Lamborghini biopic met Frank Grillo

We hadden een paar jaar terug Ford v Ferrari (2019), volgende week komt de biopic Lamborghini (2022) uit met de flamboyante Frank Grillo in de hoofdrol. Een acteur die we voornamelijk zien in actiefilms maar die ook wel een dramatische rol kan neerzetten. Toch valt het me op dat Grillo helemaal niet op Ferruccio Lamborghini trekt. Meer nog, de echte Ferruccio ziet er ziet zo “macho” uit (zie pic). Hij kwam van oorsprong uit een landbouwersgezin en ziet er ook wel uit als een Vlaamse landbouwer op leeftijd. Met wat make-up en fitness had pakweg Nathan Lane (zie pic) een veel betere cast geweest, maar na het zien van de trailer heb ik het vermoeden dat authenticiteit niet voorin de prioriteitenlijst stond.

Korte inhoud: Ferruccio Lamborghini werd geboren in een boerengezin. Hij deelde echter niet de passie van zijn ouders voor het landleven en was al vroeg geïnteresseerd in technologie en mechanica. Na de oorlog keerde Lamborghini terug naar Renazzo, waar de lokale boerengemeenschap een grote behoefte had aan tractoren. Hierop besloot hij van schroot en oude legervoertuigen kleine tractoren te maken. Binnen enkele jaren had Lamborghini naam gemaakt in de tractorindustrie en was hij de grootste tractorbouwer van Italië. Nadat Lamborghini een aardig fortuin had vergaard met zijn bedrijven en een grote passie ontwikkelde voor sportauto’s, begon hij in de jaren zestig met de productie van snelle personenauto’s, de Lamborghini’s. In een toevallig gesprek met Enzo Ferrari beklaagde hij zich over de koppeling van de Ferrari’s. Enzo zou hebben gezegd dat Lamborghini niets van auto’s wist en zich vooral maar met tractoren moest blijven bezighouden. Lamborghini besloot het tegendeel te bewijzen door zelf een sportauto te bouwen. Zijn passies veroorzaakten echter ook emotionele onrust in zijn persoonlijke leven, dat vol was van zowel romantiek als tragedie.

De film werd geregisseerd door de Oscar-winnende scenarist Bobby Moresco die het script schreef voor de overroepen oscar-film Crash (2004) van regisseur Paul Haggis die onlangs werd veroordeeld, en onverdiend won van zowel Brokeback Mountain (2005) als Munich (2005). Maar dit geheel terzijde. Bobby Moresco heeft sindsdien niets meer gemaakt wat de moeite was en ook als regisseur brak hij geen potten. Deze film is in ieder geval zijn meest ambitieuze project ooit, ook al zou het me verbazen dat het productiebudget hoger was dan 15 miljoen dollar. En dat zal waarschijnlijk ook de reden zijn waarom Michael Radford het project had verlaten als regisseur, want hij wou met het script van Robert Moresco een film maken met Antonio Banderas en Alec Baldwin in de hoofdrollen. Uiteindelijk werd de scenarist gepromoveerd tot regisseur en kwam Frank Grillo en Gabriel Byrne in de plaats als hoofdacteurs. Er deden ook heel wat cowboyverhalen de wereld rond alsof Alec Baldwin niet meer wou/mocht deelnemen omwille van de controversie rond Rust en dat Baderas “planning prblemen had” wat dus effectief BS was. Het is vermoedelijk omwille van budgettaire redenen, want gezien de cast en gezien de trailer denk ik dat ze het niet al te duur wilden maken.


© Lionsgate

In de film treffen we naast de hoofdacteurs ook Mira Sorvino aan en knappe verschijningen als Eliana Jones, Hannah van der Westhuysen, Ema Kovac en Francesca Tizzano. De promo voor de film is beperkt tot zelfs onbestaand, ondanks dat Lionsgate de film wel degelijk zal uitbrengen in de bioscoop. Wij hier hadden gehoopt op een ritje in een Lamborghini op het circuit van Spa-Francorchamps. In ruil zouden we hier op De Filmblog wel wat hoodies weggeven met Lamborghini logo via de beste site van gepersonaliseerde cadeaus die echt ervaring hebben in bedrukking, maar soit. We hebben ons voorstel aan de distributeurs laten weten en wachten op hun reactie. lol. Op 18 november 2022 komt Lamborghini: The Man Behind the Legend uit in de bioscoop.

*** Lamborghini trailer ***

1 Comment

  1. Notorious

    Het heeft zo lang geduurd om dit verhaal te vertellen dat het nu ook meteen duidelijk is waarom het zo lang heeft geduurd: ‘er was geen verhaal’.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *