The Ballad of Songbirds & Snakes veegt The Marvels weg

Ook al was het geen gigantische recette heeft The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (2023) alsnog de concurrentie kunnen verslaan in zijn openingsweekend met een slordige 44 miljoen in de States. Wereldwijd staat deze film nu op 98 miljoen dollar. Dit is veel minder dan alle voorgaande Hunger Games film maar voor een prequel zonder de hoofdactrice is dat niet slecht.

Het vermoeden is dat deze prent wél uit de kosten zal komen gezien het productiebudget niet boven de 100 miljoen is gegaan en het maar 200 miljoen moet ophalen in de bioscoop. Dit lijkt een haalbare kaart te zijn. Maar de reviews zijn niet mals voor de film. En ik kan de reacties enigszins wel begrijpen. Niemand stond te wachten op een nieuwe Hunger Games film en dit rook echt naar een cash grab meer dan naar een originele prequel. Deze film is in essentie hetzelfde maar dan met een andere cast in een andere tijd. Regisseur Francis Lawrence is wel een geroutineerd filmmaker die weet hoe hij de pracht en praal uit het verhaal kan halen, maar een sterke verhalenverteller is het nooit geweest. En leg gewoon deze film naast het origineel van regisseur Gary Ross en je zal zien dat heel wat iconische momenten werden nagebootst tot zelfs de look van de personages.

Niet Rachel Zegler maar wel Tom Blyth lijkt de show te stelen en blijkbaar zou je de film wel moeten gaan zien voor hem. Het is en blijft een marketing film, draai het of keer het zoals je wilt. Ze konden niet meer verder dus wilden ze alles nog uitmelken aan de andere kant van de tijdslijn. Spijtig dat er wel geen geld meer over was om uit te geven aan de speciale effecten want deze zien er verschrikkelijk uit.

Wat betreft The Marvels, deze film stort in zijn tweede week compleet in mekaar met een drop van 78%, ongezien in de MCU. Dit hadden wij al voorspeld met de komst van Disney+. Er werd op een bepaald moment gewoon teveel content gemaakt door mensen zonder al teveel talent in het vertellen van verhalen. Voor The Marvels moest je eigenlijk al drie (!) tv-series hebben gezien voor de backstory van 3 karakters. Wie heeft Disney+? Wie kijkt dan nog eens naar “Ms Marvel”, “Secret Invasion” of “WandaVision”? Mensen zullen afhaken en dat was al duidelijk drie jaar geleden bij de aankondiging van de toen nog Captain Marvel sequel. Want ja, ze hebben de oorspronkelijke regisseurs ontslaan en gaandeweg dan geopteerd voor deze Charlie’s Angels achtige versie in plaats van een sequel. Dit is een miljard dollar aan recette die in rook is opgegaan door verkeerde keuzes. Daarmee kan je 5 tot 10 potentiële blockbusterfilms mee maken.

The Marvels zal zijn biosooprun eindigen met nog geen 200 miljoen dollar wereldwijd en komt daarbij zelfs achter de grootste MCU flop aller tijden, met name The Incredible Hulk (2008), gemaakt met een pak minder middelen. Hoe moet het verder met Marvel? De enige manier lijkt mij een wissel van de mensen aan de top.

4 Comments

 1. Sinister

  Ik wist dat The Marvels zou floppen, ik wist gewoon niet dat het zo erg ging zijn. Anderzijds denk ik dat Captain Marvel 2 misschien iets beter in de markt had gelegen, ook al was die eerste film eigenlijk niet zo goed.

  Reply
 2. Min-Erva

  Ben afgehaakt om Marvel films nog in de bioscoop te gaan zien sinds Thor: Love & Thunder, en blijkbaar heb ik niet veel gemist.

  Reply
 3. Keena

  Ik heb de Hunger Gales prequel gaan zien en vond het nog wel ok, sterk acteerwerk en visueel wel knap. Het verhaal, tjah ik had Hunger Games al gezien dus dit was een repeat.

  Reply
 4. Willie

  Marvel lijkt nu af te stappen van Kang the Conqueror, straks rust alle hoop op het vervloekte Fastastic Four en hun villain Dr Doom. Wedden dat ze Academy Awards gaan bij hun castng van de villain.
  The Marvels was slecht maar nog niet zo slecht als Love and Thunder wat eigenlijk een reeks SNL sketchen waren.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *