Come True (2020) **½ DVD recensie

Iedereen heeft al wel eens een slechte nacht of kent in zijn of haar leven ooit een periode waarin je niet goed slaapt. Maar wat als je maandenlang niet kan slapen? Het overkomt tiener Sarah in de Canadese indiefilm Come True (2020) en ze wordt er zo radeloos van dat ze zich als proefkonijn opgeeft voor een experimentele slaapstudie. Het levert een bevreemde horrorprent op die vooral visueel erg knap voor de dag komt.

Korte inhoud: De achttienjarige Sarah Dunne (Julia Sarah Stone) wordt geteisterd door zware nachtmerries en insomnia. Daardoor kan ze zich niet concentreren op school, kelderen haar resultaten en heeft ze niet de puf om buiten haar beste vriendin Zoe (Tedra Rogers) energie te steken in sociale contacten met haar leeftijdsgenoten. Sarah is ook erg vervreemd van haar moeder die ze zoveel mogelijk probeert te vermijden.

Wanneer ze op het prikbord van de universiteit een oproep ziet voor een nieuw slaaponderzoek is ze zo radeloos dat ze besluit zich in te schrijven. Samen met vier anderen wordt ze de week erop al verwacht in het onderzoekscentrum waar ze gedurende twee maanden ’s avonds moet binnengaan om er te slapen. Ze wordt aan verschillende sensoren en apparaten gekoppeld die ’s nachts haar gegevens vastleggen. Maar waarover het onderzoek precies gaat wordt niet meegedeeld.

Come True is na Our House de tweede film van regisseur Andrew Scott Burns die meteen ook het scenario schreef (naar een verhaal van Daniel Weissenberger), de camera bediende en met zijn muziekproject Pilotpriest ook de muziek schreef. Scott Burns drukt dus zwaar zijn stempel op dit project, het is echt zijn film en van niemand anders. Het is vooral visueel dat deze film in het oog springt. Langzaamaan zie je de realiteit en de droomwereld van Sarah meer en meer met elkaar verstrengeld raken waardoor het voor de kijker soms moeilijk uitmaken is wat de realiteit en wat de droomwereld is.

De film baadt in donkerte en koude, afstandelijke tinten blauw en grijs. Je kan maar beter geen weerspiegeling van de zon op je televisiescherm hebben of je ziet de helft van de film niet, zo donker is het allemaal. Maar het draagt wel bij tot de mentale toestand van het hoofdpersonage die zo wanhopig is dat ze er alles aan wil doen om toch maar enkele nachten goed te kunnen doorslapen.

Dat ze zich daarvoor opgeeft voor een nogal schimmig onderzoek neemt ze er dan maar bij. Maar als het andere vrouwelijke proefkonijn plots niet meer opdaagt, begint Sarah zich toch vragen te stellen. Antwoorden krijgt ze van onderzoeker Jeremy ‘Riff’ (Landon Liboiron) die daarmee het hele onderzoek van hoofdonderzoeker Dr. Meyer (Christopher Heatherington) hypothekeert.


© Remain in Light

Ondertussen begeeft Burns zich op de flinterdunne grens tussen fictie en werkelijkheid en is het voor de kijker vaak niet duidelijk waar de personages zich mentaal bevinden. De knalharde, onheilspellende synthesizersoundtrack (soms op het randje van irritant) draagt ook bij tot het bevreemdende sfeertje dat er in Come True hangt. De grootste troef van de film is echter actrice Julia Sarah Stone die van Sarah een sympathiek personage maakt waarvoor je supportert. Met haar grote ogen smijt ze zich volledig in haar rol en lokt ze de kijker mee in Sarahs droomwereld.

Die bestaat vooral uit vluchtige schaduwen in een lange, donkere gang met in de achtergrond een diepzwart silhouette. Wie is deze schaduw? Verwacht na het bekijken van Come True geen antwoord te krijgen op al je vragen. Scott Burns houdt het aanvankelijk bewust vrij vaag maar een tekstje dat gedurende de laatste dertig seconden van de film in beeld komt, gooit de hele zaak overhoop. Dan wordt meteen duidelijk waarom Sarah vrolijk op een smartphone tokkelt terwijl de onderzoekers nog werken met stokoude computers uit de jaren ’80.

Come True is een interessante indiehorrorfilm die meer vragen oproept dan hij beantwoordt. Het verhaal is nogal dunnetjes, maar vooral op visueel vlak springt deze film in het oog. Voor de fans Donnie Darko, Pi (1998) of de David Cronenberg van de jaren ’80.

De DVD van Come True is verkrijgbaar sinds .


Review Come True (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** Come True trailer ***

2 Comments

  1. Justin

    Het einde van de film is echt wel bonkers. Zeer creepy film, hield er wel van.

    Reply
  2. Baron

    Die ga ik op mijn ’to see’ lijstje zetten.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *