Censor is een briljante gore horrorprent

Wanneer we naar de trailer kijken van Censor (2021) worden we meteen opgeslorpt door dat ’80s sfeertje met zijn kleurenpalent, stilisme en klank. De jaren 80 waren ook de gloriejaren voor de filmcensuur en filmclassificatiewetten, komende van de wilde 70’s met hun exploitation-films waar alles kon. En zo was er ook snel een sub-categorie genaamd ‘video-nasties’.

Video-nasties waren low budget exploitation horrorfilms die in wezen niet voorgelegd werden aan het BBFC (British Board of Film Classification) vanwege een maas in de filmclassificatiewetten waardoor video’s het beoordelingsproces konden omzeilen. En dus hebben veel van die films hun weg gevonden naar hun publiek, zoals films als The Burning (1981), Cannibal ferox (1981) of nog die Faces of Death (1978) film wat een mengeling bracht van fictie en echte beelden waarin mensen en dieren op een vreselijke manier stierven, en ja, dieren zijn effectief gestorven tijdens de opnames. Al deze films staan ondertussen integraal op YouTube. Amerikanen kunnen het meteen bekijken, Europeanen moeten hun leeftijd eerst verifiëren met creditkaart of kopie van identiteitskaart. Ik raad jullie aan dit NOOIT te doen, want weet dat deze gegevens na verloop van tijd op het net zullen ronddwalen na één of andere hack (cf. de Facebook of LinkedIn leaks).

Korte inhoud: Enid (Niamh Algar) is een filmcensor die een verontrustende film uit de archieven onder ogen krijgt. De film heeft iets weg van haar jeugdherinneringen en Enid gaat erop uit om het verband te onderzoeken. Hierdoor wordt ze met het mysterie achter de verdwijning van haar zus geconfronteerd, die recentelijk bij verstek dood is verklaard. Haar zoektocht brengt haar op de dunne scheidslijn tussen fictie en realiteit.

Regisseuse Prano Bailey-Bond maakt met deze film haar debuut nadat ze al heel wat kortfilms heeft gemaakt, en het ziet er allemaal wel veelbelovend uit. Het is in ieder geval een onderwerp wat haar bezig houdt want ze had een paar jaar terug al de Poltergeist-meets-The-Grudge-kortfilm Nasty (2015) gemaakt. Qua casting zien we de Ierse actrice Niamh Algar opduiken die ook al te zien was in Ridley Scotts serie Raised by Wolves (2020). Censor zou op 11 juni 2021 in de States moeten uitkomen en hopelijk nadien ook bij ons.

*** Censor trailer ***

2 Comments

  1. Fabian

    Deed me denken aan 8mm met Nicolas Cage. Die wil ik zien.

    Reply
  2. Ben Stinkens

    Ziet er inderdaad goed uit.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *