F9 van Universal maakt 500 miljoen omzet, The Forever Purge flopt

Weten wanneer je moet stoppen is niet altijd een evidente beslissing. De meeste tv-series brengen nieuwe seizoenen uit tot de kijkcijfers het echt laten afweten, met vaak de kwaliteit die flink moet inboeten. Zoiets werpt uiteraard ook een schaduw op de serie, zoals dat het geval was bij “Game of Thrones”, waar de slechte finale de prestige van de serie enigszins een deuk gaf. Bij films liggen de kaarten niet anders, en voor The Purge met zijn 4 film en tv-serie lijkt tank leeg te zijn en was er bij het publiek weinig tot geen interesse in de Universal-film The Forever Purge (2021) van Everardo Gout. Normaal zou er nog een 6de film komen rond het personage van Leo Barnes gespeeld door Frank Grillo, maar dit project dreigt nu wel te vervallen.

Studio’s gaan door moeilijke tijden ook al lijken de bioscopen open te gaan met volle bezetting mits het dragen van een masker maar de Delta variant lijkt toch stokken in de wielen te steken. Het blijven dus onzekere tijden, maar Universal heeft met zijn F9 (2021) toch meer dan 500 miljoen dollar kunnen vergaren tijdens zijn release, met een profijtelijke Chinese inbreng van 200 miljoen dollar, en dat allemaal ondanks de weinig enthousiasmerende eerste reviews. Het zou wel eens kunnen dat de tank bij de Fast & Furious franchise ook stilaan leeg begint te worden.

De grootste kritiek op F9 lijkt te zijn dat het verhaal op de ballen trekt, de dialogen vrijwel onbestaand en vluchtig, het acteerwerk ondermaats, … en je het dus moet stellen met de actie-sequenties die ofwel grappig zijn of saai, maar nooit aangrijpend, verbluffend of origineel. Maar bij The Forever Purge zijn de kritieken zowaar nog slechter.

Korte inhoud: Adela en Juan zijn op de vlucht voor een Mexicaans drugskartel. Ze verstoppen zich op een ranch in Texas en vinden er rust. Alles verandert als het tweetal op de Purge-avond gedwongen wordt om het op te nemen tegen enkele agressieve buitenstaanders, die zich niks aantrekken van de avondklok. Adela en Juan moeten vervolgens vechten voor hun leven.

Het basisconcept blijkt goed te werken voor 1 of 2 keer, misschien zelfs een derde keer, maar bij het 4de en 5de uitstapje heeft de formule klaarblijkelijk last van frustrerende voorspelbaarheid, ook al probeert bedenker James DeMonaco er altijd wel een nieuwe draai aan te geven. Wereldwijd haalt de Purge film zo’n kleine 20 miljoen dollar tijdens zijn eerste week met een productiebudget van 18 miljoen dollar. In wezen zou deze prent een kleine 40 miljoen dollar moeten ophalen voor een break-even maar dat zit er vermoedelijk niet meer in.

Hoe dank ook, het lijkt erop dat de bioscoopbusiness een opleving doormaakt, en is de box-office met horten en stoten teruggekeerd, sinds Hollywood-studio’s eindelijk nieuwe films in de bioscoop hebben kunnen brengen. Los van het feit dat dit vermoedelijk de zwakst scorende 4th of July release was kan F9 toch tevreden zijn met hun niet onaardige recette. Het is in ieder geval dé beste week sinds de pandemie.

*** The Forever Purge trailer ***


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *