Wat zijn de grote lijnen van het WGA akkoord?

De scenaristen-staking zit erop, de gilde heeft voldoende garanties en verloningen bekomen voor haar leden. Nu moet alles nog door advocaten verankerd worden. Maar wat hebben ze nu concreet bereikt? Het zou gaan over een driejarig contract dat belooft een einde te maken aan de 146 dagen durende staking die een zware tol heeft geëist in de contentindustrie. Hopelijk komt er ook snel een akkoord voor de Acteursgilde.

Onderhandelaars van de Writers Guild of America en Alliance of Motion Picture and Television Producers bereikten zondag de finish na vijf opeenvolgende dagen van onderhandelen. Op dag 4 op zaterdag waren vooral advocaten van het gilde en AMPTP betrokken bij het uitpluizen van de kleine lettertjes van de taal rondom ingewikkelde en baanbrekende toevoegingen aan de Minimum Basisovereenkomst van de WGA. Alsook opklaring rond het gebruik van generatieve AI bij de productie van inhoud waren één van de laatste punten waar de partijen aan werkten voordat ze het pact sloten.Details van de contractovereenkomst worden pas vrijgegeven als de definitieve deal de komende dagen is voltooid. De WGA-leiding verwacht dinsdag over het definitieve pact te stemmen. Eerst zal de onderhandelingscommissie stemmen over de vraag of de deal moet worden aanbevolen ter stemming in het bestuur van de WGA West en de raad van WGA Oost. Ervan uitgaande dat beide stemmen het pact goedkeuren, zal het contract ter ratificatie worden verzonden naar de 11.000 WGA-leden. Toch zijn er al een aantal belangrijke zaken gelekt:

 1. Onder de nieuwe schrijversovereenkomst zullen studio’s streaminggegevens moeten verstrekken aan de WGA (via een bindend Non-Disclosure Agreement). Zij moeten het wereldwijde totaal aantal gestreamde uren opgeven. De WGA mag de informatie vervolgens in geaggregeerde vorm delen met leden.
 2. De scenaristen kwamen voorwaarden overeen om een minimale bezetting van de tv-schrijverskamers te garanderen: • In ontwikkelruimtes krijgen minimaal 3 schrijvers (inclusief de showrunner) een gegarandeerd dienstverband van 10 weken. • Zodra het groen verlicht is, wordt hieronder het minimale aantal schrijvers weergegeven dat nodig is voor een tv-serie.
 3. Wat betreft het gebruikt van AI. AI kan geen literair materiaal schrijven of herschrijven, en door AI gegenereerd materiaal wordt onder de MBA niet als bronmateriaal beschouwd, wat betekent dat door AI gegenereerd materiaal niet kan worden gebruikt om het krediet van een schrijver of gescheiden rechten te ondermijnen. Een schrijver kan ervoor kiezen om AI te gebruiken bij het uitvoeren van schrijfdiensten, als het bedrijf daarmee instemt en op voorwaarde dat de schrijver het toepasselijke bedrijfsbeleid volgt, maar het bedrijf kan niet van de schrijver verlangen dat hij AI-software gebruikt bij het uitvoeren van schrijfdiensten. Het Bedrijf moet aan de schrijver bekendmaken of materiaal dat aan de schrijver wordt gegeven door AI is gegenereerd of door AI gegenereerd materiaal bevat. •  De WGA behoudt zich het recht voor om te beweren dat exploitatie van schrijversmateriaal om AI te trainen verboden is door MBA of andere wetten.
 4. De buitenlandse streaming-residuals (cf. auteursrechten) zullen nu gebaseerd zijn op het aantal buitenlandse abonnees van de streamingdienst voor wereldwijd beschikbare diensten, wat neerkomt op een stijging van 76% ten opzichte van het buitenlandse residu voor de diensten met de grootste wereldwijde abonneebases over drie jaar . Het buitenlandse residual van Netflix over drie jaar zal bijvoorbeeld stijgen van de huidige 18.684 dollar voor een aflevering van een uur naar 32.830 dollar.
 5. Voor projecten na 1 januari 2024 die belanden op streamers zal een bonus toegekend worden wanneer meer dan 20% van de binnenlandse kijkers van de streamingdienst de serie/film hebben bekeken in de eerste 90 dagen van zijn release. De bonus bedraagt 50% van het binnenlandse én buitenlandse residual.
 6. Minimumlonen voor scenaristen zijn verankerd: tussen de 8’524 dollar en 11’371 dollar per week naargelang de duurtijd van het contract.

Uiteraard is er ook nog wel een voetnoot aan dit nieuw akkoord. Dit is enkel geldig voor bedrijven die het WGA contract hebben ondertekend en goedgekeurd. En dit akkoord is bedoeld voor zowat 11500 leden van de WGA. Niet zal streamers beletten om meer buitenlandse content op hun platform te zetten. Hoewel, de Europese Unie heeft wel onlangs een directive gelanceerd over Copyright in the Digital Single Market. Het hele doel van de regel was om het auteursrecht modern te maken, vooral als het om streamers gaat. Ze wilden garanderen dat filmmakers, schrijvers, componisten, muzikanten en andere makers gecompenseerd en beschermd worden voor hun werk. En blijkbaar zouden er effectief ook al betalingen zijn gebeurd door bijvoobeeld de Duitse Netflix aan de makers van een populaire serie.

1 Comment

 1. Daphné

  Ik ben blij dat er een akkoord is en dat de scenaristen iets meer zullen overhouden van hun werk, maar je kan je ook wel afvragen of Netflix niet stilaan ten dode is opgeschreven gezien ze een vaste bedrag vragen aan de abonnees en ze geen extra kosten vragen. Nu zal Netflix bakken geld aan auteursrecht moeten bijbetalen zonder zicht op extra inkomsten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *