Roman Polanski waagt zich aan rampenfilm

En nadat Jan Verheyen eerder al had aangekondigd om de brand in de Innovation te verfilmen, zien we nu dat Roman Polanski zich zal wagen aan een rampenfilm in het Swiss Hotel in Italië in 1999.

Het spreekt voor zich dat Polanski wel een iets ander kaliber regisseur is dan Verheyen, ook al lijkt de brand in de inno misschien iets ambitieuzer. Toch vermoed ik dat een Polanski film meer budget en middelen zal kunnen vrijmaken voor The Palace (2022). Het bizarre is dat ik nergens iets heb teruggevonden van een mogelijke brand in een Swiss Hotel in Italië, maar wel wel over de Switel hotel in Antwerpen in 1994. Het zou dus wel eens kunnen dat de inspiratie is gekomen van dit Belgisch drama.

27 jaar geleden op oudejaarsavond in 1994 woonden ongeveer 450 gasten een feest bij in het Switel hotel in Antwerpen. Om ongeveer 22:50 uur ontstond er brand in de Tenerife feestzaal. De oorzaak zou komen van feestversieringen die vlam vatten nadat ze ofwel te dicht bij kaarslicht of gloeiende lampen stonden. De brand verwoestte de hal in slechts 30 seconden en veroorzaakte massale paniek en verwarring. Vijftien mensen lieten er het leven en 164 mensen raakten zwaargewond. Een ooggetuige verklaarde dat alle lichten uitgingen, en een ander meldde dat; “Vanaf de ingang, tussen de kerstbomen, was er plotseling deze grote vuurbal die als een wervelwind door de kamer ging.”

Maar Polanski kennende wil hij er natuurlijk een eigen draai aan geven en misschien is dat ook de reden waarom hij geen waargebeurd verhaal wil vertellen. De regisseur won vorig jaar nog de prijs voor Beste regisseur voor J’accuse (2019). De man is dus nog uitgeblust.

1 Comment

  1. Morgan

    Ik ben benieuwd, naar beide films eigenlijk. Verheyen’s film is zeker ambitieus op Vlaams niveau want voor zo’n film heb je toch gemakkelijk 60-80 miljoen nodig om er iets degelijk van te maken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *