The Northman is een bloederige wraak-Viking-film

Het is echt uitkijken naar The Northman (2022), de nieuwe Viking-wraakfilm van The Witch en The Lighthouse -regisseur Robert Eggers. De film werd gemaakt via Focus Features en Universal zal de film bij ons uitbrengen in de bioscoop.

Korte inhoud: ‘The Northman’ volgt een Noorse prins, Amleth (Alexander Skarsgård) genaamd. Als zijn vader King Aurvandil War Raven (Ethan Hawke) op een dag wordt vermoord, zint hij op wraak. Tijdens zijn jacht op de moordenaar zal hij echter door diepe dalen moeten gaan.

De film wordt beschreven als “een epos vol actie dat een jonge Vikingprins volgt op zijn zoektocht om de moord op zijn vader te wreken”. Op 22 april 2022 zou de film in de bioscoop moet draaien, een goede zaak want met al die streamingdiensten zijn er geen zekerheden meer. De film heeft ondertussen wel al een vette R-rating gekregen voor “Sterk bloederig geweld, wat seksuele inhoud en naaktheid.”. In de trailer krijg je hiervan al een voorsmaakje met “Sterk bloederig geweld”, ook al zullen we moeten wachten op de release om ook de “seksuele inhoud en naaktheid” te zien.

In deze 90 miljoen dollar Vikingfilm zien we naast de bovenvermelde namen ook nog Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Claes Bang, Willem Dafoe en Björk. De film werd geschreven door Robert Eggers samen met de IJslandse dichter en romanschrijver Sjón.

Wat ik nog meer kan zeggen over deze film is dat New Regency Productions eigenlijk niet in de wolken was van de eerste cut. De studio gaf de film een 60%, wat niet slecht is maar verre van schitterend. Eén van de problemen was dat deze prent van het uitgangspunt vertrekt dat alle kijkers op z’n minst de serie Vikings hebben gezien en een meestergraad bezitten in Scandinavische geschiedenis. De studio vond ook dat de film heel traag op gang komt. De film werd ook opgenomen in tijden van Covid en er zijn opnames gebeurd van een zelfde scène met maanden ertussen en blijkbaar zou je dat voelen. Eggers heeft in november een re-cut van de film gemaakt, maar over veel meer beeldmateriaal beschikte hij niet, dus was het voornamelijk knippen in de eerste montage. De studio vond de nieuwe cut al beter. Nu hoop ik echt dat we ooit die director’s cut te zien zullen krijgen op Blu-ray.

*** The Northman trailer ***

4 Comments

 1. PiouPiou

  Trailer wat lang maar ziet er goed uit, ben benieuwd

  Reply
 2. Michael Pompelone

  Ik blijf dat heel bizar vinden. Dus enerzijds gaan ze de regisseur van The Lighthouse vragen, een film die 100% arthouse-happy-few-niche-cinema is, om Northman te regisseren, en dan verwonderd zijn dat de montage niet mainstream genoeg is 😀 😀 Dat ze de volgende keer Christopher Nolan of Michael Bay boeken!

  Reply
 3. Xelator

  Ik keur de naaktheid van Anya Taylor-Joy helemaal goed 🙂

  Reply
 4. Yates

  Ik vermoed dat The Lighthouse hen ervan overtuigde dat hij een onderhoudend scripts kan schrijven. Die film is misschien raar en doordrenkt van obscure mythologie, maar het is nog steeds een duistere komische en erg vermakelijke film. En qua tempo is het behoorlijk meedogenloos in vergelijking met pakweg The VVitch. Dus ze dachten waarschijnlijk dat hij iets met meer commerciële aantrekkingskracht zou kunnen neerzetten in een historische setting. Iets brutaals als Game of Thrones.
  Dit hebben gezegd overtuigt de trailer mij niet, maar ga toch gaan kijken.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.