Dat Rambo (2008) (Rambo 4) een hoge pijngrens heeft zal niemand ontgaan zijn, maar op de tweede plaats eindigen op de box-office achter dé slechte film van het jaar, Meet the Spartans, moet wel heel hard aankomen. Rambo haalde in zijn openingsweekend een slordige 18 miljoen dollar, terwijl de spoof-film iets beter deed met 19 miljoen. Het verschil is klein, maar Spartans is gewoon het bekijken niet waard, zelfs voor pubers.
Zo’n 20 jaar na Rambo III (1988) komt Stallone op de proppen met een nieuwe aanvulling aan het verhaal van de getraumatiseerde Vietnam-veteraan. En dit keer zijn het de Birmese regeringssoldaten die er van langs krijgen. Hoewel de eerste Rambo-film First Blood (1982) nog een prent was met een zekere relevantie wat betrof het nog verse Vietnam-trauma in de Amerikaanse collectieve psychologie, waren de verwijzingen aan deze trauma’s in deel II en III en de teleurstelling in de Amerikaanse militaire overheid die zij voedden ondergeschikt aan onbegrensde heroïek en onwaarschijnlijk geweld. Wie herinnert zich trouwens niet die seqentie uit Rambo: First Blood part II (1985) waarin een Vietnamese soldaat een automatisch geweer en pistool leegschiet op Rambo maar telkens mist, waarop deze hem met een explosieve pijl in duizend stukken laat uitspatten? Classic Rambo!
Korte inhoud: John Rambo (Sylvester Stallone) woont in het noorden van Thailand, waar hij boottripjes met toeristen maakt. Aan de grens tussen Thailand en Birma gaat de oorlog zijn 60e jaar in. Maar Rambo heeft geen zin meer in vechten. Hij leidt een rustig bestaan in de heuvels waar hij op giftige slangen jaagt die hij verhandelt. De passerende huurlingen, rebellen en vredesstichters kunnen hem niet verleiden zich weer in de strijd te storten. Dat verandert als een groepje missionarissen beroep zal doen op de riviergids John Rambo. Sarah (Julie Benz) en Michael Burnnett (Paul Schulze) vertellen Rambo dat het Birmaanse leger landmijnen op de wegen legt, waardoor reizen over land vrijwel onmogelijk is geworden. Ze vragen Rambo of hij ze met zijn boot naar de Karen-stam kan brengen, zodat ze die van medicamenten kunnen voorzien. Met tegenzin zet Rambo Sarah, Michael en de hulpverleners af in de jungle. Twee weken later vertelt pastor Arthur Marsh (Ken Howard) dat de groep hulpverleners niet is teruggekeerd en dat de ambassades niet genegen zijn te helpen. Arthur heeft vernomen dat de hulpverleners gevangen zijn genomen door het Birmaanse leger. Hij heeft geld ingezameld om huurlingen in te huren die de missionarissen moeten bevrijden. De man die door het Amerikaanse leger ooit werd gekneed tot een supersoldaat weet wat hem te doen staat.
Nu heeft Stallone, na zijn succesvolle laatste deel van de Rocky-saga, het op zich genomen om ook Rambo, die andere Amerikaanse held, te laten terugkeren op het witte doek. De trailer van de nieuwe Rambo film voelt al meteen vertrouwd aan. Rambo is nog steeds de eenzame ex-soldaat die geweld heeft afgezworen maar zich toch genoodzaakt ziet om de wapens weer op te pakken en zo te strijden voor het goede. De trailer voedt onze nostalgie over deze orgie van geweld die we bij de andere Rambo-films voorgeschoteld kregen. Het is opnieuw een duistere en broeierige, regenachtige jungle, hulpeloze reddingswerkers en inheemse bevolking en daarboven uit de figuur van Rambo die als een soort onsterfelijke supersoldaat de slechteriken te lijf gaat gewapend met een vlijmscherp mes, een zwaar machinegeweer en pijl en boog.
Mij baserend op de trailer kan ik voorspellen dat deze nieuwe Rambofilm een bloederig spektakel zal worden zonder ironie of humor, maar met veel flitsende beelden en sfeervolle muziek die ons een avond ongenuanceerd kijkplezier zal geven. Nieuwe invalshoeken kunnen vooralsnog niet worden verwacht, maar hoeft dat eigenlijk wel bij een iconisch filmfiguur zoals John Rambo? Iedereen weet toch dat je in een R-rated Rambo-film geen fijnzinnige en genuanceerde bespiegelingen van de menselijke ziel kunt verwachten? Daar win je immers geen oorlog mee.
Update: En als we de Hollywood Daily mogen geloven wil Harvey Weinstein nog meer Rambo-films naar het witte doek brengen al dan niet met Sylvester Stallone. Harvey verwacht dat deze Rambo gemakkelijk 150 miljoen dollar zal opbrengen wereldwijd (dat lijkt me realistisch), en is dus al bezig met het brainstormen om het personage terug naar Amerika te brengen. Als we Harv mogen geloven: “I like the idea of an older guy kicking ass.”
***Related Posts***
11/05/2008: Rambo (4) filmbespreking
11/05/2008: Rambo 5 een Belgisch-Amerikaanse productie?
07/11/2007: Sylvester Stallone heeft een Death Wish
17/05/2007: Rambo foto’s en trailer
10/05/2007: Julie Benz in de armen van John Rambo
10/10/2006: Rambo plot
11/04/2006: Rambo, op zoek naar een verhaal
27/10/2004: Rambo IV, Al-Quida Strikes Back…
27/09/2004: Trilogies aan de kassa