Vertrek van Damon Lindelof legt malaise bij Star Wars bloot

Ik ben de tel kwijtgeraakt hoeveel filmmakers ofwel zijn ontslaan of vrijwillig vertrokken zijn bij Star Wars, maar het is daar echt een vaudeville aan het worden. Hoe ga je in godsnaam enige consistentie kunnen garanderen wanneer ze telkens nieuwe – en vaak onervaren – mensen moeten aantrekken. De enige die nog niet vertrokken is, blijkt Kathleen Kennedy te zijn die in 10 jaar tijd meer schade dan knappe realisaties heeft verwezenlijkt. Maar Bob Iger wil haar weg al zal dat wel met een gouden parachiute van 25-30 miljoen dollar kunnen zijn volgen TheDirect.

Maar Damon Lindelof stapt dus weg van de nieuwe film volgens AboveTheLine, en wil er verder niets meer mee te maken hebben. En die nieuwe film is deze prent van die nog onervaren Sharmeen Obaid-Chinoy. De vrouw is een talentvolle documentariste met maar liefst 2 Oscars op haar naam, maar heeft NUL ervaring met actie-SF-drama langspeelfilms. Maar zoals eerder gezegd, Disney heeft de pedalen compleet verloren en zijn al hun gouden haantjes één voor één aan het amputeren. Het is zelfs zo dat er nu zelfs twijfel bestaat of die geheime Star Wars film er ooit zal komen onder het nieuwe management. Lindelof twijfelde onlangs aan zijn betrokkenheid bij het Star Wars-universum in een recent interview met SlashFilm op SXSW, waar hij het volgende zei:

“Ik zal alleen zeggen dat – om redenen waar ik deze zondagochtend niet op in kan gaan – de moeilijkheidsgraad extreem, extreem, extreem hoog is. En als het niet geweldig kan zijn, zou het niet moeten bestaan. Dat is alles wat ik hierover kwijt wil, omdat ik er dezelfde associatie mee heb als de fans, namelijk, het is de eerste film die ik bij mijn vader op schoot zag zitten toen ik vier jaar oud was, in mei 1977. Ik denk dat het mogelijk is dat je soms, als je iets zo waardeer, de keuken in gaat en denkt: ‘Misschien moet ik niet koken. Misschien moet ik gewoon gaan eten.’ Daar laten we het maar bij.

Ik ben persoonlijk zelf geen al te grote fan van Lindelof, maar wat hem onderscheid van de vele scenaristen/filmmakers die de laatste 4 jaar door Disney zijn aangetrokken, is dat hij ‘ervaring’ heeft en weet waarover hij spreekt. De nieuwe Star Wars film zou in principe in december 2025 moeten uitkomen, 6 jaar na Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (2019), maar weinigen geloven er nog echt in.

1 Comment

  1. Timmo

    Het is vermoedelijk niet zozeer zijn ervaring die meespeelt, maar wel het feit dat hij te blank en te ‘man’ is voor Disney en dus niet compatibel met de huidige doctrine.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *