Ghostbusters regisseur Ivan Reitman overleden

Ivan Reitman (1946-2022), de invloedrijke filmmaker en producent achter geliefde komedies als Ghostbusters, Twins, Animal House en Kindergarten Cop, is op 75-jarige leeftijd overleden. De regisseur stierf zaterdagnacht vredig in zijn slaap in zijn huis in Montecito, Californië, vertelde zijn familie aan Associated Press. Een doodsoorzaak werd niet gegeven.

Foto Ivan Reitman via Skeezix1000

“Onze familie rouwt om het onverwachte verlies van een echtgenoot, vader en grootvader die ons hebben geleerd om altijd de magie in het leven te zoeken”, zeiden zijn kinderen Jason, Catherine en Caroline Reitman in een gezamenlijke verklaring. “We troosten ons met het feit dat zijn werk als filmmaker talloze anderen over de hele wereld gelach en geluk heeft gebracht. Terwijl we privé rouwen, hopen we dat degenen die hem door zijn films hebben gekend, hem altijd zullen herinneren.”

Paul Feig die 8 jaar geleden de Ghostbusters franchise nieuw leven inblies met een all female crew schreef: “Ik had de eer om zo nauw met Ivan samen te werken en het was altijd zo’n leerzame ervaring … We zijn hem allemaal heel veel verschuldigd.” Reitman stond bekend om zijn grote, schunnige komedies die de tijdgeest vatten.

Hij werd in 1946 geboren in Komarmo, Tsjechoslowakije. Zijn moeder had Auschwitz overleefd en zijn vader zat in het ondergrondse verzet en was de eigenaar van de grootste azijnfabriek van het land. Reitman was pas vier toen zijn familie de communistische onderdrukking ontvluchtte en in 1950 reisde in het vastgespijkerde ruim van een binnenschip dat op weg was naar Wenen.

Ivan heeft ook een regisserende zoon achtergelaten, Jason Reitman (Juno Up in the Air), die zelf al 2 Oscar-nominaties heeft gekregen voor Beste Regisseur. Ivan bleef actief tot zijn laatste zucht en was als producer nog betrokken bij 8 nieuwe filmprojecten, waaronder een tv-serie en animatiefilm rond Ghostbusters. Er was zelfs sprake van een Twins 2 (met als titel Triplets) met Arnold en Danny DeVito die zouden terugkeren in hun respectievelijke rol. Wie weet zal Jason deze alsnog op zich nemen.

3 Comments

 1. Mitch

  Twins 2 had er volgens mij nooit gekomen, ze spreken er al jaren van en de acteurs worden er niet jonger op.

  Reply
  1. D’artagnan

   Stel je voor dat ze bijvoorbeeld Tracy Morgan kunnen strikken als triplet en je hebt volgens mij al een film die zichzelf schrijft 😀

   Reply
 2. Bram

  Een mooie carrière gehad, een Ghostbusters sequel kunnen maken met zijn zoon en zien dat het goed was, er zijn ergere manieren van sterven. RIP.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *