City of Lies (2018) **½ Blu-ray recensie

Na de fratsen in zijn privéleven is Johnny Depp niet meer de bankable ster die hij voordien was en houden grote producties hun handen liever af van de eens zo populaire acteur. De rechtszaak met zijn ex Amber Heard kostte Depp al zijn rol van Grindelwald in de Fantastic Beasts-franchise en de nu 58-jarige acteur moet zich momenteel tevreden stellen met kleinere producties. Een daarvan is de misdaadilm City of Lies (2018) die terugduikt in de jaren ’90 om de moord op rappers Tupac Shakur en vooral The Notorious B.I.G. te ontrafelen. Het levert een interessante, maar ietwat trage film op die nog steeds geen antwoord kan bieden op wat er precies gebeurd is.

Korte inhoud: Op 9 maart 1997 wordt de 24-jarige New Yokse rapper Christopher Wallace beter bekend als The Notorious B.I.G. in Los Angeles neergeschoten na een afterparty ter gelegenheid van de Soul Train Awards. Wallace wordt door 4 kogels geraakt en overleeft de schietpartij niet. De moord is het trieste hoogtepunt van de rivaliteit tussen de Eastcoast en Westcoast gangstarap, die zes maanden eerder ook al het leven kostte aan de 25-jarige rapper Tupac Shakur die van LA zijn thuisbasis had gemaakt.

Beide moorden werden nooit opgehelderd en zijn sindsdien bron van speculatie en mysterie. LAPD-detective Russell Poole (Johnny Depp) heeft van het ophelderen van de moord op The Notorious B.I.G. zijn levenswerk gemaakt. Gedurende meer dan twintig jaar is Poole in de weer met de waarheid boven tafel te krijgen. Al gauw ontdekt hij de namen van enkele collega’s die na hun uren aan de slag zijn bij Death Row Records, het platenlabel van Suge Knight waar ook Shakur onder contract lag.

Poole raakt verstrikt in een web van corrupte agenten die een hand lijken gehad te hebben in de moord op The Notorious B.I.G. Maar hij wordt langs alle kanten tegengewerkt en elk spoortje bewijs verdwijnt raadselachtig. Wanneer de journalist Jack Johnson (Forest Whitaker) Poole twintig jaar later opzoekt, vindt Poole in Johnson eindelijk een bondgenoot om deze smerige zaak voor eens en altijd uit te spitten en de waarheid bloot te leggen.

Hoewel ik ten tijde van de moorden op Shakur en The Notorious B.I.G. zelf iets meer interesse had in allerhande boybands dan in rapmuziek, herinner ik me wel hoe breed de feiten destijds werden uitgesmeerd in blaadjes als Joepie of Hitkrant. Het verbaast me dan ook dat er vierentwintig jaar later nog steeds geen arrestaties gedaan zijn in deze zaken, laat staan dat de schuldige(n) achter slot en grendel zitten. Je zou toch denken dat de moorden op twee bekende muzieksterren genoeg stof doen opwaaien voor een grondig en afgerond onderzoek. Niet dus…

Wie echter hoopt met City of Lies wél het antwoord te krijgen op wie de schuldige is, en of de moord op eastcoaster The Notorious B.I.G. een vergelding was voor de moord op westcoaster Tupac Shakur, is eraan voor de moeite. Wat een politie-onderzoek van bijna vijfentwintig jaar niet vermag, kan ook regisseur Brad Furman (The Lincoln Lawyer, The Infiltrator) niet op 111 minuten. Furman toont wel aan dat het er niet zo netjes aan toe ging bij de LAPD, maar de schuldigen wisten te ontkomen.


© Dutch FilmWorks

Furman heeft van City of Lies wel een film gemaakt die de moeite is om te bekijken. Het tempo mag dan wel vrij traag liggen en sommige kijkers doen afhaken, maar de waarheid (of het gebrek eraan) komen emotievol tot uiting in de scène waarin Voletta Wallace (moeder van) op aangrijpende wijze Poole bedankt voor zijn jarenlange inzet om de moord op haar zoon proberen op te helderen. Net als Poole in het onderzoek heeft ook Johnny Depp zich vastgebeten in zijn rol en bewijst de acteur nogmaals dat hij een van de beste acteurs van zijn generatie is.

City of Lies lijdt helaas aan een gebrek aan structuur waardoor het niet makkelijk is voor de kijker om het overzicht te bewaren. Het script van debutant Christian Contreras springt snel heen en weer in de tijd en van New York naar LA waardoor de verhaallijn soms niet eenvoudig te volgen is. Jammer is ook dat er niet meer muziek van de betrokken te horen is op de soundtrack, maar dat is waarschijnlijk een rechtenkwestie.

City of Lies is sinds verkrijgbaar op Blu-ray.


Review City of Lies (2018)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** City of Lies trailer ***


Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *