘romantiek’. De momenten waarop de regisseur de tijd neemt om de relatie tussen Yuk en Ji te vertellen zouden saai kunnen zijn en overbodig, maar ze zijn het niet. De vele dagdagelijkse scènes, bijna nietszeggende dialogen, het in beeld brengen van bijna banale dingen, het leven zoals het is: iets wat Ji niet kent. Iets wat de film sterkt tussen alle actie in. Want je merkt de gesloten onbeholpenheid van Ji tegenover de openheid van Yuk. Ji wordt bovendien verscheurd door de keuze tussen zijn loyauteit aan het bedrijf en zijn nieuwe liefde. Maar hij aarzelt ook niet om de consequenties van zijn keuze op zich te nemen indien nodig.
De killer die mens wordt maar als puntje bij paaltje komt gewoon de meest efficiënte moordmachine blijft die hij altijd is geweest. Waar A Man From Nowhere (2012) misschien iets teveel bleef steken in de payback-premisse, biedt A Company Man zeker meerwaarde. Knap staaltje film in de typische Zuid-Koreaanse traditie. (quotering 3.5/5)
Beoordeling: 3.5 / 5
Recensie door Jeroen op 4 mei 2013
*** A Company Man trailer ***