Geen reboot wel een sequel van The Exorcist

Het is altijd een beetje doodgaan wanneer je verneemt dat een cultfilm een facelift zal krijgen, en zeker wanneer deze cultfilms dermate goed zijn dat ze de tand des tijds hebben doorstaan, denk maar aan films als The Godfather of Shawshank Redemption. En dat geldt ook wel voor The Exorcist (1973) van William Friedkin. En er was even sprake van een reboot maar uiteindelijk wordt het een sequel.

Halloween (2018) regisseur David Gordon Green – die ook bezig is met een Hellraiser serie – bevestigt dat het script voor de reboot van The Exorcist rond is en dat de productie kan beginnen via Blumhouse Productions. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1971 van William Peter Blatty, de horrorfilmserie die voor het eerst werd gelanceerd in 1973 met de door William Friedkin klassieker die meer dan 441 miljoen dollar opbracht en werd genomineerd voor 10 Academy Awards, waarvan er twee werden gewonnen (voor script en beste geluid). Het originele verhaal draait om een 12-jarig meisje dat in het bezit komt van een demonische entiteit en de pogingen van twee katholieke priesters om de geest uit te drijven, en hierdoor ook hun eigen leven op het spel zetten.

De franchise heeft een aantal sequels en prequels gehad en tevens een pak films die zich hebben geïnspireerd op de horrorfilm. Er was zelfs een serie maar na twee seizoenen afgevoerd omwille van de lage ratings. Maar Green wil zich laten gelden als de regisseur die de klassieke horrorfilms uit de jaren 70 en 80 een nieuw leven zal bezorgen, of dat is tenminste zijn ambitie. En je moet het hem toegeven dat hij met zijn Halloween film wel een geslaagde beurt heeft gemaakt, ook al was hier ook sprake van een sequel.

Via Total Film gaf de regisseur een interview: “Het script voor The Exorcist is af. Dat was één van mijn covid-projecten. Het wordt een soort vervolg op de originele film. Ik hou van alle Exorcist-films. En ik vind ze niet alleen leuk, ik denk dat ze allemaal ook kunnen vallen in de aanvaardbare mythologie van wat ik doe. Ik zal niet doen alsof Exorcist II: The Heretic (1977) nooit heeft bestaan. Die film is prima en ik geniet van ze allemaal. Het is in ieder geval een leuke erfenis om deel van uit te maken, en hopelijk zullen we dat in de nabije toekomst op gang brengen. Er komt veel onderzoek aan te pas, in plaats van alleen maar impulsief een scenario te schrijven. Dat is er één waarmee je met veel mensen over praat. Je leest veel boeken en doet heel veel interviews. Er was zo’n dramatische authenticiteit in wat die originele film is. Het is veel meer dan ik had verwacht om erin te komen. En ik denk dat ik naïef was om hieraan te twijfelen. Maar het was erg opwindend om betrokken te zijn bij veel van die gesprekken waarin je je bevindt.”

Tegenwoordig zie je het bos niet meer tussen al die bomen met deze stortvloed aan reboots en sequels in het horrorgenre, en ik denk niet dat veel mensen gelukkig waren toen ze het nieuws vernamen, maar de regisseur heeft wel bewezen dat hij de films opnieuw relevant kan maken met een vervolg. Hoe dat er concreet zal uitzien is een andere vraag want de oorspronkelijke cast is stokoud (Ellen Burstyn) of overleden (Lee J. Cobb, Jason Miller en Max von Sydow – die ook al in de film aan hun einde kwamen). Enkel Linda Blair zou misschien nog kunnen terugkomen maar het hoeft niet gezien ze toch spreken van “reboot” ipv sequel. De toekomst zal het uitwijzen.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *