Cyberpunk Edgerunners (2022) **** recensie

Netflix wordt vaak bekritiseerd voor hun eigen producties, en ik moet toegeven dat ik hun films vaak barslecht vind. Hun series echter zijn eerder “hit en miss”, met af en toe pareltjes zoals “Stranger Things” en “Ozark”, maar waar ik het meest naar uitkijk zijn hun animatie series. “Love Death + Robots” (2020-), “Catlevania” (2017-2021) en “Dota: Dragon’s Blood” (2021-) zijn een aantal van mijn favorieten, en verreweg de meest impressionante was “Arcane” (2021-), met prachtige mis-en-scenes, een ijzersterke cast, en ongelooflijk mooie animatie. De nieuwste telg is er ééntje die wat mij betreft na Arcane één van de beste animatie series van het ogenblik is, met name “Cyberpunk Edgerunners” (2022) van Rafal Jaki.

Korte inhoud: Het verhaal draait rond een straatjongen David (Zach Aguilar) die probeert te overleven in een door technologie en lichaamsaanpassingen geobsedeerde stad van de toekomst. Omdat hij alles te verliezen heeft, kiest hij ervoor om in leven te blijven door een Edgerunner te worden, een huursoldaat die ook wel bekend staat als een Cyberpunk.

“Cyberpunk Edgerunners” is gebaseerd op de CD Project Red game ‘Cyberpunk 2077’, en tevens door hen geproduceerd, en gemaakt door animatiestudio ‘Studio Trigger’ (bekend van “Kill-la-Kill”). De game zelf had een valse start en werd in december 2020 uitgebracht met een hele resem bugs, die tot ergernis van velen op sommige platformen rechtuit onspeelbaar maakte. Sony flikkerde het spel zelfs een tijd van hun platform. Het heeft een hele tijd geduurd maar in februari van dit jaar, met patch 1.5, is de game eindelijk wat oorspronkelijk de bedoeling was. Zelf heb ik het al tweemaal uitgespeeld op PS5, zonder ook maar één bug tegen te komen, inclusief alle sidequests. Het is een intense ervaring, die je onderdompelt in een cyberwereld, van netrunners tot chromed up supersoldaten, waar cyberpunks balanceren tussen cyberupgrades en cyberpsychosis (een toestand waar je lichaam je upgrades niet meer aankan en je psychotisch wordt) en waar leven en dood nauwelijks één bit van mekaar verwijderd zijn. Het is een wereld waar succes wordt gemeten in de grootte van de explosie waarin je sterft, en of de deuk die maakt je tot legende van Night City katapulteert. De laatste patch 1.6, staat in het teken van de animatie serie en geeft je o.a. toegang tot gear uit de serie.

“Cyberpunk Edgerunners” mist zijn entree echter niet, en slaat de nagel meteen op de kop dwars door whatever het aaneen wou nagelen. Je volgt het verhaal van David die samen met zijn moeder woont in een van de vele lagere klasse appartements-torens (het is identiek aan je eerste in-game appartement). Zijn moeder werkt als ambulancier, waar ze af en toe cyber-tech steelt om haar zoons opleiding bij Arasaka Corporation te kunnen betalen. Ze hoopt dat hij ooit een succesvolle corpo wordt. Ze leven echter al op de financiële rand, en David probeert op zijn manier te helpen door te besparen op de dure upgrades en materiaal die zijn opleiding vragen met behulp van gehackt materiaal via een Ripper (een “doktor” die cyberware installeert in mensen). Dit loopt echter slecht af, en David komt na een ongeluk terecht in een andere wereld.


© CD Projekt RED / Netflix

David moet geld verdienen en snel, want hij staat op het punt alles te verliezen. Hij loopt Lucy (Aoi Yûki) tegen het lijf, die hem inlijft in de onderwereld van Night City, en het leven als Edgerunner. Zijn leven zal voortaan ook balanceren op die rand, zoals velen, waar het gebruik van cybernetische upgrades een zware tol vergen op de psyche, en waar immuun-blokkers de blijkbaar onvermijdelijke psychose alleen maar voor zich uit schuiven. De serie is uiterst trouw aan het game, en je zal vertrouwde locaties terugzien, alsook bepaalde personages. Je krijgt een kleine uiteenzetting hoe Night City werkt in de scenes; wie zijn Max-Tac, hoe werken Trauma Teams, etc. Het is ook een show die niets schuwt, en gericht op een iets volwassener publiek. Er zijn maar tien afleveringen, en hoewel de tijd wordt genomen om de hoofdpersonages uit te diepen, gaat het verhaal vlot vooruit, en laat je zowel het wonderlijke als het schrikwekkende van Night City beleven.

‘Studio Trigger’ levert hier fantastische animatie. Ze geven leven aan de cybernetische implantaten. De actiescenes zijn top, wanneer we de Sandevistan in actie zien, of Mantis Blades, of Lucy’s Monowire (de ‘Monowire’ is trouwens een knipoog naar Johnny Mnemonic, een sci-fi film uit 1995 met Keanu Reeves). Ik heb de serie gebinched in twee dagen tijd in het origineel japans met ondertitels, en ga die nu nog eens herbekijken in de gedubde versie, waar Giancarlo Esposito (Breaking Bad, Far Cry 6) blijkbaar een goede villain neerzet. Een absolute must voor fans van het game, en een fantastische introductie in Night City voor diegene die het game nooit gespeeld hebben. Deze serie gaat mensen aanzetten om het game te spelen. Dankzij de serie is de playercount nu al blijkbaar 300% omhoog, en de serie zelf heeft nu de hoogste Netflix kijkcijfers en scores (100% critics, 98% viewers). Ik hoop alvast op een tweede seizoen! Deze “Cyberpunk Edgerunners” werd uitgebracht op en kan je bekijken op Netflix.


Review “Cyberpunk Edgerunners” (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Cyberpunk Edgerunners trailer ***

1 Comment

  1. Bird

    Het verhaal overtrof mijn persoonlijke verwachtingen. Ik ben zelf nogal dol op bitterzoete eindes, maar man, deze kan ik verdomme gewoon niet aan 😀 Knappe serie !

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *