Site icon De FilmBlog

Green Lantern (2011) *½ Blu-ray review

Het is misschien niet het meest bekende personage uit de DC Comics stal, en tevens ook niet het meest evidente om te adapteren in een live-action film. Bij het lezen van zo’n strip weet je meteen dat de cgi een belangrijk aspect is bij een mogelijke verfilming, bijgevolg kan het prijskaartje behoorlijk oplopen. Green Lantern (2011) van Martin Campbell heeft dan ook 200 miljoen dollar gekost.

Korte inhoud: Testpiloot Hal Jordan (Ryan Reynolds) moet een noodlanding maken na een technisch defect in zijn straaljager. Hij overnacht in een onherbergzame zandvlakte waar hij gewekt wordt door een aanstormend felgroen gevaarte: een UFO is er gecrasht. Hal snelt ter hulp maar is te laat. De alien is stervende, maar draagt nog net voor zijn dood zijn magische ring over aan Hal om hem te bedanken. Al snel ontdekt Jordan dat de ring van hem tot een superheld kan omtoveren en dat hij nu deel uitmaakt van een intergalactische gilde die het universum moet beschermen tegen het kwaad…

Maar ook al heb je te maken met een film onder begeleiding van Warner Bros, een uitstekende regisseur en een solide cast, kan het altijd ergens wel ontsporen. En het grootste struikelblok bij Green Lantern was misschien wel het bronmateriaal. Het basisconcept van de strip is eigenlijk wel wat LAME: Elke Green Lantern beschikt over een zogenaamde Power Ring, waarmee ze met hun verbeeldingskracht wapens, voorwerpen of structuren kunnen materialiseren. Deze ringen zijn gemaakt met zeer geavanceerde buitenaardse technologie. Een ring moet dan ook om de 24 uur worden bijgeladen (wtf?!) met behulp van een lantaarnvormig apparaat (whaaa??). Vandaar ook de naam Green Lantern (groene lantaarn). Deze lantaarns krijgen op hun beurt hun energie van een centrale krachtbron op de thuisplaneet van de Guardians of the Universe.

De productie werd geplaagd door reshoots. Blijkbaar was de eerste montage niet overtuigend genoeg voor een testpubliek, en moest er extra beeldmateriaal gedraaid worden en werd er nog eens een budget van 9 miljoen dollar vrijgemaakt voor bijkomende visuele effecten. En de geruchtenmolen kwam op gang dat de film wel eens zwaar zou kunnen tegenvallen. Meer nog, de regisseur werd in het veld gestuurd om de film te gaan verdedigen. Maar je kon meteen zien dat Campbell, ondanks zijn talent als regisseur, geen kaas heeft gegeten van de wereld van de comic book. En hij is misschien de enige die verkeerd werd gecast in deze productie. Een super-helden-film kan per definitie nooit saai zijn, en toch slaagt hij hierin, ondanks het gigantische productiebudget en het aanwezige acteertalent.

Het positieve aan de film is dat het visueel allemaal wel verbluffend is, zowel de buitenaardse wereld als de visuele effecten. Ook het personage van Hal Jordan zag er overtuigend uit, met zijn cgi-glimmende pakje. Ryan Reynolds bewijst overigens met deze film dat hij echt wel die superhero allures heeft en perfect gecast werd voor de rol. Ook de vertolking van Blake Lively als Carol Ferris werkte goed. Anderzijds deden acteurs Peter Sarsgaard , Mark Strong en Tim Robbins wat ze moesten doen, maar zonder echt indruk te maken.



© Warner Home Video

Maar de vraag blijft of je van een zwak verhaal, die bestaat uit een samenraapsel van betere comics, een geslaagde comic adaptatie kan maken. En deze film is in ieder geval een stevig argument dat het niet kan. Misschien hadden de makers toch iets dieper moeten graven in de verschillende Green Lantern comics, en er het beste uit gedestilleerd. Want wat nu voor ligt overtuigde mij niet. Ook al valt er op de vertolking van Reynolds niets op aan te merken, hebben we als toeschouwer geen voeling met hem. We leven niet mee met zijn carrière als piloot en zijn relatie laat ons tevens ijskoud. Anderzijds zijn de villains allesbehalve geloofwaardig en zien er echt wel te comicky uit. Je kunt ze nauwelijks au serieus nemen. Tevens werd de rol van Hector Hammond heel goedkoop uitgewerkt. In het beste geval lijkt hij op een driftkikkers die onder het gewicht van al zijn frustraties en tekortkomingen, zich draait naar de duistere kant, maar de echte reden van de transformatie in een Megamind-freak gaat aan ons voorbij.



© Warner Home Video

Ook de gehele buitenaardse wereld mag er dan wel verbluffend uitzien, het heeft uiteindelijk zo goed als geen toegevoegde waarde. Achteraf gezien had de film misschien veel betere geweest mocht er niets van de buitenaardse wereld worden getoond. Je had gewoon meer tijd nodig om Hal uit te werken, alsook zijn relatie en zelfs zijn vijand. Nu worden er een pak personages geïntroduceerd, zonder dat je er echt voeling mee heeft. En nogmaals, qua acteerwerk was iedereen wel goed gecast, maar de CGI kwam hier teveel op de voorgrond en verdrong elke menselijke sprankel. Toch hoop ik dat ze hier nog een vervolg zullen aan breien (ook al maakte deze film geen brokken aan de box-office). De sequel Green Lantern 2 (2013) werd al aangekondigd, maar er zijn nog geen namen bekend van wie betrokken zal zijn bij de productie. Laten we hopen dat de scenaristen (Greg Berlanti, Michael Green, Marc Guggenheim, Michael Goldenberg) deze keer hun ringen dicht bij de lantaarn houden en zo een uitstekend script kunnen oproepen.

Anderzijds is de 3D blu-ray editie van de film wel een opsteker, en dit dankzij de vele visuele effecten. Ik ben zelfs geen voorstander van 3D, maar bij animatiefilms of dergelijke CGI-vehikels kan je er bij momenten wel van genieten. Maar ja, het is uiteindelijk een magere troost.


Beoordeling: 1.5 / 5

Recensie door op 15 december 2011

***Related Posts***
22/06/2011: Martin Campbell verdedigt Green Lantern
06/05/2011: Indrukwekkende 2de Green Lantern trailer
07/01/2011: Green Lantern zit met reshoots
26/11/2010: Nieuwe Green Lantern trailer is iets beter
10/08/2010: Green Lantern verfilmd door Martin Campbell
21/03/2009: Chris Pine in de running voor Green Lantern

*** Green Lantern trailer #2 ***

Exit mobile version