Facinerende Netflix docu Operation Varsity Blues met Matthew Modine

Sommigen onder jullie zullen waarschijnlijk al gehoord hebben van de grap van Ricky Gervais op de Golden Globes 2020 dat de nummerplaat van zijn limo werd gemaakt door Desperate Housewives en Oscar-genomineerde actrice Felicity Huffman. Wat weinigen mensen weten is ‘waarom’ de actrice een 14 dagen celstraf had moeten uitzitten. Morgen komt een nieuwe Netflix documentaire Operation Varsity Blues: The College Admissions Scandal (2021) uit, van regisseur/producer Chris Smith die ons eerder Fyre (2019) en Tiger King (2020), en die het fameuze omkopingsschandaal voor toelating tot de universiteiten uit de doeken zal doen.

Korte inhoud: De omkoopschandalen binnen de Amerikaanse elite universiteiten zijn vooral bekend van de met beroemdheden gedomineerde headlines. Maar in Operation Varsity Blues gaat het onderzoek verder en wordt het schokkende schandaal volledig blootgelegd. De nieuwe Netflix documentaire toont de methoden van Rick Singer – de centrale figuur in het schandaal – die zijn rijke klanten ervan overtuigde om een onderwijssysteem – dat al in dienst staat van een bevoorrechte groep mensen – te misleiden. Operation Varsity Blues geeft een inkijk in de omkooppraktijken waarbij rijke families tot het uiterste gingen om hun kinderen toegang te geven tot vooraanstaande universiteiten. De documentaire gaat dieper in op de affaire die met afschuw werd bekeken in een land dat al veel langer op grote schaal met de gevolgen van ongelijkheid worstelt. De makers Chris Smith en Jon Karmen maken gebruik van een innovatieve combinatie van interviews en reconstructies van gesprekken tussen Singer en zijn cliënten, die door de FBI werden afgeluisterd, om het verhaal te vertellen.

De film is voornamelijk gecentreerd rond heropvoeringen met acteurs van de afgeluisterde telefoontjes van de FBI tussen Rick Singer, het brein van het plan, en de rijke ouders die bereid waren alles te doen wat nodig was om hun kinderen naar elite hogescholen te krijgen. Matthew Modine schittert als Singer, en de nieuwe trailer laat zijn fameuze ‘sidedoor’-toelatingstactiek zien, dat alles omvatte van het manipuleren van SAT- en ACT-examenresultaten tot het volledig verzinnen van atletische prestaties. Hoewel de ensceneringen de kern vormen van Operation Varsity Blues vormen, zal de film ook meer traditionele documentaire elementen bevatten. In de trailer zien we een reeks interviews met mensen die zich verdiepen in de fijne kneepjes van het plan van Singer, evenals de culturele weerslag van dit alles. “In Amerika houden we van de rijken en we haten de rijken”, zegt een geïnterviewde. “Ze walgen ons en ze fascineren ons.” .

De FBI beweert dat vanaf 2011 zomaar eventjes 33 ouders van middelbare scholieren samenspanden met andere mensen om omkoping en andere vormen van fraude te gebruiken om illegaal hun kinderen te laten toelaten tot de beste hogescholen en universiteiten. Autoriteiten kwamen rond april 2018 op de hoogte van de regeling toen de zakenman Morrie Tobin uit Los Angeles, informatie aanbood in ruil voor clementie in een andere niet-gerelateerde zaak. Als onderdeel van zijn samenwerking met de FBI droeg Tobin een opnameapparaat en dat leidde naar Singer. Een waargebeurd verhaal die jullie gezien moeten hebben. Operation Varsity Blues is vanaf morgen 17 maart 2021 te zien op Netflix.

*** Operation Varsity Blues trailer ***


1 Comment

  1. Accu

    Twee verkrachters die een meisje aanranden en filmen mogen vrij rondlopen, een moeder die er alles aan doet om haar kinderen in een bepaalde school te krijgen mag effectief de cel in. Dit kan je toch niet meer uitleggen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *