Er was geen interesse om Star Wars in 1977 uit te brengen

Wat weinigen weten is dat de eerste Star Wars IV: A New Hope (1977) eigenlijk aanzien was als een B-film die vermoedelijk zou floppen, en uiteindelijk de 2de meest succesvolle filmfranchise uit de filmgeschiedenis zou worden. In het prille begin was ’the Force not present’ in de aanloop naar zijn release tijdens het Memorial Day-weekend van 1977. Zelfs de grote bazen bij 20th Century Fox hadden hun twijfels of deze 11 miljoen dollar productie ooit wel zijn geld zou terugverdienen. Iedereen ging er zelfs van uit dat The Other Side of Midnight (1977) gebaseerd op de bestseller van Sidney Sheldon met Susan Sarandon deze science-fiction film zou wegblazen.The Coronet Theatre in San Francisco in 1977 – Gary Fong/The Chronicle

George Lucas die toen nog maar een kleine garnaal was van geen belang kreeg in de States 42 schermen om zijn film uit te brengen. Het werden er uiteindelijk 1’750 en bleef meer dan een jaar in de bioscoop draaien want de mond-aan-mond-reclame was ongezien voor deze film. Hallucinant dat er toen veel mensen bij Fox waren die geen Star Wars wilden maken. Star Wars was aanzien door de oudere generatie als een kinderfilm. De cast zat vol nobele onbekenden en niemand wist wie George Lucas was. Fox dwong complexen om Star Wars te nemen indien ze interesse hadden om The Other Side of Midnight te vertonen. De rollen werden snel gekeerd en iedereen wou Star Wars en The Other Side of Midnight kon je er bij krijgen.

Dat de film zo’n enomre buzz werd was vooral te wijten aan het feit dat Lucas een nieuwe wereld had gemaakt die heel tastbaar was. Er was bij het publiek een gevoel van verwondering en verbazing. De revolutionaire speciale effecten, waaronder baanbrekende ruimtegevechten en prachtige visuele effecten, waren adembenemend en hadden nog nooit eerder zo op het grote scherm gezien. Na het zien van de film volgden vaak staande ovaties. Mensen waren onder de indruk van de emotionele impact van het verhaal, de karakterontwikkeling en de overweldigende visuele aspecten. Dit leidde vaak tot luid applaus en gejuich. De film slaagde erin om een band te maken met het publiek, omdat het elementen van mythologie, historische elementen en eenvoudige, herkenbare personages combineerde. Het publiek voelde zich betrokken bij de lotgevallen van Luke Skywalker, Princess Leia, Han Solo en anderen.

De film bracht wereldwijd 307 miljoen dollar op, want gerekend met inflatie nu zoiets van een 1,55 miljard dollar moet zijn. Uiteindelijk zou de franchise een multi-miljarden zaak worden met gigantisch veel merchandising rond de saga. Je kan het zo zot niet bedenken of je kent iemand met een Star Wars t-shirt tot zelfs een verzamelaar van Star Wars lego verzamelaar.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *