The Creator van Gareth Edwards zet mens tegenover AI

Deze film kon op geen beter moment vallen nu Artificial Intelligence overal de kop opduikt, van videoclips tot in naslagwerken van studenten aan de universiteit. De nobele doelstellingen van AI is om de mens te helpen in het voorkomen van een klimaat catastrofe, een antwoord te bieden aan oprukkende pandemieën of het bestrijden van kankers, maar AI zal zonder twijfel ook voor veel ellende zorgen te beginnen met de illustratoren en animatoren die nu binnen de kortste keren allemaal werkloos zullen vallen. Maar wat als AI de mens begint te zien als een dreiging, iets waar Stanley Kubrick al voor gewaarschuwd heeft in 2001: A Space Odyssey (1968). Regisseur Gareth Edwards, afkomstig uit de wereld van de visuele effecten, brengt ons binnenkort de actie-thriller The Creator (2023), en het ziet er bangelijk uit.

Korte inhoud: Te midden van een toekomstige oorlog tussen het menselijk ras en de krachten van kunstmatige intelligentie, wordt Joshua (John David Washington), een geharde ex-agent van de speciale strijdkrachten die rouwt om de verdwijning van zijn vrouw, gerekruteerd om de Schepper op te sporen en te doden, de ongrijpbare architect van geavanceerde AI, die een mysterieus wapen heeft ontwikkeld met de kracht om de oorlog te beëindigen – en de mensheid zelf.

Mocht ik niet beter weten zou ik denken dat het om een nieuwe Christopher Nolan film gaat. De strakke look van de trailer maar ook de cast met John David Washington en Ken Watanabe in de hoofdrollen deed me twijfelen. We treffen ook nog Gemma Chan, Allison Janney, Marc Menchaca, Michael Esper, Amar Chadha-Patel en Ian Verdun. De film werd geregisseerd en geschreven door Gareth Edwards die we nog kennen van Godzilla (2014) en Rogue One: A Star Wars Story (2016).

Er zijn al heel wat films geweest waarin AI een bedreiging bleek te zijn voor de mensheid. Naast 2001 hadden we ook nog Blade Runner (1982) en WarGames (1983), maar ook The Terminator (1984), The Matrix (1999), I, Robot (2004), The Day the Earth Stood Still (2008) en Ex Machina (2015). Deze 20th Century Fox film (eigendom van Disney sinds 2019) zou bij ons moeten uitkomen in oktober van 2023.

*** The Creator trailer ***


1 Comment

  1. Mitch

    Ziet er interessant uit, ik hield al van zijn low-budget Monsters film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *