Just Dance 2023 bestverkochte muziekgamereeks aller tijden

De jongeren generatie heeft tegenwoordig nog maar weinig interesse in Kareoké-systemen, maar zijn wel massaal gevallen voor dans-choreografieën. En studio’s als Disney spelen daar gretig op in want nu kan je ook al de ‘dance moves’ leren van Vaiana (2016) en Elsa uit Frozen (2013). Maar de game heeft ook een ruimere catalogus van hedendaagse muzieknummers van Harry Styles tot Billie Eilish, en ja zelfs Marthe, Hanne en Julia van K3 hebben met ‘Vleugels’ een nummer waar de jongeren op kunnen dansen. En ja de meidengroep is nog steeds super populair, hun single is inmiddels twee maand beschikbaar en werd al meer dan 1.1 miljoen keer beluisterd op YouTube.

‘Just Dance 2023 Edition’ is vanaf nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Ja u leest het goed, geen PS4 of XBox One, en dat is omdat het volledig inzet op de nieuwe consoles voor haar updates. En ditmaal dans je echter niet met computer geanimeerde avatars, maar zie je bijvoorbeeld de meiden van K3 op je scherm dansen. Maar bij de meeste nummers krijg je wel een danschoreograaf te zien die jouw de routine zal aanleren. En de game blijft zich constant updaten met nieuwe dansnummers.

En voor het eerst in de Just Dance-franchise genieten spelers online van de volledige game met maximaal vijf vrienden of familieleden. Alle spelers worden verbonden met het menu van de host en kunnen vervolgens met elkaar communiceren via het nieuwe emote-stickersysteem, nummers uitkiezen en samen de dansvloer betreden, ongeacht waar ze zich bevinden. Spelers kunnen uiteraard ook nog steeds genieten van de lokale multiplayermodus. De manier waarop de bewegingen geregistreerd worden is met … de smartphone. Je hoeft dus geen aparte joystick aan te kopen, gewoon je telefoon synchroniseren met bijvoorbeeld jouw PS5 met een code en de klus is geklaard. Het nadeel is wel dat smartphones met de jaren niet kleiner zijn geworden en het misschien minder handig is om dat ding rond te slingeren. Maar ik vermoed dat er in de nabije toekomst wel armbandjes op de markt zullen verschijnen.

Puntje van kritiek. Mensen die de vorige edities hebben gespeeld zullen misschien wel teleurgesteld zijn dat de opties The World Dance Floor en Sweat Mode zijn verwijderd, maar ik vermoed dat Ubisoft al hun energie hebben gestoken in de ontwikkeling van een totaal nieuwe look en alles opnieuw hebben moeten programmeren voor de Next Gen consoles en misschien iets teveel gedacht aan een commerciële return – vooral met hun feature om nummers aan te kopen – en iets minder bezig zijn met wat jongeren willen ervaren. Niet elke jongere heeft een (1) een uitgebreide vriendengroep (2) die allemaal over een PS5 of Nintendo Switch beschikken (3) online zijn (4) die interesse hebben in dansen (5) over de game beschikken en (6) de muziekkeuzes van de host goed vinden. Was het niet beter geweest om jongeren te laten dansen met andere jongeren over de gehele wereld. Dit zou het game-plezier pas echt vergroten. Maar dat wil niet zeggen dat Ubisoft deze features niet in een nabije toekomst zal herintroduceren of zelfs beter maken. Nogmaals, hier hebben ze al een enorme stap gezet op een compleet nieuw gameplatform.

De gebruiksinterface heeft ook een update gekregen en spelers stappen nu in een geheel nieuwe Just Dance-wereld met een frisse look en feel, intuïtieve navigatiemenu’s en meeslepende 3D-werelden met meer gedetailleerde coaches en dynamische camerabewegingen. Het biedt spelers ook persoonlijke afspeellijsten en samengestelde nummers binnen handbereik. De spelers kunnen bij gevolg stijgen in de rankings met het gloednieuwe progressiesysteem, waarmee ze in-game punten verdienen door nummers uit te dansen. Spelers kunnen met deze punten – voor de eerste keer in Just Dance – hun avatar aanpassen aan hun eigen persoonlijkheid door de achtergrond, rand, naam van de badge en alias aan te passen. Ook kunnen ze punten inwisselen om emote-stickers te ontvangen, die kunnen worden gebruikt om te communiceren met andere spelers in de online groepen-modus.

Just Dance krijgt regelmatig gratis nieuwe updates zodat spelers jarenlang nieuwe gamemodi, liedjes en thematische seizoenen kunnen verwachten. Voor de hardcore dansers is er uiteraard ook Just Dance+, de nieuwe abonnementsservice, waarbij je toegang krijgt tot een steeds groeiende catalogus van meer dan 150 nummers uit eerdere Just Dance games. Extra exclusieve nummers en all-time favorieten worden doorheen het jaar toegevoegd. En ja, de mama’s zullen hier zeker ook wel iets aan hebben want het is een ideale workout.1 Comment

  1. Eliza

    Wel een duur geschenk voor met kerst als je hierbij ook nog eens een ps5 moet kopen 😮

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *