Het science-fiction drama “Fringe” staat momenteel op de 18e plaats in mijn Top 25 Best Tv-series, maar dit zou nog wel eens kunnen verbeteren naarmate ik het tweede seizoen zal ontdekken. De makers van de serie, J.J. Abrams en Alex Kurtzman, zijn immers geen debutanten en hebben al hun reputatie kunnen waar maken met “Alias” en “Lost”. En deze Fringe is zeker het bekijken waard.
Waar executive producer J.J. zijn inspiratie haalt om de ene na de andere indrukwekkende serie uit de grond te stampen is mij een mysterie. De reeks draait rond FBI agente Olivia Dunham (Anna Tory), de verwarde maar geniale professor Dr. Walter Bishop (John Noble) en zijn zoon Peter (Joshua Jackson), die worden belast met een aantal vreemde zaken die over de hele wereld gebeuren. Al die vreemde gebeurtenissen zijn blijkbaar op de een of andere manier aan elkaar gelinkt: er is duidelijk ‘een patroon’ te herkennen dat over alle zaken heen loopt. Het patroon kan tevens verbonden worden aan ‘Massive Dynamic’, een firma die een aantal patenten houdt op een aantal nieuwe technologieën en enkele mysterieuze onderzoeken doet. Alle zaken draaien rond Fringe science, een tak van de wetenschap die zeer speculatief en omstreden is. Voorbeelden van deze tak van de wetenschap zijn levitatie, telepathie en onzichtbaarheid. Het duurt wat alvorens de serie op dreef is, maar eenmaal in de ban van het verhaal, zit je op het puntje van je stoel.
En gezien “The X-Files” een beetje van hun mojo hebben verloren komt deze serie als geroepen. En net zoals in Lost vertoond deze serie verschillende verhaalniveaus. Maar wees gerust, het blijft allemaal wel coherent, alsof de scenaristen deze keer werden blootgesteld aan een marihuana-test alvorens ze ook maar één letter voor de serie hadden geschreven (incluis J.J. Abrams). Het verhaal is meer lijnrecht zonder al teveel tierlantijntjes en overbodige flash-back-flash-forward-flash-this toestanden. Maar er zijn wel samenzweringen die andere samenzweringen aan het licht brengen die nog eens andere samenzweringen onthullen. Alle karakters hangen goed samen en het script werd tot in de kleinste details uitgewerkt. Laat jullie niet misleiden door de wat saaie eerste aflevering, deze serie heeft een zekere aanloop nodig.
Voor een science-fiction serie blijft alles wel min-of-meer geloofwaardig, en met dank aan de geweldige acteerprestaties leef je echt wel mee met de personages, en dan in het bijzonder tussen Walter en Peter die hun vader-zoon band terug te vinden. Het is op dit moment nog niet zeker of de serie evenveel succes zal kennen als The X-Files, maar ze makers zijn ondertussen al bezig met een derde seizoen en ik sta te popelen om het tweede seizoen te zien.
Op deze 5-disc Blu-ray vinden jullie trouwens heel wat behind-the-scene docu’s en interviews met makers en acteurs. En gezien de serie visueel ook wel iets te bieden heeft, is het bekijken ervan op high def zeker een aanrader.
***Related Post***
09/02/2006: Top 25 Best Tv-series