News of the World met Tom Hanks verschijnt op Netflix

Het blijft een bizar fenomeen om films als News of the World (2020) zo snel te zien opduiken op een streaminglijst, nadat de première op 25 december 2020 was. Normaal reken je toch snel 6 tot 12 maanden na de bioscooprelease. Dit heeft uiteraard te wijten aan de pandemie en het feit dat de film nauwelijks 10 miljoen dollar heeft kunnen vergaren via ticketsales de voorbije maand, en dat in zowat 2000 bioscopen. Dit zou 2 jaar geleden omschreven worden als een desastreuze flop, zeker voor een film met Tom Hanks in de hoofdrol. Maar dit moeten we dus met een korrel zout nemen.

Korte inhoud: De nasleep van de Amerikaanse Burgeroorlog. Een nieuwslezer (Tom Hanks) reist door de staat Texas om het nieuws over de turbulente gebeurtenissen van de oorlog te verspreiden. Onderweg komt hij in aanraking met een jong weesmeisje (Helena Zengel), wier ouders werden vermoord door een Indiaanse stam. Hij tracht vervolgens het meisje naar haar familie in San Antonio te brengen.

Het is niet de klassieke western zoals we die gewend zijn, maar eerder een soort pre-CNN verhaal over een verslaggever na de burgeroorlog in de States. Na Captain Phillips (2013) is dit de tweede keer dat regisseur Paul Greengrass (Jason Bourne 2, 3 & 4) met Tom Hanks werkt. Greengrass is zowat de nieuwe Oliver Stone geworden die waar gebeurde verhalen naar het witte doek brengt (of in dit geval op het tv-scherm), met dit verschil dat hij eigenlijk voornamelijk “registreert” en minder “opinieert”. Greengrass heeft ons de gruwel laten zien tijdens 9/11 met United 93 (2006), of deze in Ierland in 1972 met Bloody Sunday (2002), alsook een blik op de invasie van Irak in 2003 met Green Zone (2010). Twee jaar geleden kregen we zelfs de kille prent 22 July (2018) te zien over die extreem rechtse gek Anders Behring Breivik die in 2011 op strooptocht ging op een eiland en 77 dodelijke slachtoffers maakte. Deze keer lijkt de film net iets minder actueel, ook al is dat maar schijn, want gezien de recente aanvallen op de media in de laatste jaren komt dit verhaal misschien als geroepen.

Het lijkt er zelfs op dat de regisseur voor een keertje een film wou maken over hoop of hoe de weg naar genezing eruit ziet. News of the World is gebaseerd op de roman uit 2016 van Paulette Jiles. Hanks vertolkt een voormalig lid van de Zuidelijke infanterie die nu zijn brood verdient door van stad tot stad te reizen en kranten voor te lezen voor een publiek. Wanneer Captain Kidd de verzorger wordt van een jong meisje dat als baby door indianen is gestolen en moet worden teruggegeven aan haar familie, ontwikkelen de twee een onwaarschijnlijke verwantschap. Een film die dus niet alleen het belang van nieuws in de verf moet zetten maar tevens een hartverwarmend verhaal. De film is vanaf woensdag 10 februari 2021 te zien op Netflix.

*** News of the World trailer ***

1 Comment

  1. Fabian

    Vreselijke titel wel, maar ik ben benieuwd naar de Tom Hanks versie van Gary Cooper.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *