Joaquin Phoenix schittert in Ridley Scott’s Napoleon

Ridley Scott heeft Joaquin Phoenix opnieuw gevonden nadat ze eerder een zalige samenwerking hadden op Gladiator (2000). Deze keer zal de acteur in een echt historisch militair epos spelen genaamd Napoleon (2023), en de eerste trailer ziet er veelbelovend uit.

Korte inhoud: Tijdens de Franse Revolutie stijgt Napoleon Bonaparte (Joaquin Phoenix) snel in de militaire gelederen. Als generaal grijpt hij in 1799 via een staatsgreep de macht en kroont zich tot leider. Hij besluit oorlog te voeren tegen Europese naties en breidt zijn rijk uit. Ondertussen tracht hij ook indruk te maken op zijn overspelige vrouw Joséphine (Vanessa Kirby), met wie hij een wispelturige relatie heeft.

In 2019 heeft Apple zich volledig gesmeten in de productie van films, documentaires en series en de kwaliteit van hun producties zijn van een hoog niveau. Onlands hebben ze de pakkende miniserie “Black Bird” (2022) uitgebracht met Taron Egerton, maar ook Martin Scorsese kunnen strikken met Killers of the Flower Moon (2023) en nu dus Ridley Scott. Gelukkig hebben ze een deal met Sony Pictures om de film uit te brengen in de bioscoop, want tegenwoordig is dat geen evidentie meer. Vroeger was Ridley nog een voorvechter voor de pellicule-producties, maar na Gladiator was het allemaal digitaal wat de klok sloeg, maar hij heeft voor deze prent dan toch gewerkt met de Panavision 65 Vintage lenzen om de film tock een zekere historische look and feel te geven. Regisseurs als Nolan, Tarantino, en soms nog de Coen Broers, Kenneth Brannagh en Paul Thomas Anderson zweren nog bij de klassieke 35mm.

Deze Napoleon zou een originele en persoonlijke kijk brengen op de beginjaren van Napoleon en zijn snelle, meedogenloze klim tot keizer van Frankrijk, naast zijn verslavende en vaak vluchtige relatie met zijn vrouw en een ware liefde, Joséphine. De film legt ook Napoleons beroemde veldslagen vast, zijn meedogenloze ambitie en verbazingwekkende strategische geest als een buitengewone militaire leider en oorlogsvisionair. Naast Phoenix en Kirby zien we ook nog Tahar Rahim als Paul Barras, Ben Miles als Caulaincourt, Ludivine Sagnier als Theresa Cabarrus, Matthew Needham als Lucien Bonaparte, Youssef Kerkour als Marshal Davout, Phil Cornwell als Sanson ‘The Bourreau, ‘ Edouard Philipponnat als tsaar Alexander, Paul Rhys als Talleyrand, John Hollingworth als Marshall Ney, Gavin Spokes als Moulins en Mark Bonnar als Jean-Andoche Junot.

Scott werkt opnieuw samen met All the Money in the World (2017) scenarist David Scarpa. Al heeft Ridley ook heel wat moeten herschrijven omdat de vertolking van Phoenix zo knap was dat wijzigingen aangewezen waren. De film zou op 22 november 2023 in de zalen moeten draaien.

*** Napoleon trailer ***

1 Comment

  1. RocknRolla

    Naast Oppenheimer en Dune is dit de film naar waar ik het meest naar uitkeek dit jaar. De trailer is vintage Scott.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *