Boss Level (2021) *** Blu-ray recensie

Met Boss Level (2021) levert regisseur Joe Carnahan een perfecte film af voor tijdens uitzichtloze lockdowns: hersenloos entertainment met een vette knipoog. Boss Level is een mooie anvulling op Carnahans cv dat met Smokin’ Aces, Narc, The A-Team en The Grey al enkele stevige actiefilms telt. Ook acteur Frank Grillo amuseert zich duidelijk rot en het enthousiasme van cast en crew slaat ook over op de kijker. Zet je schrap voor Groundhog Day meets John Wick!

Korte inhoud: Roy Pulver (Frank Grillo) is een ex-Special Forces officier die elke dag telkens opnieuw dezelfde dag beleeft. Die dag begint met een huurmoordenaar die Pulver te lijf gaat zodra hij zijn ogen opent en de jongedame in zijn bed gillend is weggelopen. Als Pulver dit overleeft, vliegt er vervolgens een helikopter met zwaarbewapende mannen langs zijn raam die hem proberen neer te schieten. Nadien wordt hij beschoten vanuit een rijdende auto.

Op alle mogelijke manieren proberen huurmoordenaars Pulver elke dag weer te vermoorden en Pulver geraakt telkens een stapje verder, maar om 12u47 komt hij steevast aan zijn einde. Pulver weet niet precies waarom hij in deze tijdslus is terecht gekomen, maar het heeft iets te maken met zijn ex Jemma Wells (Naomi Watts) die als wetenschapper werkt aan een geheim onderzoek onder leiding van kolonel Clive Ventor (Mel Gibson).

Net als een videospelletje komt Pulver met elk poging een stapje dichter bij de waarheid. Ondertussen moet hij ook zijn zoon Joe (Rio Grillo – zoon van) redden van alle moordenaars en ook Jemma blijkt niet veilig te zijn in Ventors omgeving. Maar beetje bij beetje komt Pulver dus dichterbij en na ongeveer 200 pogingen komt hij oog in oog te staan met Ventor voor het eindspel.

De grote verdienste van Boss Level is dat de film zichzelf niet al te serieus neemt en dat ook uitstraalt. Na een daverend openingskwartier vol actie weet je meteen waar je aan toe bent. De kogels vliegen je om de oren, maar het geweld is bij momenten zo over the top dat het eerder doet denken aan videogames dan aan geweld in het echte leven. Er wordt ook expliciet verwezen naar games wanneer boodschappen als ‘game over’, ‘loading’ of ‘attempt nr. 133’ over het scherm rollen.

Boss Level is ook opgebouwd als een videogame waar je met elke nieuwe poging iets dichter komt bij de eindbaas. Ook met de bijhorende frustraties. Wanneer Pulver het na ettelijke vruchteloze pogingen opgeeft, maar dan telkens meteen in zijn bed wordt vermoord om vervolgens opnieuw wakker te worden en alsnog te moeten herbeginnen. De nodige knipogen en humor maken van Boss Level een film die licht verteert en niet zwaar op de maag ligt.

Na het knallende openingskwartier kiest Carnahan ervoor om even wat gas terug te nemen en zich te concentreren op de karakteruitwikkeling van de personages. Zo komen we meer te weten over de relatie tussen Pulver en Jemma en hun zoon Joe. Hierdoor vertraagt het tempo in Boss Level en dit zal niet door elke kijker geapprecieerd worden. In dit soort films staat de diepgang immers meestal op het tweede plan.


© Dutch FilmWorks

De 56-jarige Frank Grillo (met een sixpack waar menig twintiger jaloers op mag zijn) acteert hier met een enthousiasme dat heel aanstekelijk werkt. De rol van Roy Pulver is Grillo (The Grey, The Purge, Avengers) letterlijk op het lijf geschreven, het personage is immers bedacht met Grillo in het achterhoofd. Mel Gibson en Naomi Watts hebben niet echt veel te doen en hun rollen zijn vrij beperkt, maar ook bij hen merk je spelplezier.

Boss Level is een aangenaam kijkstuk geworden dat precies doet wat hij wil bereiken. Verwacht je niet aan een tot op de puntjes uitgewerkt scenario of personages, maar aan knallende actie en een van het scherm spattende energie met een lichte ondertoon. Een soort gewelddadige Groundhog Day. Hopelijk is het voor Roy Pulver nog niet game over want voor een keertje zou een sequel perfect verdedigbaar zijn.

De Blu-Ray van Boss Level is sinds verkrijgbaar. Als extra vind je nog een tien minuten durende ‘behind the scenes’.


Review Boss Level (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Boss Level trailer ***

3 Comments

 1. Skylar

  Leuk genoeg om naar te kijken, maar ik heb me geërgerd aan twee dingen. Ten eerste bleven ze proberen het losjes te koppelen aan gamen en het paste gewoon niet echt of hoefde er niet te zijn, ten tweede dat ze de pogingen nummerden. In de Palm Springs-film en Groundhog Day heb je geen idee van de tijdsduur, maar je kunt je voorstellen dat het over een lange periode ging. Deze kerel wordt binnen 7 dagen een meester-zwaardvechter. Het zijn misschien details maar dat zijn dingen waaraan ik me nu eenmaal stoor.

  Reply
 2. Daan

  Het einde voelde abrupt aan, het is alsof ze niet wisten hoe ze het moesten beëindigen, dus gingen ze gewoon naar de aftiteling. Van wat ik heb vernomen is dat er twee versies van het einde zijn.

  Reply
 3. Gabriel

  Dit ziet er geflipt uit … Frank Grillo is ondertussen wel van B-acteur in B-films na verloop van tijd een A-list acteur geworden.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *