Navalny is een indrukwekkende Oscar-genomineerde docu

Er zijn 5 knappe docu’s genomineerd voor de Oscars, maar één is niet alleen bijzonder actueel maar ook nog eens behoorlijk aangrijpend, en dat is Navalny (2022), de docu rond Alexei Navalny, één van de enige politieke leiders die zijn leven op het spel zette om de politieke strijd aan te gaan met dictator Vladimir Putin. De man werd vergiftigd door het Kremlin en vervolgens voor jaren gevangen gezet, en deze docu vertelt het verhaal van hoe hij er probeert achter te komen wie er precies bij de aanslag betrokken was, wat leidt tot één van de meest aangrijpende en opwindende undercoveroperatie die ooit op camera is vastgelegd. Het is ook erg grappig, alleen als je de pure incompetentie ziet van degenen die hem probeerden te vermoorden.

Het meest opmerkelijke aan deze docu van Daniel Roher is dat het elementen gebruikt van een spionagethriller, een moordmysterie (waarbij het slachtoffer zijn eigen moord probeert op te lossen) en zelfs een prank-call show, en alles toch immens boeiend en onderhoudend blijft. Nadat Navalny in 2020 in Duitsland herstelde van een moordaanslag op een vlucht van Siberië naar Moskou, is de film een fascinerend verslag van hoe Navalny (en zijn team) de waarheid ontdekken. Ze confronteren de mensen die verantwoordelijk zijn voor het complot om hem te vermoorden met de feiten. Door nieuwsbeelden te combineren met een misschien vooruitziend interview, krijgt alles ook een surreëel karakter.

Alexei Navalny is niet alleen een prominente Russische oppositieleider en anticorruptieactivist, maar ook een blogger met een grote aanhang. Hij werd geboren op 4 juni 1976 in Butyn, Rusland en kreeg bekendheid als criticus voor de aanhoudende corruptie in Rusland, vooral onder de politieke elite van het land. Hij gebruikte zijn blog en socialemedia-platforms om corruptie en ander wangedrag aan de kaak te stellen, vaak gericht tegen Russische topambtenaren, waaronder president Vladimir Poetin. Navalny was ook een leider van de protesten tegen de regering die in 2011 en 2012 in Rusland plaatsvonden, en hij stelde zich in 2013 kandidaat voor burgemeester van Moskou en eindigde als tweede met 27% van de stemmen. In augustus 2020 werd Navalny vergiftigd met een zenuwgas genaamd Novichok en raakte in coma. Hij werd overgevlogen naar Duitsland voor medische behandeling en herstelde later. Hij beschuldigde de Russische regering ervan verantwoordelijk te zijn voor de vergiftiging, maar de Russische autoriteiten ontkenden elke betrokkenheid. Koppig en gedreven zoals de man is, keerde hij in januari 2021 terug vanuit Duitsland naar Rusland, waar hij bij aankomst werd gearresteerd en veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf wegens het overtreden van de voorwaarden van zijn proeftijd. Zijn arrestatie en gevangenschap hebben geleid tot protesten in heel Rusland en veroordeling door veel westerse landen.

Het is niet duidelijk wanneer Alexei Navalny uit de gevangenis zal worden vrijgelaten. Hij zit momenteel een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar uit in een strafkolonie in Rusland wegens het overtreden van de voorwaarden van zijn proeftijd in een eerdere zaak. Er werd echter 9 jaar aan zijn straf toegevoegd voor vermeende fraude en hij riskeert nog eens 15 jaar extra voor het creëren van een extremistische groepering. De exacte datum van zijn vrijlating zal in ieder geval afhangen van verschillende factoren, zoals zijn gedrag in de gevangenis en eventuele wijzigingen in zijn straf. Het juridische team van Navalny heeft gewerkt aan zijn vrijlating en zijn aanhangers hebben onder meer door middel van protesten om zijn vrijlating gevraagd. Het is echter uiteindelijk aan de Russische regering en het gerechtelijk apparaat om te beslissen wanneer hij wordt vrijgelaten. Rusland is een corrupt en totalitair land en geniet dus niet van een onafhankelijk rechtssysteem zoals in de meeste democratische landen. En Navalny is heus niet de enige politieke opposant die onterecht gevangen wordt gezet.

Het feit dat deze docu werd gemaakt voordat hij terugkeerde naar Russische bodem in januari 2021, waar hij onmiddellijk werd gearresteerd tot op de dag van vandaag, maakt van deze docu toch iets unieks. Het is een ontroerende en krachtige karakterstudie, grenzend aan een campagne-advertentie, ook al heb ik daar in zijn geval niets op tegen. De man kan niet genoeg publiciteit krijgen, want zolang Putin aan de macht is zal hij waarschijnlijk het daglicht niet meer zien en zal hij zijn dagen mogen vertoeven in isoleercellen tot hij er gek van wordt (althans dat is overduidelijk de hoop van het Kremlin). Een prangende docu over een man die zijn leven heeft gewijd aan de strijd tegen een autoritair regime als het Rusland van Poetin. Een somber portret, ondanks de elegante lichtheid waarop de film is samengesteld, waardoor deze des te toegankelijker en prikkelender wordt. De docu, gemaakt door HBO en CNN Films kunnen jullie zien op HBO Max. Er is tevens ook een interessant interview van zijn dochter Dasha Navalny die al even gedreven als haar vader de strijd niet zal opgeven.


3 Comments

 1. Derrick

  Die wil ik wel zien maar heb deze niet zien passeren op Streamz, die toch wel veel content van HBO overneemt.

  Reply
 2. Solaris

  Die wint zonder twijfel de Oscar en zou wel grappig zijn om zijn speech te horen vanuit het gevang.

  Reply
 3. Timothy

  Toch een vreselijk lot om onschuldig voor jaren achter de tralies te zitten in erbarmelijke omstandigheden.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *