I Robot (2004) *** Blu-ray review

1. A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm.
2. A robot must obey orders given it by human beings, except where such orders would conflict with the First Law.
3. A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law.

i_robot_2004_blu-ray.jpg

© 20th Century Fox Home Entertainment

Dit zijn de 3 robot wetten, zoals science-fiction auteur Isaac Asimov het ons voorschreef. Maar in de film, I, Robot (2004), van Alex Proyas, wordt wel nergens vermelding gemaakt van dit in de generiek, hoewel deze is gebaseerd op een boek van Asimov. Dat vond ik wel een beetje misplaats. Maar gezien Proyas ons het schitterende Dark City (1998) en The Crow (1994) bracht, dacht ik dat Proyas misschien zijn eigen versie zou brengen van de 3 wetten.

Maar niets was minder waar. Slechter nog, bij het bekijken van de film drong het tot mij door dat het een afgelikte science-fiction film ging worden met een voorspelbaar whodonit-verhaaltje, en ja, de moordenaar is een robot die meer ontwikkeld is dan de andere robots. Wees gerust, ik heb niets verknald van de film, gezien dit gegeven al duidelijk is bij het eerste plotpunt. De mens wil zich laten onderscheiden van robots, en alles wat bij een robot ook maar in de buurt komt van een mens wordt aanzien als “verwerpelijk” of “gevaarlijk” (cf. Artificial Intelligence: AI, 2001, A Space Odyssey, Alien,…).

Korte inhoud: In het Chicago van 2035 horen robots bij het dagelijkse leven. Ze helpen in huis, assisteren op straat en worden blindelings vertrouwd, dankzij de Drie Wetten van de Robotica. Rechercheur Del Spooner (Will Smith) gelooft echter niet in die wetten. Als robotica-pionier Dr. Alfred Lanning (James Cromwell) omkomt onder mysterieuze omstandigheden, vermoedt Spooner dat een robot achter de moord zit. Samen met robotpsychologe Dr. Susan Calvin (Bridget Moynahan) onderzoekt hij de spinnenfabriek van U.S. Robotics, geleid door Lawrence Robertson (Bruce Greenwood), en ontdekt hij een complot dat de mensheid bedreigt.

Voor diegene die dacht een tweede 2001: A Space Odyssey te zien, kwam van een koude reis terug. Toch is I, Robot een verdienstelijke film met ingenieus camerawerk, spetterende en adembenemende actie-scènes en geweldige realistische 3D-animatie. Ja, u hoort het, de film moet het voornamelijk hebben van zijn visuele rijkdom en minder van zijn ondergrondse tormenteringen waar Proyas garant voor stond. Een degelijke muziekscore van Marco Beltrami en de production-design van Patrick Tatopoulos mag toch ook even vermeld worden.



© 20th Century Fox

Visueel verbluffend maar inhoudelijk glijdt het allemaal over ons heen als water langs een eendenrug. Dat Blade Runner met deze film zeker niet moet blozen is duidelijk. Maar ik had meer verwacht van Proyas. Het zal dan ook niet verbazen dat zijn Gods of Egypt (2016) een cinematografisch dieptepunt was en Proyas naar het kortfilm-circuit stuurde. Wat betreft Will Smith, aan zijn vertolking ligt het niet. Hij blijft een leuke acteur om naar te kijken. De Blu-ray ligt sinds in de winkel.


Review I Robot (2004)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** I, Robot trailer ***

5 Comments

  1. Glow

    Proyas heeft 2 goede films gemaakt, Dark City en The Crow, de rest is meh.

    Reply
  2. BlueTechker

    Ik had hoge verwachtingen bij Foundation naar een boek van Isaac Asimov, maar het resultaat was toch maar teleurstellend.

    Reply
  3. nEo

    JE VERKLAPT HET EINDE !!!! :-))))

    Reply
  4. Ward

    Nooit gezien, maar staat nu op mijn ’to see’ lijstje.

    Reply
  5. jannick

    Het plot hebben we vaker gezien, maar het was allemaal best leuk uitgewerkt. Sonny een erg leuk personage. Goede voice-coaching. Acteerwerk was verder voldoende voor dat soort actiefilms. Alleen wel een beetje jammer dat er zo weinig van Cromwell in zit. Zeker een 7/10.

    De actiescenes waren dik in orde en nog best origineel. Mooi camerawerk ook en de CGI ziet er puik uit, net als de vormgeving. De scene op de snelweg was het hoogtepunt. Helaas zaten er te veel slow motion scenes in en waren Smiths onliners bijna nooit leuk.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *