Amazon wil MGM kopen voor 9 miljard dollar

De ene zijn dood was de andere zijn brood, dat was duidelijk het geval voor Amazon tijdens de Covid-pandemie. Niet alleen brengen ze de duurste tv-serie ooit met het eerste seizoen van de Lord of the Rings maar willen nu ook de Metro-Goldwyn-Mayer Studios kopen, de filmstudio achter de James Bond-franchise, voor 9 miljard dollar.

MGM was één van de weinige Hollywood-studio’s die niet is opgeslokt door een groter conglomeraat, zoals Warner Bros binnen AT&T; Fox onder Disney; Universeel binnen Comcast; en Paramount binnen ViacomCBS. De studio stond wel op de rand van een faillissement maar het overleefde uiteindelijk, ook al kwam in 2010 de James Bond en The Hobbit franchise even in gevaar. MGM werd wel al vele malen verkocht en gekocht. Het is niet meer bij te houden hoeveel keer.


Net als bij andere filmstudio’s is MGM hard getroffen door de pandemie omdat bioscopen het afgelopen jaar grotendeels leeg bleven in de VS en Europa. En zoals iedereen ondertussen al weet is hun paradepaardje No Time To Die al vier keer uitgesteld en dat had ook een serieus prijskaartje. Netflix voerde ook gesprekken met MGM over het verwerven van No Time To Die voor een streamingrelease, maar de prijs die de studio wilde, was onbetaalbaar, zeiden mensen die bekend waren met de kwestie. Het is nu gepland voor een bioscooprelease op 30 september 2021 en 8 oktober 2021 in de VS.

Maar MGM is uiteraard meer dan 007. Het heeft een uitgebreide bibliotheek met films en shows, waaronder Fargo, The Handmaid’s Tale en The Hobbit franchisen, en gezien Amazon nu zijn klauwen heeft gezet in Tolkien lijkt dit ook een logische zet. Toch hoop ik dat we in de toekomstig nog steeds de optie zullen hebben om James Bond te zien in de bioscoop alsook op Blu-ray (of een andere drager), want ik heb persoonlijk geen zin om mij te abonneren op 30 streamingdiensten.

Toch vraag ik me af hoe groot een bedrijf kan worden. Zijn er dan geen ethische regels meer in dat uit de hand gelopen kapitalistisch systeem? Amazon heeft aan de EU zo goed als geen belastingen betaald omdat het zogezegd “geen profijt had gemaakt”, gaat nu een filmstudio kopen voor 9 miljard dollar. Moet je daar nu niet van walgen? Een schoonmaakster betaalt waarschijnlijk meer belastingen op haar minimumloon dan die grote bedrijven. Bezos zou eigenlijk wel een goede Bond-villain kunnen zijn, en Amazon het nieuwe SPECTRE.

Een andere iets wat ik me afvraag is waarom ze Lionsgate niet hebben gekocht. Dit had niet alleen een pak minder gekost en hun bibliotheek (met ondermeer de John Wick franchise) is toch iets meer uitgebreid (… niet dat ik hen op ideeën wil brengen) en James Bond is toch binnenkort met pensioen. Ik heb eens een aantal Bondfilms willen herzien, maar velen zijn gewoon niet het bekijken waard. Zo slecht, zo campy, zo onnozel. Zelfs heel wat recente Bondfilms zijn gewoon slecht. En waar ligt de toekomst nu de auteur geen nieuwe boeken meer kan schrijven? “To Mars, With Love”, I don’t think so.

6 Comments

 1. Stef

  Gaat James Bond nu zijn gadget krijgen via Amazon?

  Reply
 2. King Conah

  Almaar meer (s)linkse commentaar. Defilmbog.be is zijn kritische bril kwijt.
  On topic, ja zo gaat dat bij megalomane bedrijven in Amerika. Zowel in de hoogte als in de laagte en breedte.

  Reply
  1. Dave

   We hebben een nieuwe bril gekocht via Amazon 😉

   Reply
 3. Jesse

  Disney is nog iets groter (denk ik) en hun invloed op films is nu ook niet altijd bevorderlijk, kijk maar naar de Star Wars films.

  Reply
 4. Govert

  Tja geld is macht

  Reply
 5. Fran

  Jouw merk koppelen aan de James Bond franchise is zeker een paar miljarden waard, 9 miljard is wel wat hoog.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *