Age of Samurai: Battle for Japan is dé Netflix docu om te zien

Tegenwoordig zijn documentaires steeds meer halve fictiefilms geworden waarin waar gebeurde zaken geënsceneerd worden met acteurs, kostuums en sets, doorprikt met interviews van getuigen of in dit geval hystorici. Uiteraard is de ene adaptatie al iets goedkoper dan de andere. Deze Age of Samurai: Battle for Japan behoort tot de meer duurdere docu’s uit zijn soort, gezien we terugkeren naar het 16e eeuwse Japan. En het resultaat is zo verbluffend dat je eigenlijk de filmversie van dit verhaal had willen zien. De casting en het acteerwerk zijn van een superieur niveau, maar uiteraard is ook de geschiedenis van die oorlogszuchtige samurai echt wel fascinerend. Mijn enige bedenking is dat het gemaakt is voor een Amerikaans publiek en alles wordt uitvergroot in “the best of the best”, “the most important”, “the turing point of history”, … laat het mij zo zeggen, ze verkopen hun product wel goed maar het wast heus niet witter dan wit. De docu is inhoudelijk zowat het niveau van een doorsnee History Channel docu. Maar als je hiermee kunt leven, zal je er als leek in de geschiedenis van Japan er wel iets van opsteken en een aangename tijd beleven.

Korte inhoud: Age of Samurai: Battle For Japan is een zesdelige Netflix-docuserie met heropvoeringen en interviews met historici om het verhaal te vertellen van de bloedige 16e eeuw van het land, een tijd van familiale machtsstrijd en epische veldslagen tussen provinciale krijgsheren. Oda Nobunaga wordt hoofd van de Oda-clan na de dood van zijn vader, maar dit veroorzaakt problemen met familieleden die strijden om controle. Wanneer Nobunaga centraal Japan verovert, veroorzaakt hij een oorlog met de machtige Daimyo Takeda Shingen. Naarmate Nobunaga’s ambities groeien, twijfelen zijn generaals over zijn bedoelingen en verraden ze hem. Daarna wordt Toyotomi Hideyoshi de feitelijke heerser van Japan. De jonge Daimyo Date Masamune weigert zich echter over te geven.De serie pakt uit in de eerste aflevering waarin we getuige zijn van een clash tussen botsende technologieën van oorlogvoering, tussen een oprukkende en goed getraind gezelschap van zwaarddragende Samoeraikrijgers in harnas tegenover infanteristen die gewapend zijn met lontmusketten. In 1551 was Japan in chaos, verdeeld onder oorlogvoerende, machtige landeigenaren met hun respectievelijke clans die hun provincies met ijzeren wil regeren. Dit is de Sengoku-periode, toen er een burgeroorlog heerste en familieleden elkaar kapotmaakten in een zoektocht om de macht te grijpen. In het Owari-domein heeft de dood van Daimyo Oda Nobuhide een machtsvacuüm veroorzaakt. Broers, neven en verschillende volgelingen van de heersende familie strijden om controle, maar het is een man genaamd Oda Nobunaga (Masayoshi Haneda) die de aangewezen erfgenaam is. Nobunaga lijkt een bot instrument, onverschillig ten opzichte van de traditie en weinig bondgenoten in de familie, maar hij drukt elk gesprek over een staatsgreep de kop in, … of beter, hij hakt de kop af van zijn eigen broer. En Nobunaga’s bloedige machtscampagne is nog maar net begonnen.

We leren tevens hoe de Samurai van hun oude status als bedienden opstegen tot een krijgersklasse, verwant aan de bereden ridders van Europa in de tijd van Karel de Grote. Met zijn familiale machtscentrum beveiligd, wil Nobunaga de hele provincie overnemen, en dat betekent strijd met zijn neef in het noorden, Nobukata. Hij richt een leger op, maar in plaats van het traditionele gebruik van Samurai alleen, rekruteert Nobukata gewone mensen in zijn strijdmacht en traint ze ze als infanteristen. Deze ashigaru waren ook gewapend met lontslotmusketten, die ondanks zijn lange laadtijd en zijn gevoeligheid tot bepaalde weersomstandigheden en beperkte reikwijdte toch een dodelijke upgrade was tegenover zwaarden en geweven stof en schild. Age of Samurai gaat net zo goed over zijn titulaire krijgers als over hun achteruitgang in het licht van de oprukkende militaire technologie.© Netflix

Ik moet bekennen, ik wist zelf niet zo heel veel over de Japanse geschiedenis. Ons humariora systeem beperkte zich voornamelijk tot de westerse geschiedenis, maar het is een fascinerend relaas, met indrukwekkende veldslagen zoals de Slag om Okehazama in 1560, die een beslissende wending bracht voor Nogunaga en zijn troepen, en een keerpunt in de geschiedenis van het land. Naast Oda Nobunaga zullen we kennis maken met andere krijgsheren als Toyotomi Hideyoshi (Masami Kosaka) en Tokugawa Ieyasu (Hayate Masao), die allen marcheren naar Kyoto om zo het land te verenigen onder hun bewind. Maar eenmaal alles is veroverd zit je met duizenden oorlogslustige samurai die eigenlijk niemand meer te bevechten hebben. En dus komt er een nieuwe mogelijke vijand in beeld: China. En hiervoor moeten ze voorbij Korea. En dat zal het Waterloo van Napoleon worden voor deze krijgsheren.

Het is een 6 delige serie en ze doorlopen wel een grote periode, en dus moet je niet verwachten dat het ook echt diepgravend is. Je krijgt een algemeen beeld en de feiten zullen allemaal wel correct zijn weergegeven. Maar terwijl er veel wordt gepraat over de katana, het typische zwaard van een samurai, wordt eigenlijk zo goed als geen woord gerept over de pijl en boog of over de speren die eigenlijk een evengrote rol speelden in die tijd tijdens verschillende conflicten. Bogen waren één van de redenen waarom anderen geen geweren gebruikten, omdat een bekwame boogschutter 15 pijlen kon afschieten in de tijd dat een musketman nodig had om één schot af te vuren. De Japanse katana mocht dan nog wel een uitstekend wapen zijn, die wereldwijd een grote reputatie heeft, maar het beste zwaard was het in die tijd niet. Zeker niet in vergelijking met Europese stalen zwaarden of nog de Persische/Indische zwaarden vervaardigd van Damascus staal uit Zuid-Indië.

De serie loopt momenteel op Netflix. Echt een aanrader. Hoewel die historici grotendeels Engels spreken, is de docuserie op een verstandige manier heropgevoerd in de oorspronkelijke taal met een Japanse cast. Het is meteen duidelijk dat veel aandacht is gegaan naar historische accuraatheid, ook al steekt er ook heel wat cgi in deze docu. Ze hebben honderden figuranten laten opdraven, maar om er een veelvoud van te maken hebben ze beroep gedaan op computer-animatie. Evenzeer voor de bloed-effecten gezien je met zwaardgevechten uiteraard veel slagerspraktijken te zien krijgt. De fotografie lijkt trouwens een beetje op deze uit het Ghosts of Tsushima game, met een donker-grijze filter. En dan is er ook nog de gebruikelijke ‘seppuku’ waarbij een gefaalde samurai de eer aan zichzelf laat en zijn buik met een kort katana zwaard of tantō openrijt. ‘Fathers killed their sons. Sons killed their fathers. Brothers killed each other.’ Het waren harde tijden.

*** Age of Samurai: Battle for Japan trailer ***

3 Comments

 1. Fabian

  Gisteren de eerste aflevering gezien, zag er wel indrukwekkend uit.

  Reply
 2. Lucas

  Ja inderdaad, wanneer ze vertellen dat de katana het beste zwaard was had ik me toch ook even verslikt in mijn cola. Ik wil nog wel eens een katana gevecht zien tegenover iemand met dezelfde skills gewapend met een zweihander of estoc 😀

  Reply
 3. Derrick

  Ik wist er niks van, nu weet ik er iets van. Denk ook dat het vooral een docu is voor leken die nog nooit van een shogun hebben gehoord.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *