Site icon De FilmBlog

Disney sluit animatiestudio van Robert Zemeckis

Niet alleen George Lucas (Industrial Light & Magic), Steven Spielberg (DreamWorks Animation), Peter Jackson (Weta Workshop) en Michael Bay (Digital Domain) hebben hun eigen animatie studio, maar ook Robert Zemeckis heeft zijn studio, met name ImageMovers Digital. De studio heeft ondermeer Cast Away, What Lies Beneath, The Polar Express en Beowulf (2007) gemaakt, en specialiseerde zich de laatste jaren in de motion capture techniek. De studio werd in 2007 opgekocht door Disney.

En de eerste Disney productie die van de band rolde was A Christmas Carol (2009), in regie van Robert Zemeckis naar een verhaal van Charles Dickens met Jim Carrey in de geanimeerde hoofdrol. Maar het werd een gigantische flop. De film had een productiekost van 200 miljoen dollar, maar bracht ondanks zijn ruime release in de States slechts 137 miljoen dollar in het laatje. Maar om eerlijk te zijn, los van het feit dat niemand stond te wachten op een 3D versie van dit verhaal, was deze animatiefilm ook niet bijzonder geslaagd. Het was voornamelijk een demonstratiefilm van wat de studio met motion capture allemaal kan doen, maar er was zo goed als geen interessante uitwerking van het verhaal. Je had geen 3D bril nodig om te zien dat deze prent nergens op sloeg.

En wat blijkt nu, vandaag heeft Disney beslist om IMD op te doeken, nadat hun laatste film Mars Needs Moms! (2010) volledig is afgerond. Een woordvoerder van Disney Alan Bergman zei: “given today’s economic realities, we need to find alternative ways to bring creative content to audiences and IMD no longer fits into our business model.” Ongeveer 450 mensen zullen vanaf 2011 een nieuwe baan mogen zoeken, waarschijnlijk in kleinere productiestudio’s.

En het is trouwens niet de eerste keer dat Disney een succesvolle concurrent opkoopt, om deze na wat knabbelwerk uit te spuwen en voor dood achter te laten. In 1996 had Walt Disney Studio nog Dream Quest Images opgekocht die sinds 1982 indruk maakte met heel wat projecten gaande van Total Recall, The Abyss, Gremlins, Blade Runner tot zelfs The Mask, Waterworld en The Rock. Met Disney aan boord kwamen heel wat derderangs projecten in de pijplijn, zoals Bicentennial Man, Inspector Gadget, Stigmata en Planet of the Apes. Uiteraard bleef het publiek weg. En 2 jaar later werd het gehele zootje door Disney opgedoekt. En dat was het einde van een succesvolle studio. Ook de makers van de Lilo & Stitch film werden opgeslorpt door Disney om nadien weer uitgebraakt te worden op de straatstenen. Gelukkig konden deze mensen nog werk vinden bij DreamWorks Animation. Maar goed, het zijn de wetten van de vrije markt, en dit komt de kwaliteit zeker niet altijd ten goede. Zoveel is duidelijk.


***Related Posts***
31/10/2012: Disney koopt Lucas Films voor 3.5 miljard euro
10/10/2012: Stan Lee Media eist 3,9 miljard euro van Disney
02/09/2009: Disney koopt Marvel Entertainment
24/01/2006: Disney koopt Pixar Animation Studios

Exit mobile version