Morgen Jaws en E.T. op IMAX alsook een 3D update

Voor de eerste keer pakken Universal Pictures en Amblin Entertainment uit met twee cultfilms in de meest optimale omstandigheden, met name op IMAX. Zowel E.T. the Extra-Terrestrial (1982) – dat dit jaar zijn 40-jarig bestaan viert – als Jaws (1975) zijn vanaf 31 augustus te zien op alle IMAX-schermen in België (Kinepolis Brussel, Kinepolis Antwerpen en Pathé Charleroi). Beide films zullen in België worden uitgebracht door Sony Pictures Releasing.

Geen enkele filmmaker heeft een grotere of meer blijvende invloed gehad op de Amerikaanse cinema of heeft meer onuitwisbare filmherinneringen gecreëerd voor tientallen miljarden mensen over de hele wereld. Het is dus niet opmerkelijk dat zijn films na de 4k update ook nog eens worden uitgebracht op IMAX. Steven Spielberg herdefinieerde de moderne cinema en luidde een nieuw tijdperk in van gedurfde en gewaagde films, en een IMAX-platform is perfect voor deze producties.

Jaws op een IMAX scherm alleen al is een hele ervaring, en dat nog eens met een 64 speaker ultieme Dolby Atmos surround klank van de score van John Williams is gewoon uniek. Maar dit weekend is niet zomaar een heruitgave. Spielberg zelf heeft een 3D-conversie van de film goedgekeurd en als dat je interesse op een of andere manier wekt, is het absoluut de moeite waard. En neen, dit heeft NIKS te maken met dat Jaws 3D (1983) misbakels waar de afgerukte armen over het scherm zweefden. Het is een meer subtiele, meeslepende ervaring. Elk stuk van het frame is van voren naar achteren uitgerekt, waardoor het lijkt alsof je uit een raam kijkt, in tegenstelling tot een plat scherm. Zelfs als je naar personages kijkt die aan het dineren zijn, maakt de 3D alles een beetje ‘echter’ en persoonlijker. Maar uiteraard werkt de 3D pas echt goed in volle zee.

Ik draag zelf een bril dus ik heb een hekel aan 3D films, maar deze ervaring wil ik me toch niet ontnemen. Dit hebben gezegd heb ik op dit ogenblik geen weet of de 3D print tot bij Kinepolis is gekomen. We houden jullie op de hoogte.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *