Nuclear Now van Oliver Stone is de nieuwe Inconvenient Truth

Er is een groot verschil tussen Madame Curie en J. Robert Oppenheimer. De ene heeft de basis gelegd voor nucleaire energie, de andere heeft een nucleaire bom gemaakt. Het ene is een menselijk mirakel, het andere is een menselijke catastrofe. Hoe dan ook, de twee concepten zijn vaak verweven met elkaar in het onderbewustzijn en dat maakt elk debat rond nucleaire energie heel troebel. Het nucleaire werd niet alleen misbruikt door de groene beweging – ook al heeft de mede-oprichter van Greenpeace Patrick Moore toegegeven dat ze op veel zaken het bij het rechte eind hadden met uitzondering van kern-energie – maar ook door groene partijen. Hun opkomst in vele landen hebben de CO2 niveaus net verhoogd in plaats van verlaagd, en de ‘uitstap uit kernenergie’ zo dat proces nog versnellen gezien overheden massaal gaan teruggrijpen op kolen. Nucleaire energie is de meest propere energie die er bestaat en zo goed als onuitputtelijk, voor zover voldoende uranium voorhanden is.

Oliver Stone heeft zich na zijn JFK documentaire nu ook verdiept in het fenomeen van de nucleaire energie en ja het is opnieuw een controversieel document die opnieuw tot nadenken stemt. Netflix heeft geweigerd deze docu op zijn platform te zetten – blijkbaar hebben ze minder moeite met het seksualiseren van pubers met de affiche van Cuties / Mignonnes (2020) of het uitzenden van soft-pornofilms en series als Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story die toch wel een vedette status geven aan serial killers – maar vanaf 6 juni 2023 is Nuclear Now (2022) te zien op AppleTV+ en Amazon Prime. Twee streamingdiensten die minder geneigd zijn om te oordelen wat goed of slecht is voor hun kijkers. Oliver Stone is echter een filmmaker die alles in vraag stelt en zelfs op podcasts niet verleid zal worden om in te gaan op discussiepunten waar hij te weinig over weet. Maar in deze docu trekt hij dus volledig de kaart van het nucleaire als de meest propere energievorm ter wereld en tezelfdertijd voert hij de strijd op tegen fossiele brandstoffen.

Korte inhoud: Terwijl fossiele brandstoffen de planeet aan het opwarmen is, wordt de wereld eindelijk gedwongen het hoofd te bieden aan een massale desinformatiecampagne over de schoonste, veiligste en snelste energiebron van de mensheid: kernenergie. Onder onze voeten bevatten uraniumatomen in de aardkorst ongelooflijk geconcentreerde energie. De wetenschap ontgrendelde deze energie in het midden van de 20e eeuw, eerst voor bommen en vervolgens om onderzeeërs aan te drijven. De Verenigde Staten leidde tevens de poging om elektriciteit op te wekken uit deze nieuwe bron. Maar in het midden van de 20e eeuw, toen samenlevingen begonnen met de overgang naar kernenergie en weg van fossiele brandstoffen, begon een langdurige PR-campagne om het publiek bang te maken, gedeeltelijk gefinancierd door kolen- en oliebelangen. Deze campagne zou angst zaaien over onschadelijke lage straling en verwarring creëren tussen kernwapens en kernenergie. Met ongekende toegang tot nucleaire faciliteiten in Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten, onderzoekt regisseur Oliver Stone de mogelijkheid voor de wereldwijde gemeenschap om de uitdagingen van klimaatverandering en energiearmoede te overwinnen om een betere toekomst te bereiken door de kracht van kernenergie.

Ik heb geen idee wie de documentaire gefinancierd heeft en of er ook kanttekeningen worden gemaakt, maar in een podcast hoorde ik Oliver Stone in ieder geval pleiten voor een combinatie van nucleaire energie met zonne- en wind-energie. Alles wat het gebruik van fossiele brandstoffen kan verkleinen. De stijging van de CO2 is de grootste bedreiging van deze planeet op lange termijn en op korte termijn zullen we de klimaatgevolgen al voelen met meer droogtes en overstromingen, maar ook met record-hitte-temperaturen. En al deze zaken hebben een directe impact op onze gezondheid, onze infrastructuur, ons eco-systeem en onze landbouw. Dit naast de stijging van het waterpeil en de immense volksverhuizing van mensen die nu in de dicht bevolkte steden aan de zee liggen. En neen, drinkwater en zeewater is niet hetzelfde, meer nog, er zou een algemeen gebrek aan drinkwater ontstaan. De film werd mede geschreven door Joshua S. Goldstein.

We zitten als kikkers in een pot op het vuur en de temperatuur blijft stijgen maar we reageren alsnog niet. En er zal meer nodig zijn dat documentaires om mensen wakker te schudden. Celebrities als Taylor Swift heeft op een half jaar tijd al 170 vluchten genomen met haar jet, en dan voornamelijk voor onbenullige bezoekjes. Dit was een equivalent van meer dan 8’000 ton CO2 uitstoot. Een auto die een vol jaar op de baan is stoot zo’n 4,6 ton CO2 uit. Of nog, 1 jaar vliegen voor Taylor staat gelijk aan 1 jaar autorijden voor 3’500 mensen. En Taylor is heus niet de enige die regelmatig de jet gebruikt (cf. Floyd Mayweather, Jay-Z, Steven Spielberg, Kim Kardashian, Mark Wahlberg, Oprah Winfrey, Travis Scott, Tom Cruise, Kylie Jenner, Drake, …)4 Comments

 1. Bjorn

  Respect voor Oliver Stone die na al die jaren nog steeds relevant blijft op heel wat vlakken.

  Reply
 2. Pat

  Privévluchten zijn slechts 1% van de totale vluchten, maar inderdaad, je kan geen pro-klimaat activist zijn en in bezit zijn van een jet.

  Reply
 3. sipa

  Het is onbegrijpelijk dat we onze centrales hebben verkocht.

  Reply
 4. anneby

  De groene partij heeft Duitsland in de miserie gestort en nu grijpen ze massaal terug op kool en heropenen ze mijnen die eigenlijk al gemarkeerd stonden voor sluiting. Frankrijk is op dit gebied wel slimmer want zij hebben volledig ingezet op nucleair

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *