Open Water 2 Adrift (2006) * Blu-ray review

Er waren eigenlijk bitter weinig haaien in Open Water (2003), maar deze sequel (die geen vervolg is op de vorige film), Open Water 2: Adrift (2006) van Hans Horn, weet ons echt wel te verrassen; daar er geen haai te bespeuren is! Zelfs geen vin aan de horizon of een schaduw van een sardientje. Maar dit was niet het meest teleurstellende van de film, wel de stupiditeit van elk van de karakters. Zo erg dat je hoopt dat iedereen snel verzuipt en dat je iets anders kan doen, zoals jouw planten water geven.

open_water_2_adrift_2006_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Zes jeugdvrienden en een baby vertrekken met een zeiljacht voor een weekend op het Mexicaanse zeewater. Ze hebben het enorm naar hun zin, trekken wat flessen wijn open en besluiten dan even een frisse duik te nemen. Amy (Susan May Pratt), die een serieuze waterfobie heeft, blijft samen met kapitein Dan (Eric Dane) aan boord. Al snel onderneemt Dan een poging om Amy over haar watervrees heen te helpen en ze belanden ook in het water. Maar Dans goede bedoeling keert zich harder tegen hem dan hij ooit kon vermoeden. In zijn enthousiasme vergat hij de ladder uit te hangen en niemand ziet meer kans om aan boord te komen. Het paradijselijke zee-tochtje mondt uit in een nachtmerrie, waarin ze machteloos rond drijven.

We zitten dus opgescheept met 6 volwassenen die een yacht inhuren, allen in het water duiken en niet meer in staat zijn om op de boot te kruipen, omdat ze gewoon te dom zijn. Geen enkele heeft er aan gedacht om de ladder uit te zetten of (zoals vaak gebeurd) een touw achteraan in het water laten laten in geval er wind in de zeilen komt en het vaartuig plots gaat wegdrijven terwijl je aan het zwemmen bent. Het water is koud, dus hebben ze klappertanden, en gezien het gebrek aan haaien zitten ze vooral in hun vingers te draaien, even doelloos rondzwemmen, een gebedje maken, in afwachting op hulp van mensen die niets beters te doen hebben dan idioten op te vissen. Er zijn tientallen zaken dat deze lui hadden kunnen doen in plaats van individueel uit het water the sprongen en de rand proberen te raken. De eerste was inderdaad met het mes tussen de spleet van het ladderluik vast zetten en iemand op je rug laten kruipen. Een ander is met drie sterke mannen (eventueel één met life-jacket) een cirkel maken schouder aan schouder en de lichtste op hun rug klimmen. Maar neen, zelfs geen poging.

En wat doe je dan uit verveling, nog meer domme dingen, zoals; kijken of er geen luik zit onder de boot en daarbij zware verwondingen oplopen door met het gezicht tegen de schroef aan te zwemmen, de chirurg uithangen en in je buik snijden, een gsm die werkt in het water smijten, verdrinken gezien er maar geen hulp komt en die haaien ook geen interesse hebben in doelloos vlees,… En bij overmaat van ramp bekent één van die kuikens ‘dat de boot niet van hem is’.

De film zou gebaseerd zijn op een waar gebeurd verhaal, waarin alleen de vrouw kon overleven, maar ik denk dat er veel domme zaken aan het verhaal werden toegevoegd om de duurtijd wat langer te maken. In ieder geval is het wel zo dat er al mensen zijn vertrokken in volle zee doordat hun vloot buiten bereik kwam, maar op een dergelijke yacht klimmen zou in wezen voor een sportieve en sterke man wel mogelijk zijn, gezien een dergelijke boor van die water-uitlaten heeft waar je ofwel je handen of voeten in kan zetten en zo kan afstoten. Maar het einde lijkt me toch zo belachelijk dat ik hier niet echt in kan geloven. Ik ga het einde niet spoilen, maar dit is de zoveelste onwaarschijnlijkheid.

open water,open water 2,adrift,hans horn,susan may pratt,eric dane,cameron richardson,ali hillis,review,filmbespreking,adam kreutner,sequel,trailer,preview
© 2006 Orange Pictures

Deze low-budget prent (1,2 miljoen dollar) is integraal gefilmd in het water (nabij Malta), met echte mensen, die echt wel slecht spelen met echt wel klungelige dialogen. Hoe dan ook, het bracht 55 miljoen dollar op en dus een succesverhaal. De scenarist van dienst, Adam Kreutner, mocht misschien wel iets meer werk leveren om geloofwaardige personages uit te schrijven in plaats van rubber eendjes die enkel goed zijn om op het wateroppervlak te dobberen. Eye-candy van dienst zijn Cameron Richardson en Ali Hillis. De film is te bekijken op DVD en Blu-ray en is sinds op de markt.


Review Open Water 2 Adrift (2006)
Recensie door op

Beoordeling: 1 / 5

rating

***Related Post***
04/08/2004: Open Water, een grote teleurstelling

*** Open Water 2 Adrift trailer ***

7 Comments

 1. BlackMoon

  Best het kijken waard vond ik, buiten het einde die een beetje vaag was. Dat het op waarheid gebaseerd is maakt het toch net iets indrukwekkender hoe dom een mens in paniek toch kan zijn.

  Reply
 2. Miiki

  Open Water was toch die film die met een simpele mobiele telefoon werd opgenomen? En toen je dacht van dat de film vaart kreeg plots stopte. Op zijn minst veelbelovend voor deel twee en gezien je review ga ik die 8 euro uitsparen voor The Simpsons Movie 😉

  Dat zo’n film uiteindelijk in de bioscoop geraakt, dat snap ik niet…?!

  Reply
 3. |sm|

  d’een eersten vond ik nochtans wel goe!

  Reply
 4. Dave

  maar gij had toen net iets teveel aan den tequila gezeten die dag. Beken maar!
  :p

  Reply
 5. Dominique Cortens

  Zeg mannekes, kan het dat ik deze film vorig jaar in de zomer al eens in de kinepolis heb gezien? En nu komt die terug in de zalen?

  Reply
 6. arjen

  film is in ieder geval te downloaden dus spaar die 8 euro maar.

  Reply
 7. Gvo

  Ik heb deze film in Nederland een paar maanden geleden in de Sneak gezien. Ik weet dat deel 1 redelijk creapy was. Deze film probeert dat ook te zijn maar is het zeker te weten niet. Ik heb de hele film gewacht op het moment dat hij spanned werd maar nee hoor, de film bleef saai. Ik zou het geld er nog niet eens voor over hebben om het te huren op dvd.

  Ik zou trouwens ook geen tijd verspillen aan het downloaden van deze film!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *